gerundium

20 mars 2021

Putin vill tala med hunden

Idag har USA elva olagliga militärbaser i de syriska i provinserna Hasaka, Raqqa och Deir ez-Zor.

I går möttes Kinas och USA:s representanter i Alaska. USA:s utrikesminister Anthony Blinken gjorde allt för att redan från start förgifta den nya administrationens relation till Kina.

Detta samma vecka som president Biden kallar Rysslands president Putin en mördare.


Ryssarna svarade inte med samma mynt. Kreml svarade med ett förslag att presidenterna ska ha en direkt diskussion. Ett förslag som förvånade Paul Craig Roberts, som en gång arbetade tillsammans med president Reagan för att avveckla det kalla kriget.

"Fantastiskt", skriver han om Kremls mjäkighet. "Det verkar som om Kreml inte kan erkänna verkligheten. 2016 kallade Hillary Clinton, som förväntades bli nästa amerikanska president, Putin för 'den nya Hitler'. Hur skiljer sig detta från att Biden kallar Putin för en mördare? Det är officiell västerländsk politik att demonisera Putin och Ryssland. Demoniseringen av Putin och Ryssland har pågått i flera år. Putins uthållighet är anmärkningsvärd. Dessa medvetna förolämpningar rinner av honom som vatten på en gås. Men Putins svar tjänar inte fred eller ryska intressen."

Men Paul Craig Roberts resonerar som en amerikan. De har "The Gunfight at OK Corall" i bakhuvudet.

Jag är rätt säker på att ryssarna ser det annorlunda. Med sin långa erfarenhet av hets, från Storbritannien som skulle strypa den ryska republiken i dessa vagga till Hitler och Truman som planerade nukleär utplåning, har de lärt sig skilja på hundar som skäller och hundar som bits. Hur mycket tänder har det amerikanska imperiet kvar?

De har också bland världens bästa medicinska och psykiatriska expertis. De vet hur man talar med galningar. Det är poänglöst att tala om för dem att de är galna. Man måste tala lugnande. Talesättet "Diplomati är konsten att tala med hunden medan man syr en munkorg åt honom" har tillskrivits Gromyko men jag har inte hittat belägg för det. Jag tror att det är äldre.

Men för den nya USA-administrationen verkar "galenskapen" (om vi för enkelhetens skulle kallar den blinda amerikanska exceptionalismen så) trumfa alla föreställningar om diplomati.

Enligt BBC sa USA:s utrikesminister Anthony Blinken i sitt öppningsanförande i Alaska att USA skulle
"diskutera vår djupa oro med Kinas handlingar, inklusive i Xinjiang, Hongkong, Taiwan, cyberattacker mot USA, ekonomisk tvång mot våra allierade". "Var och en av dessa åtgärder hotar den regelbaserade ordningen som upprätthåller global stabilitet".

I de korta fraserna lyckades Blinken bryta mot flera självklara diplomatiska grundsatser. För det första tror jag varje yrkesdiplomat skriver under på tesen att man inte inbjuder till möten med andra länder om man inte förväntar sig att de ska leda till bättre relationer. Här kunde man säkert förutsäga att de skulle leda till sämre relationer.

För det andra nämner han redan i första meningen situationen i tre kinesiska provinser som ämne för diskussion. Tänk om kineserna krävt att få föra upp situationen i Texas, Alabama och Georgia på dagordningen!

Talet om "ekonomiskt tvång" mot USA:s allierade och "regelbrott" ligger inte väl i Blinkens mun. Vem har börjat handels- och sanktionskriget? Vem har utövat tvång mot asiatiska länder? Det räcker med att tänka på Vietnamkriget och det  USA-stödda folkmordet i Indonesien från 1965 och framåt. Irak, Syrien, där USA samma dag oinbjudet - såsom den exklusivt amerikanska grundregeln är - körde in en ny stor kolonn stridsfordon till provinsen Hasaka, rapporterar Sana.

Stefan Lindgren
1 kommentar :

  1. Underbart beskrivet "Diplomati är konsten att tala med hunden medan man syr en munkorg åt honom". Den Ryska mentaliteten är annorlunda än den västerländska. Ryssar har inte bråttom "nåogonstans". Vart skulle Ryssar ta vägen? Ända sedan den västliga oligarkin med Engelska banker i spetsen bestämde sig för att attackera Ryssland så har Ryska ledare som Ivan den store döpts till Ivan den förskräcklige. Eller nämn en Rysk ledare som inte har kallats för mördare de senaste 300 åren? Möjligen Katarina den II, men i Ryssland var hon mästerlig på att skära huvuden av Turkarna på Turikiskt vis.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.