gerundium

25 oktober 2019

Rapport ljög om Morales

SVT-Rapport påstod igår att Bolivias president Evo Morales hade blivit återvald med 98 procent av rösterna. Fusk, alltså!

Det verkliga utfallet var att han fick 47,07 procent av rösterna och motståndaren Carlos Mesa 36,51 procent.

Den osakliga rapporteringen är säkert ingen slump. Runt  om i Latinamerika varnas nu för att oppositionen i Bolivia försöker ställa till med en liknande kris som i Venezuela.

USA, Brasilien, Argentina och Colombia har anslutit sig till oppositionens krav på en andra valomgång, trots att en sådan inte krävs med det utfall som var. Även EU blandar sig i genom att kräva en andra valomgång.

Morales ledning på 10,56 procent var en dryg halv procent mer än vad som krävs för att kunna utropa sig till segrare redan i första valomgången.
 
I fem valkretsar ska valet gå om 3 november på grund av oegentligheter, men tros inte påverka slutresultatet.

Morales har förklarat att om han hamnar under 10-procents ledningen ska det hållas en andra valomgång.
 
Evo Morales har under sina 14 år vid makten åstadkommit reella förändringar för landets fattiga och är en nagel i ögat på USA och dess klientregimer i Latinamerika.

Att svensk TV agerar som stats-TV i någon bananrepublik är beklämmande, men en logisk fortsättning på Sveriges tidigare stöd åt USA:s kupplaner i Venezuela.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Om det förhåller sig på detta sätt bör du liksom vi andra anmäla SVT:s rapportering till Myndigheten för press radio och TV. Detta gör jag varje gång SVT överträder Sändningstillståndet. SVT journalister och ansvariga redaktörer har stora brister vad gäller kunskaper i språk, kultur och historia för att inte tala om egen kritisk research.De fälls alltför sällan och skulle behöva enligt mitt synsätt en oberoende tillsynsenhet. Detta till trots är varje anmälan viktig då alla ärenden diarieförs och blir därmed tacksamt material för framtidens medieforskare.
    notera detta med ärende nummer inför framtiden.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.