30 augusti 2022

Diding - Niding

Hotelldirektör Lasse Diding i Varberg är en niding!

Trots att författaren Jan Myrdal under sitt sista levnadsår uttryckligen undanbad sig att låna ut sitt namn åt Lasse Didings pris, serverar han nu lögnen att Myrdal gett honom tillstånd till detta.

Det är ett klart intrång på JM:s rätt till sitt namn.

Tidigare har Lasse Diding kallat sitt pris "Leninpriset". Men nu skriver han:

"Leninpriset återtar från och med i år sitt ursprungliga namn Jan Myrdals stora pris – Leninpriset. Kort före sin död i oktober 2020 kom Jan Myrdal överens med Lasse Diding om att Leninpriset i framtiden återigen skulle bära hans namn och i enlighet med detta blir således Leninpriset i år Jan Myrdals stora pris – Leninpriset."

Det finns ingen täckning för påståendet att Diding ska ha fått JM:s tillstånd och som ordförande i Gun Kessles och Jan Myrdals stiftelse inlägger jag protest. Jan Myrdals vilja i detta avseende ska respekteras.

Till det finns ytterligare ett skäl. Till det "stora" priset är kopplats två "extrapriser" varav det ena går till Ukraina.

Att befläcka Myrdals namn med Ukraina som sedan snart nio år tillbaka för ett proxykrig för Nato mot Ukrainas rysktalande befolkning är ett politiskt nidingsdåd. Hade Myrdal varit i livet skulle han med säkerhet stå på Kievs svarta lista - där man nyligen kunde kryssa Darja Dugina som "likviderad", samma Darja Dugina som Myrdal umgicks med och imponerades av på en antiglobalistkonferens i Moldova.

Jan Myrdal-sällskapet, som jag har tillfrågat, tvår sina händer och säger att de inte har något att göra med Didings priser. Dock tillåter sällskapet att kallelse till årsmötesförhandlingar skickas ut av Diding tillsammans med reklam för hans prisutdelning. Vem styr egentligen vem här? Är Sällskapet något mer än springpojkar åt Diding måste de bevisa det.

Stefan Lindgren

ordförande i Gun Kessles och Jan Myrdals stiftelse.

PS: Stiftelsen som består av några få personer har ombesörjt att en utgåva av Myrdals "Sälja krig med margarin" snart kommer på engelska. På Gerundiums förlag har Friedrich Strindbergs "Under jorden i Berlin" med Jan Myrdals efterord återutgivits och finns att beställa.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.