gerundium

26 november 2020

Blinkar Blinken först?


Joe Bidens val av ännu en interventionistisk Harvard-broiler till utrikesminister bådar inte gott.


Anthony Blinken har redan dokumenterat sig som en mycket farlig politiker som förespråkat militära angrepp på Nordkorea, Syrien etc. Och han var en av de drivande bakom Libyenkriget.En "Mexican standoff" är när två eller tre personer siktar på varandra med pistol. Den som blinkar först förlorar. Men den mest sannolika utgången är att alla dör.

Anthony Blinken vill ge sken av att vara en som inte blinkar först. Men skrivbordsmördare finns det gott om, i synnerhet i USA.

Blinken har dock meriter som skiljer ut honom

Blinken stödde Obama-administrationens katastrofala Libyenkrig, trots att Joe Biden som vice presidenten motsatte sig just det ingripandet.

När Obama nöjde sig med ett missilanfall mot Syrien tyckte Blinken attgObama gjorde "för lite".

2015 var Blinken - dåvarande biträdande utrikesminister - också förespråkare för Obama-administrationens politik att sälja vapen till och dela underrättelser med Saudiarabien till stöd för landets krig i Jemen, vilket har visat sig vara en humanitär katastrof.

Han tjänade som Bidens chefspolitiska rådgivare 2002 när denne röstade för invasionen av Irak.

"Kort sagt, Blinken har gått med på några av de största utrikespolitiska misstagen som Biden och Obama gjorde, och han har tenderat att vara mer interventionistisk än båda," skrev Daniel Larison i en måndags i Quincy Institutes publikation Responsible Statecraft.

Att Blinken kommer att arbeta för att USA-trupper ska hålla sig kvar i Afghanistan, Irak och Syrien är en "no-brainer", som det heter. Det behövs det ingen hjärna för att räkna ut.

Lika lite uppmuntyrande är Bidens val av nationell underrättelsedirektör Avril Haines, med tanke på hennes roll i satsningen på drönarmord under Barack Obama och hennes försvar av tortyr som begicks under George W. Bush.

Haines, som tidigare var biträdande nationell säkerhetsrådgivare och biträdande CIA-chef, arbetade nära med Obama och tidigare CIA-chefen John Brennan när drönaranfallen ökade dramatiskt.

CIA-chefen Gina Haspel kommer att arbeta under Haines. Haspel hade en roll som övervakare av CIA:s tortyrprogram, och Haines stödde hennes nominering till posten under Trump 2018.

Haines godkände en "ansvarighetsnämnd" som skyddade CIA-personal från straff för att ha spionerat på senatens tortyrutredare.

Stefan Lindgren1 kommentar :

  1. Tja , kvinnorna Haines och Haspel tycks vara av samma skrot som psykopaten Blinken. Dvs världsfreden har ingen chans med dessa skrivbordsmördare.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.