gerundium

15 november 2020

Sverige är inte USA - ännu


Det är något sjukt i kungariket Sverige. Och då tänker jag inte på coronan. Jag tänker på media som i sin valbevakning av det amerikanska valet betett sig som om vi vore en delstat i USA eller en släpvagn på det demokratiska partiets valmaskin.


Varje misstanke om oegentligheter avfärdas som hjärnspöken och fientliga attacker på "symbolen USA".Men det är ju ett faktum att Biden vunnit med oerhört snäv marginal i tre delstater. Sammanlagt 93 100 röster hade gett segern till Biden.

Och det är att allvarligt underskatta den amerikanska byråkratin att utgå från att den inte är förmögen att dirigera 93 100 röster bland totalt 150 miljoner eller så.

Real Clear Politics, som är en av de få opartiska valrapportörerna, skriver att man misstänker en bugg i mjukvaran i Georgia, där 16 400 röster avgjorde. 

Redan i fjol larmade ledande demokrater om svagheter i mjukvaran.

Genom att förenkla poströstning och samtidigt stänga 20 000 vallokaler har naturligtvis många oklarheter uppstått och det har även påverkat olika väljargrupper benägenhet att rösta.

Att tro att det inte funnits administrativ påverkan på valet mot Trump är mer än lovligt naivt. En siffra som säger mer än tusen ord: I Washington DC där alla regeringsbyråkrater bor tog Trump 5,2 procent och Biden 93,4 procent. Biden hade byråkratin med sig och han hade media. Sannolikt också en stor del av det militär-industriella komplexet. Inte överlät de åt slumpen vem som skulle vinna valet!

Slutligen ska man inte glömma USA:s traditioner. Gore Vidal berättar i "Evigt krig för evig fred" (Ordfront 2004) om hur hans farfar, guvernör i Oklahoma och den som förde in den delstaten i USA, på ett tåg mottog en säck full av pengar inför ett val.

Money makes the world go round. I USA mer än i många andra s k demokratiska länder.

Den som vill roa sig med att studera valbedrägeriernas historia i USA, kan börja här.

En händelse som Piers Brendon tar upp i "Den mörka dalen" (Norstedts 2002) är när Franklin Roosevelt skulle väljas till demokratisk presidentkandidat på ett konvent i Chicago. Högtalaranläggningen kontrollerades från ett dolt källarutrymme och därifrån kunde vinnaren ropas ut innan rösträkningen var klar.

För en översikt av svagheterna i årets val, se här. läs också vad ordföranden i USA:s valkommission säger här.

Stefan Lindgren
2 kommentarer :

  1. Visst vore det ett underbetyg för NSA och Silicon Valley om de inte tillsammans kunde fixa ett val. Har alla redan glömt Edward Snowden som numera ansökt om ryskt medborgarskap.

    Om media och säkerhetstjänster hade förhållit sig neutrala under valkampen fanns det inte lika stark anledning att misstänka systematiskt fiffel. Men nu råkar det förhålla sig så att bevisen finns för hur säkerhetstjänsterna samverkade redan 2016 för att motarbeta Trump genom illegal avlyssning och förfalskade anklagelser, typ Steele-dossiern. Steele-dossiern har dömts ut bl.a. i brittisk domstol som rena bluffen. Obama borde stå åtalad inföt riksrätt, men så fungerar det inte i USA.
    Media har hetsat mot Trump i fyra år nu, någonstans bör det synas. Som Caitlin Johnstone skrev, röstade många på Biden bara för att få ett slut på larmet. Intressant var medias reportage från valmötena. Trump talade inför folkmassor medan kameran på Bidens möten fokuserade på Biden och inte överhuvudtaget visade vem han talade till, vaktmästarn kanske. Och nej, jag är ingen anhängare av Trump, men rätt skall vara rätt.

    SvaraRadera
  2. Jo , när jag slår på tv - nyheterna , så undrar jag alltid om jag bor i USA eller i Sverige ! Först borde väl svenska inrikesnyheter vara prioritet nr 1 . Och sedan utrikes nyheter.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.