gerundium

15 juni 2021

Filmen som BBC inte törs visaDen fängslade NEXTA-grundaren Roman Protasevitj har framträtt på en presskonferens i Minsk och svarat på världspressens frågor.

Lydiga västmedia avfärdar hans framträdande som framtvingat. BBC vägrar helt enkelt att visa det, "på inrådan av hans medarbetare".


– Jag känner mig toppen, allt är väl, jag har ingenting att klaga på. Ingen har slagit mig, ingen har krökt ett hår på mitt huvud, sa Raman Pratasevitj, där han satt i rutig skjorta och visade upp sina handleder.

I västmedia har det sagts att hans handleder var märkta av handklovar. Nu lyfte han upp dem högt för att visa att märkena inte längre var kvar.

– Det var märken efter buntband som de satte på mig då jag greps. Som jag förstod det var gripandet så oväntat att poliserna inte hade med sig några handklovar, sa Pratasevitj.

Pratasevitj sa att han är beredd att möta oberoende medicinsk expertis för att visa att han mår bra. "Ingen har rröt mig med ett finger", sa han och avfärdade historierna i väst som "fejk".

- Den verkliga gisslan för situationen är Sofia Sapega och mina föräldrar, sa han. Föräldrarna befinner sig i "informationsvakuum i Polen". Pratasevitj bad dem komma hem och sa sig ha fått försäkringar om deras säkerhet.

Han bad också sina kollegor i oppositionsmiljön att sprida mindre rykten.

BBC:s journalister lämnade presskonferensen i vredesmod, eftersom Protasevitj inte skickade minsta blinkning till oppositionen för att bekräfta tortyr och misshandel - av monstret Lukasjenko personligen, har det till och med påståtts.

Ingen vettig människa kan tro att det är ett tortyroffer som framträder.

Den som vill gå in i detalj kan se en en och en halv timme film från presskonferensen dubbad till engelska.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.