23 mars 2021

Halvledare och sopsugar


Volvo lastvagnars aktie störtdyker. Ford förutspår en nedgång på 20% i produktionen och Tesla stängde av sin monteringslinje modell 3 i två veckor. I Storbritannien tvingades Honda också tillfälligt stänga sin fabrik. Volkswagen har minst fem månaders leveranstid på sin nya Golfcombi.


Varför stannar västvärldens bilindustri?

Det är brist på halvledare, sägs det.

Problemen med brist på halvledare drabbar också elektronikföretag som Nvidia och Microsoft som har brist på grafikkort. Det verkar som om inget företag, stort eller litet, tekniskt eller icke-tekniskt, är säkert från effekterna av den stora halvledarbristen.

Även om det är lätt att skylla COVID-19-pandemin för denna situation, är sanningen att den globala halvledarförsörjningskedjan hade varit ansträngd redan före dess. Så mycket som 70% av världens halvledare tillverkas av bara två företag, Taiwan Semiconductor (TSMC) och Samsung.

Priset för att starta ny halvledartillverkning är astronomiskt högt. Inlärningskurvan är brant. Det kostar minst 10 till 12 miljarder dollar att starta halvledartillverkning och tar minst tre år att komma till produktion.

Så kortsynthet och kapitalistisk planlöshet verkar vara den enkla förklaringen.

Det är som med sopsugen i Skarpnäck som står stilla sedan ett halvår. Här bor välmående bostadsrättsinnehavare men ingen vill lägga upp egna pengar för att finansiera en reparation av en sopsugsanläggning som är miljömässigt rätt men behöver totalrenoveras efter trettio års drift.

Hellre då vänta på att "någon annan" klarar skivan. Stockholm stad har sagt sig beredd att träda in - någon gång. Även för administration av sopsugar är "inlärningskurvan" brant. Det kan ta år.

Under tiden får råttorna äta sig mätta.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Halvledare och sopsugnar
  https://www.8dagar.se/2021/03/halvledare-och-sopsugar.html#more

  86,000,000,000 att starta en chip fabrik vilket är 8.6% av Sveriges statsbudget. Kina satsar nu omringa 70% av Sveriges statsbudget för att dra igång chip tillverkning, vilket kommer att ta 2 till 3 år.

  Din kommentarsfunktion fungerar inte. Antingen är den avstängd eller innehåller bakdörrar eller illegala spår funktioner och spion vara. Du får gärna lägga in min kommentar.

  Karl W
  i Kina.

  SvaraRadera
 2. Det pågår från eliternas sida ett avsiktligt sabotage av världsekonomin som är en del av innebörden av 'the great reset'
  Så frågan är om halvledarbristen är oavsiktlig?

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.