gerundium

12 december 2019

Ska myggan fälla elefanten?

Sveriges högst betalde journalist är (enligt egen utsago) Peter Kadhammar.  Att jag återkommer till honom kan tyckas som en hang-up.

Ja, jag var hans handledare när han kom som volontär till Gnistan. Jag hjälpte honom vidare i yrket trots att han saknade vare sig journalistutbildning eller någon annan högre utbildning.

Han var glad och trevlig, men ingen djuping. En "Vi 5"-journalist.
Jag har verkligen ansträngt mig att se det positiva hos Kadhammar och berömde rikligt hans bok om Albanien, även om det kanske inte var det ideologiskt skruvade beröm han önskat.

Dagens krönika i Aftonbladet tvingar mig att återkomma.

Han skriver där att Sverige kommer att "vinna" över Kina i den konflikt som har uppstått. Vill han tro på under så får han naturligtvis göra det, även om det för vilken omdömesgill person som helst är uppenbart att Sverige inte i någon rimlig mening kan "vinna" över stormakten Kina. En mygga fäller inte en elefant.

Det märkliga och oroväckande är Kadhammars skäl för sin tro. Han har nämligen besökt några arrangemang anordnade av den kinesiska ambassaden i Stockholm och funnit att där rör sig konstiga människor. Han tycker inte heller om kinesernas sätt att klä sig. (Tidigare i år gick han till angrepp mot mig för en "perfekt slipsknut").

Men ingenting av detta har ju med saken att göra.

Det som har med saken att göra är att Kina inte är en koloni utan en suverän stat med sin egen lagstiftning. Den har följaktligen rätt att lagföra sina medborgare enligt landets lagar. Det kan naturligtvis utlandet ha synpunkter på.

Men i den stund ett främmande lands regering börjar agera för att störa eller förhindra Kinas rättstillämpning, så som Sveriges regering gjorde när den genom sitt deltagande vid en prisutdelning till Gui Minhai markerade stöd för angreppen på Kinas rätt att lagföra denne.

Vi som följt ärendet konstaterar med förskräckelse hur den svenska regeringen, som historiskt haft utomordentliga relationer med det nya Kina (vi var det första europeiska land som erkänd folkrepubliken), på kort tid har lyckats bottenfrysa dessa, precis som den tidigare bottenfrusit relationerna till vårt största grannland Ryssland.

Om kineserna nu med Karl Gerhards ord "vill dom ha det så, så ska dom få det så" svarar med att nedgradera de ekonomiska förbindelserna med Sverige är det fullt begripligt. Och ingen ska inbilla sig att Sverige har någon chans att "vinna" den kampen.

Kalkylen bakom är att Sverige ska vinna i USA:s gunst vad det förlorar i Kinas. På kort sikt kan det kanske betala sig att trampa på Kina men på sikt kommer det att öka Sveriges isolering i världen. Att återgå till Sveriges tidigare neutrala politik och vänskapliga relationer med alla de länder som lidit av imperialism och kolonialism var rätt 1950 och det är rätt idag.

Stefan Lindgren

6 kommentarer :

 1. Det var ju ett ganska kul inlägg av PK - man ser ju nästan framför sig hur de små gula tomtarna flyr för livet när vikingen vevar loss med nävarna!

  Frånsett det: att göra sig till ovän med någon för att ställa sig in hos USA är nog en ganska dålig strategi. USA har ju en tendens att behandla sina underhuggare rätt dåligt när så anses lämpligt. Bättre att hålla distans till USA med andra ord.

  Ett ?-tecken i kanten är dock om Kina uppträdde korrekt när den där förläggaren plockades upp i Thailand. Hade man en överenskommelse med de thailändska myndigheterna om att man fick göra så?

  SvaraRadera
 2. Ja, jo. Jörn Svensson skrev i boken "Vägen till fjärde riket" om hur andra maktspelare - jo, det haltar lite - som t.ex. blivande (S)-ledaren Willy Brandt agerade.
  WB var på 1950-talet journalist i Berlin för det svenska soc.dem. partiets dåvarande huvudorgan Morgon-tidningen.
  Jörn Svensson skriver: År 1951 publicerades där följande groteska artikel:
  KINESER KOLONISERAR FORNA TYSKA SCHLESIEN - från MT:s korrespondent Willy Brandt. Berlin, lördag."I Warszawa (eller i Moskva?) har man bestämt sig för att kolonisera de forna tyska områdens i öster med kineser. Polska regeringen har ansträngt sig att fylla tomrummet efter den från Schlesien fördrivna tyska befolkningen. Polackerna i de till Sovjet avträdda områdena räckte inte till. Kosacker av polsk härstamning har även kommit, delvis ända från Manchuriet." (sid 339 i min pocket från 1963, Cavefors).
  Sverige måste hålla en vänskaplig hållning till Folkrepubliken. Tala vänligt och diskutera. Som t.ex. Jan Myrdal gjorde häromda´n, har jag förstått.
  Tänk tanken, om Kina bestämmer sig att sälja Geely/Volvo. (Kommer någon i världen att köpa flaggskeppet på Hisingen då?)
  Geely ägs ju av kinesiska intressen. Vad skall det bli av Göteborg och stora delar av Sverige då. Lite demagogiskt kan jag skriva: en blåbärsrepublik?

  SvaraRadera
 3. Håller med det mesta du skriver men ber att du svara på frågan som Björn Nilsson ställer: agerade Kina rätt enligt internationella regler vid bortförandet av Gui från Thailand? Dessutom: Kina har all rätt att ställa GUi inför rätta och döma honom. Men släpptes han inte sen fri av enligt Kinas myndigheter för att sen gripas igen och idag vet hans familj inte var han är, man får inte kontakt med honom. Om denna beskrivning stämmer, tycker du det är rätt agerat?

  SvaraRadera
 4. Man måste se juridiskt på det. Här finns konflikt mellan två medborgarskap. Om man studerar Nottebohmfalet från 1955 så ska vid motstridiga medborgarskap principen om "effektiv nationalitet" gälla. Dvs i detta fall kinesiskt. Som du vet jobbar imperialisterna på att devalvera det kinesiska medborgarskapet. Tiotusentals kineser i Hongkong bär brittiskt pass och man har uppfunnit en "taiwanesisk" nationalitet osv. Allt som förberedelser till att sätta kniven i Folk-Kina och lyckliggöra hela fastlandet med den "ordning" som skapats i Hongkong med stöd av USA-kongressen.

  Ang Guis hälsa har han ju haft besök av svensk läkare, så kineserna är väl inte främmande för humanitära hänsyn. Om Sverige går bröstgänges till väga tror jag det blir värst för oss själva. Och det gynnar inte Gui.

  Amanda Lind inkompetensförklarar sig själv när hon i TV igår sa att hennes deltagande vid prisutdelningen handlar om hennes yttrandefrihet. Världens snurrar faktiskt inte runt hennes afrolockar.

  Det handlade om en regeringsåtgärd, att sända en minister på ett arrangemang avsett att sätta press på Kina att avstå från sin suveräna rättskipning.

  Vad gäller arresteringen i Thailand kan vi lugnt utgå från att om det skulle ha skett några förseelser från kinesisk sida dessa klaras ut bilateralt mellan länderna utan svensk "hjälp".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle Folkrepubliken Kina utan överenskommelse sända in poliser i Konungariket Thailand så låter det ju som något som USA skulle kunna hitta på eftersom USA har svårt att erkänna andra staters suveränitet. Här handlar frågan i grunden inte om svensk "hjälp", utan om det hela gått lagligt till, eller om det handlar om man kan ta lätt på stormakter (vilka som helst) som oombedda trampar in i mindre stater. Detta strider väl mot hur Kina normalt uppträder?

   Radera
 5. Jag syftade på att Sverige tidigare har skickat ned polis till Thailand enkom för att snoka upp något komprometterande om kinesernas gripande av Gui. Har svensk polis inte annat att göra?

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.