31 mars 2021

Även bödlar dör!

 "Även bödlar dör" är en Hollywoodfilm av Fritz Lang efter  ett manus som regissören samarbetade med Bertolt Brecht om.

Filmens utgångspunkt är mordet på Reynhard Heydrich 4 juni 1942. Han var Hitlers ställföreträdande riksprotektor i det ockuperade Böhmen och Mähren (dagens Tjeckien).


Filmen Auch Henker sterben (Originaltitel: Hangmen Also Die!) är inspelad på engelska min finns här dubbad till tyska. Bitar av det engelska talet finns kvar - man anar en besvärlig rekonstruktion. Det går även att ställa in autogenererad tysk text.

Brecht gillade inte resultatet, ansåg att de  bästa bitarna klippts bort. Trots det ansåg kritiken att filmen, som spelades in på bara 52 dagar, var en av de bästa antifascistiska filmer som spelats in under andra världskriget. Hanns Eisler skrev filmmusiken.

Kanske var den här filmen ändå det främsta resultatet av Brechts exil i Kalifornien dit han anlände med ett rysk lastfartyg 21 juli 1941.

1947 tvingades han hastigt och lustigt hoppa på ett Air France-plan för att lämna USA. HUAC - Representanthusets kommitté om oamerikansk verksamhet - hade just grillat honom i ett förhör men lyckligtvis inte bett honom stanna i landet.

Stefan LindgrenInga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.