27 augusti 2023

Lyssna på MacGregor!


Överste Douglas MacGregor är en krigserfaren amerikansk officer som bl a deltog i det första kriget vid Persiska viken 1990-91. Nu har han sedan en tid tillbaka varit expertkommentator till kriget i Ukraina, hela tiden med en mer kritisk bild än västmedia i stort.

Hans budskap är ampert - för Vita huset. Kiev kommer att förlora kriget och om USA tänker sätta in egna trupper så kommer det att förlora.

Kievarmén har redan förlorat 400 000 man i döda, varav 40 000 under den s k våroffensiven i år, säger MacGregor, och man får  förmoda att hans siffror kommer från någon av de amerikanska underrättelsetjänsterna. 40 - 50 tusen ukrainska soldater har fått en eller flera lemmar amputerade.

Vad gäller de "undervapen" som Ukraina försetts med hade översten inte mycket till övers för dem. Abrams-stridsvagnarna är desamma som i kriget mot Irak för 40 år sedan. Motorn är en turbomotor som gör slut på bränslet på 8 timmar och som blir så het att den lätt lokaliseras av ryska satelliter.

Lyssna på MacGregor!

Stefan Lindgren

Videon är på engelska men går att ställa in på autogenererad text - svenska,


4 kommentarer :

 1. Mycket tänkvärd intervju. Jag önskar att våra svenska politiker kunde ta till sig något av detta. Nu framstår de som köpta/hjärntvättade av USA/NATO

  SvaraRadera
 2. 400 000 döda! Fruktansvärt, men det kan inte stämma givet vad vi vet om proportionerna döda/sårade i moderna krig som ligger i spannet 1/3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukrainas sårade dör i väntan på sjuktransport i större omfattning än många andra krig. Kvoten stupade/sårade 1:1 har nämnts
   Om vi antar att det har varit 1:3 initialt får man fram att en tredjedel av de initialt sårade dog genom dröjsmålet eller andra brister.

   Radera
 3. Officiell amerikansk bedömning är 70 000 döda ukrainare. Siffran 400 000 har MacGregor fått av underrättelsetjänsterna och den har även citerats av ryssarna. Men man tvingas konstatera att ingen riktigt vet och väldigt många ljuger om att kriget går så bra. 20 - 50 000 har förlorat en arm eller ett ben enligt New York Times. I Irak- och Afghanistankrigen tillsammans var det 2 800 som drabbades av samma öde. Så man behöver inte betvivla att detta är ett mycket blodigt krig som våra krigsherrar går in för att förlänga.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.