25 november 2015

Nu stärker de fronten mot IS. Inte.


Det är ur händelser som gårdagens turkiska nedskjutning av ett ryskt Suchoj-plan över Syrien som världskrig kan uppstå. Det bör var och en som läst sin 1900-talshistoria inse.

Därför är det viktigt att granska reaktionerna på denna händelse.

Enligt BBC:s diplomatiske expert vid lunchtid idag kan ett av de ryska planen möjligen ha varit inne på turkiskt territorium i 15 sekunder. (Det motsägs av ryssarna). Men om det är så måste de 10 turkiska varningarna i stort sett ha kommit medan de två ryska planen som figurerar i rapporterna var på syriskt territorium.

Dessutom sa BBC-experten att det av planens kurs stod klart att om ett skulle ha kommit in på tuskiskt område skulle de snabbt korsa en turkisk landremsa och sekunderna senare vara ute igen.

Det framstår alltså enligt alla versioner som om Turkiet har använt sin rätt till självförsvar på ett extremt och fientligt sätt. Inga civiliserade länder skjuter ned plan som av misstag korsar en gräns.

Varför Turkiet gjort detta kan man bara spekulera om. Uppenbarligen fann den turkiska militären att de ryska planens kurs - oavsett om de var inne på turkist territorium eller ej var hotfull. Kanske ville man avvärja anfall mot någon av terroristernas positioner i Lattakiaprovinsen som Turkiet finner särskilt viktig.

Ifrån Nato har reaktionen på det inträffade varit märklig. Inte med ett ord kritiseras Turkiet för att i praktiken sabotera kampen mot IS. Istället riktar 28 länder unisont sin bannstråle mot Ryssland.

Och Från Vita huset skickade Hollande och Obama upp röksignaler som tolkats som att det samarbete med ryssarna i Syrien som Frankrike har övervägt, nu inte längre är aktuellt.

Istället upprepade de båda presidenterna mantrat om att Bashar al-Assad ska bort först, innan man kan ta itu med IS. Det vill säga, första ska punkt nr. 1 på Islamska statens dagordning genomföras, sedan ska vi diskutera IS framtid.

Kunde det göras klarare hur USA, Frankrike och Nato spelar under täcket med IS - med mördarna från Paris!

För att verkligen understryka att det är Ryssland som alltid är boven utökade USA idag sina sanktioner mot Ryssland genom att föra upp ytterligare en affärsman och fyra banker på svarta listan.
USA kan verkligen inte förlåta Putin vad de har gjort mot hans land!

Nato:s general-sekreterare Jens Stoltenberg sade efter Nato:s möte "Jag har tidigare uttryckt min oro över konsekvenserna av Ryska federationens militära aktioner nära Nato gränser. Detta understryker vikten av att  undvika sådana incidenter i framtiden. Som vi upprepade gånger har klargjort att vi står solidariska med Turkiet och stödjer vår Natoallierades territoriella integritet."

Inte ett ord om att det ryska stridsflyget bekämpar terroristmål eller om att Turkiets territoriella integritet aldrig har hotats av en eventuell gränskränkning på 15 sekunder. Däremot kränker Turkiet regelbundet Syriens integritet och hade före ryssarnas ankomst långt gångna planer på att utropa en "flygförbudszon" över Syrien i öppet förakt för denna stats integritet.

De "goda"  turkmenska terrorister som Turkiet beskyddar reagerade på sitt karakteristiska sätt genom ett ritualmord på den tillfångatagna ryske piloten, naturligtvis filmat med mobilkamera och utlagt på nätet bland den andra slaktarreklamen (sprid aldrig terroristernas bilder!). Behöver jag påminna om att avrättningen av en tillfångatagen soldat är ett krigsbrott. Den "moderata" opposition som sysslar med sådant har förlorat rätten att kalla sig moderat.


Idag medgav Erdogan indirekt i ett replikskifte att landets underrättelsetjänst skeppar lastbilslaster - tusentals av dem - med vapen till sina redskap inne i Syrien.

Man får nu bara hoppas att den andra nyheten idag, att syriska soldater lyckats frita den andre ryske piloten, stämmer och att uppgifterna om ytterligare ryska förluster är falska.

Vad ryssarna beträffar finns naturligtvis många som ropar på hämnd, men president Putin och utrikesminister Lavrov är schackspelare, det ska man inte glömma. Det inträffade är en provokation och de tänker inte gå i fällan. Men att Ryssland kommer att svara på angreppet i en eller annan form, kan man utgå från. Tills vidare nöjer sig ryssarna med att skicka S-400-komplex till Syrien. Nästa gång Turkiets militär skickar upp sina Phantomplan mot ryska stridsplan måste de tänka två gånger innan de öppnar eld.

Enligt en analys vinner Erdogan på kort sikt på att ha fällt ett ryskt flygplan, men på längre sikt har han urusla kort på hand. Samtidigt som han drömmer om att dominera arabvärlden med ett nytt kalifat har Turkiet förlorat all gränskontakt med arabvärlden. I både Irak och Syrien har kurder tagit över det mesta av gränsområdena. Och syriska armén är i full färd med att skära av de turkiska försörjningslinjerna in till IS och vad nu Turkiets medbrottsligar kallar sig.

Hollande och Obama är båda s k lame ducks helt utan chans att bli omvalda till sina ämbeten. Deras agerande visaratt de inte ens bryr sig om sitt eftermäle. Om Islamiska staten skulle lyckas i sitt projekt att rita om den eurasiatiska (och afrikanska) kartan kommer dessa båda presidenter att gå till historien som två västliga gudfäder åt det projektet.

Stefan Lindgren

3 kommentarer :

 1. Ryssarna bombar inte IS, de bombar turkmenerna, turkarnas släkt i Syrien. Det förklarar nedskjutningen.

  SvaraRadera

 2. 1. Ryssarna bombar inte IS. Säger du, ja.
  2. De bombar turkmenerna, nej. De bombar turkmenska terrorister.
  3. Det "förklarar" inte nedskjutningen. Förklaringen är att Turkiet skyddar
  terroristerna i Syrien, precis som de tidigare skyddade tjetjenska terrorister. Terroristerna är deras folk. Både Erdogan och IS har en vansinnig plan om ett nytt kalifat.

  Nästa gång, skriv under namn.

  Stefan Lindgren

  SvaraRadera
 3. Nedskjutningen så som den genomfördes var planerad långt i förväg, med TV-kameror på marken klara att gå igång omedelbart. Internationella kommentatorer är oense bara på en punkt, var USA direkt involverat eller inte. Somliga anser att Turkiet inte ensamt skulle drista sig till en sådan grov provokation.
  Vem som har rätt vet jag inte, men ett intressant indicium för USA:s medverkan lades helt oavsiktligt fram av CNN. Någon kanske minns att USA bytte försvarsminister för ett antal månader sedan. Chuck Hagel fick sparken, det sades aldrig varför, men nu vet vi. Han hade haft den dåliga smaken att föreslå en ny Syrienpolitik där han förklarade att IS är det största och gemensamma hotet. Den som kunde lägga fram en lista över de namn som låg bakom avskedandet(glöm Obama), skulle samtidigt kunna visa vem det är som drar i trådarna i Washington.
  Hagel ersattes av Breedlove, om vilken det sagts att Donald Rumsfeld framstår som prinsessan Törnrosa i jämförelse, hökarnas hök med andra ord. För honom är Assad fienden och IS ett verktyg.
  Syftet med provokationen var att få Ryssland att överreagera. Precis samma syfte som man haft i Ukraina, att få Ryssland att gå till angrepp mot Turkiet, varpå man kunde kalla på NATO och driva ut Ryssland från Syrien. Ryssland har nämligen i grunden skadat det amerikansk-turkiska projektet. Erdogans son lär vara den operatör som personligen styrt oljesmugglingen av stulen olja från IS-området, oljan lär sedan ha exporterats av Erdogan junior så långt som till Japan. För USA gäller det även att hindra att en bred koalition mot IS kommer till stånd som skulle innefatta Frankrike och Ryssland. Och den riktigt dåliga nyheten för Turkiet och USA presenterades av Deutsche Wirtshaftsnachrichten. De rysk-syriska operationerna lär ha varit så framgångsrika att man i Ryssland redan skissar på ett mångmiljardprogram för Syriens återuppbyggnad. Återuppbyggnad, hörde ni det, ett begrepp som ingen EU-ledare tagit i sin mun på år och dagar och som måste försätta dem i panik.
  Vad slutligen gäller kränkningen av andra länders luftrum kan tilläggas att Turkiet kränkte Greklands luftrum 2400 gånger förra året. Under "normala" år kränks Grekland 600 gånger. Tänk om Grekland skrev leasingkontrakt på ett S-400 system och därefter agerade som Erdogan.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.