10 juni 2021

Har Sverige styrts härifrån?

Det här huset i centrala Moskva byggdes i början av 1900-talet som
huvudkontor för försäkringsbolaget Rossija. Herostratisk ryktbarhet vann det först senare
som KGB:s högkvarter.

I takt med Sverigedemokraternas framgångar har diverse obskyra grupper av Palmehatare och högerextremister åter trätt fram i dagsljuset.

Ett tema för Sverigedemokraterna i valet var påståendena om släktskap mellan socialdemokratin och nazismen. Palmehatarna odlar dock en annan variant och det är påståendena om att Sverige och i synnerhet svensk socialdemokrati styrts från Moskva.

Att de båda infallsvinklarna är diametralt motsatta och inte gärna båda kan vara sanna stör inte smutsakastarna.

Ibland dras hederliga människor in i detta apspel. Bo Johnson Theutenberg är en sådan.

År 1976 blev han Utrikesdepartementets folkrättssakkunnige, en post som han lämnade 1987.

När Olof Palme arbetade som FN-medlaren mellan Iran och Irak 1980-85, ett uppdrag han inte kunde fullfölja eftersom han mördades, ville han ha Theutenberg som sin bisittare eftersom han gjort viktigt förarbete.

Fälldin som då var statsminister ville inte släppa Theutenberg och erbjöd istället Jan Eliasson.

Hade det blivit Theutenberg hade det kanske varit han som gick vidare till posten som biträdande generalsekreterare i FN.

I en serie av fem böcker säger Theutenberg att han avgick från sin post i protest mot regeringens undfallenhet mot Sovjetunionen.

Mest verkar hans raseri rikta sig mot "Palmes pojkar" - Pierre Schori, Anders Thunberg m fl - medan Palme själv i stort sett förskonas från misstankar. Theutenberg berättar att det var Palme som beslutade att framföra en protest till Sovjet efter händelserna i Hårsfjärden (en kommission med Carl Bildt i spetsen sa att den hade bindande bevis för Sovjets skuld) och han bad Theutenberg formulera den, formuleringar som sedan "Palmes pojkar" ska ha mildrat. Det var också Palmes beslut att överlämna protesten direkt till ambassadör Pankin (enligt Pankin själv gjorde Palme detta för att inte i onödan trappa upp konflikten).

Men nu har alltså Palme- och (s)-hatare i olika webb-TV-kanaler tagit till sig Theutenberg och fått det till att denne levererat "bindande bevis" för att Moskva styrt svensk socialdemokrati. Dessutom ska ryssarna ha tyckt att det  var "bra" att Palme "röjdes ur vägen". Theutenberg själv har närmast teorier om att Iran låg bakom Palmemordet.

Men det bryr sig inte Palmehatarna om. Det viktiga för dem är att bevisa att KGB styrt Sverige.

Palme mördades i februari 1986. I april. skulle han flyga till Moskva för överläggningar med bl a Gorbatjov som han sa sig vara mycket nyfiken på. I Palmekommissionen hade de sovjetiska synpunkterna på avspänning i Europa behandlats seriöst.

Men hela projektet med en kärnvapenfri zon tvärs genom Europa sköts effektivt i sank genom mordet på Palme. Sovjet hade absolut inget att vinna på det och Palme hedrades med en stående tyst minut av tusentals delegater på den sovjetiska folkkongressen samma år.

Theutenberg verkar ha ett beundransvärt minne. Men när han pratar undrar jag ibland om detaljminne och omdöme är samma sak. Kan viktiga händelser i ens liv, en personlig motgång, en avbruten karriär etc. förmörka förståndsgåvorna i synen på politik och samtidshistoria?

Hur som helst borde inte hans böcker utan vidare överlåtas åt träsket utan få en professionell och respektfull bedömning.

Stefan Lindgren2 kommentarer :

 1. Kampen om historiebeskrivningar delar sig i minst TVÅ sanningar för att i
  nutid kunna kompromettera vissa politiska partier i nutid i det att vinna
  folket på sin sida. Magnus Stenlund på swebbtv.se har tagit på sig uppgiften att använda olika historiska skeenden med hjälp av föredetta politiska sossar i det att kompromettera sossepartiet. Kommer Stenlund att
  lyckas med sitt initiativ ? Nej , han lyckas inte dupera oss i detta .
  Om Stenlund hade tagit upp det för sossarna komprometterande IB ( Informationsbyrån , vars syfte var att på arbetsplatser med fackets hjälp registrera arbetare som var till vänster om sossarna . Dessa register lär även
  ha delgetts USAs underrättelsetjänst), så hade det varit en mer realistisk historisk händelse. // Swebbtv har dock goda sanningar inom andra ämnen.

  SvaraRadera
 2. Det hade varit en prestation att styra Sverige, när SUKP inte ens lyckades styra de finska socialdemokraterna. Dessa var kluvna hela efterkrigstiden i åtminstone två läger, men ingetdera tog instruktioner från Moskva. När Moskvas inflytande var som störst var samtliga emellertid tvungna att betyga sin lojalitet, eftersom den lukrativa östhandeln måste främjas.

  "Vapenbrödrasocialisterna" som hade allierat sig med Hitler hade sina arvingar som omedelbart efter Sovjetunionens kollaps började närma sig NATO och de såg till att gå i bräschen när relationerna till det nya Ryssland kördes i botten. Den begränsade interna opposition som funnits var vid det laget död.

  De som räddade Finland från ett värre öde var inte heller socialdemokrater utan andra krafter, bland dem konservativa som presidenten Paasikivi och bondepartiets folk.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.