gerundium

20 november 2020

Ingen överdödlighet i år

Mycket talar för att klåfingriga politiker och media framtvingat en
överreaktion på den senaste coronavågen.

Media och en hel del myndighetspersoner ljuger om den pågående pandemin. Jag har undersökt dödligheten hittills i år (311 första dagarna) och jämfört den med 2015-19.

Dödligheten var 783 per 100 000 invånare 2015. Hittills i år bara 761 per 100 000 invånare avlidit. Vi har alltså trots pandemin en betydande underdödlighet.

Jämför man de 311 första dagarna åren 2015-2020  får man följande serie för dödligheten: 783, 756, 759, 754,709, 761. Dödligheten i år var lägre än 2015 och obetydligt högre än 2016-18. På det hela taget ligger 2020 års siffror inom intervallet för tidigare års svängningar.

Att stänga Skansen, stänga simhallar, skolor och gym etc är slag direkt riktade mot folkhälsan i ett läge där en stor del av befolkningen får för lite frisk luft och motion.

Åtgärderna drivs av politiker och media som under hela året systematiskt har undergrävt förtroendet för folkhälsomyndigheten, för att vinna politiska poäng, framställa sig som handlingskraftiga etc.

Här finns också en betydande politisk smitta från Europa där politiker försöker stärka sin väljarbas genom att vidta "tuffa" nedstängningar.

Ingen nedstängning borde få ske utan en elementär samhällskalkyl. Dvs. vad innebär åtgärden för folkhälsan, för jobben, för ekonomin etc.  Många av de nedstängningar som gjorts under året kommer att få bestående verkan på näringsliv, kulturliv, utbildning, idrott etc.

I många fall kan man misstänka att åtgärderna orsakar större skada än den sjukdom man säger sig vilja bekämpa.

Det är hög tid att gå emot paniken. Öppna simhallar, skolor, gym och friluftsanläggningar som Skansen - bjud på entrén! Håll avståndet respektera FHM:s enkla förhållningsregler.


Stefan Lindgren

5 kommentarer :

 1. Sven-Eric Holmström20 november 2020 kl. 22:53

  Håller fullständigt med. Det är tragiskt att folk går på det här. Än mer häpnadsväckande att påstådda vänstermänniskor köper lögnerna.

  Det här vansinnet måste få ett slut.

  SvaraRadera
 2. En artikel på samma tema finns på nedanstående länk:
  https://newsvoice.se/2020/11/statistikexpert-coronakrisen/


  SvaraRadera
 3. Jag har utgått från samma statistikkälla (SCB) och kommit fram till ett helt annat resultat än du Stefan. Dels har jag utgått från data för hela år 1980 – 2019. Eftersom demografin förändrats en hel del under den perioden har jag utgått från den mycket tydliga trend som finns i dödstalen. Det leder i sin tur till en prognos för hela 2020 som pekar mot ungefär samma antal döda per 100 000 invånare som 2019 (dvs. 860). Så har jag gjort.
  Sedan har jag som du räknat samman de första nio månaderna under 2020 och (för enkelhetens skull) lagt till samma siffror som för 2019 för de återstående månaderna för att få fram en ungefärlig prognos för hela 2020.
  Den prognosen landar på ca 930 döda per 100 000 invånare om dödstalen under oktober – december blir desamma som förra året. Men det ser ju redan ut att vara önsketänkande.
  Skillnaden mellan min prognos utan COVID-19 och den med COVID-19 under januari – september motsvarar ungefär de hittills rapporterade dödstalen i COVID-19.

  Slutsats:
  Vi har i Sverige en överdödlighet för 2020 som i allt väsentligt är ett resultat av COVID-19! D.v.s. varje dödsfall i COVID-19 är en överdödlighet, hittills och under överskådlig framtid!

  Det är hög tid att vi alla tar pandemin på största allvar och gemensamt hjälps åt att stoppa (!) smittspridningen så vi så snart som möjligt kan göra gatorna till våra igen! Vi har mycket och viktigt att uträtta!

  Anders Åsman

  SvaraRadera
 4. Jag har inte ifrågasatt de officiella uppgifterna om antalet döda i covid19. Dom är nog OK, även om det i många fall rör sig om personer som sannolikt skulle ha avlidit ändå inom kort.

  Mina slutsatser är att pandemin ändå inte förorsakat högra dödlighet än ett relativt jobbigt influensaår. Det kan ju vara så att när människor hållit avstånd har influensaspridningen minskat vilket till en del kompenserat covid-dödligheten.

  Vad jag vill komma åt är paniken. Här i Storstockholms kranskommuner är många bibliotek stängda (inte i Stockholm), liksom kommunala bad (inte privata, inte heller privata gym).

  Att stänga friluftsanläggningar som Skansen är direkt kontraproduktivt. Alla bad borde likaså hålla öppet. Diskussionen som startat om att dagsibarn ska vara hemma om det finns covid i familjen är likaså missriktad - trots att nu två fackförbund ställt upp på kampanjen. Rör inte barnen, de driver inte epidemin, som Tegnell försiktigt formulerar det.

  Stefan Lindgren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan, jag håller helt med dig om att hanterandet av coronapandemin är en ren och skär katastrof.

   I mitt närmsta bibliotek (vid medis) har man valt att stänga ner hälften av utrymmet så folk får lov att trängas på den yta som finns kvar. Samtidigt på Ica där jag jobbar, har vi stängt hälften av sanbbkassorna... förutom när det är fullt i butiken och det blir kö; då öppnar vi dem.

   Det är så tydligt att människovärdet blir placerat långt efter företagens vinstintresse i denna tid.

   Dock vill jag invända mot ditt inlägg.

   https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/overdodligheten-i-sverige-har-foljts-av-underdodlighet/

   https://www.svt.se/datajournalistik/overdodlighet-under-corona/

   Den senare visar tydligt att överdödligheten vecka 15 var 500 fler per vecka än tidigare år. I ditt inlägg framstår det som att Covid-19 inte har haft någon effekt alls på samhället vilket det uppenbarligen har.

   Jag tror att kritiken snarare bör riktas mot hetsen om "individuellt ansvar" och hur mycket "i storföretagens koppel" svenska staten befinner sig än att försöka bevisa att viruset inte är farligt. (Sen hur farligt vet jag inte men det verkar ju som att det är extra farligt för Iranier och Ryssar)

   Kina har ju uppenbarligen investerat stora pengar på att hejda spridningen. Jag har svårt att tro att de skulle göra det om de ej var helt säkra på att det fanns en risk med viruset.

   Bra artikel i övrigt! Läser det du skriver och det är en guldgruva!

   Mvh Baztian

   Radera

Bara signerade inlägg tas in.