27 november 2015

Erdogans smutsiga spel


Den här bilden visar tiotals tankbilar uppställda inne i Syrien för att köra ut olja till Turkiet.

Lasten i en enda tankbil inbringar 4 000 dollar i extraprofit åt en turkisk mellanhand. Men det är inte bara olja i de bilarna, det är vårt blod, säger Putin och kräver att Erdogan stoppar handeln.Man räknar med att IS säljer oljan för halva priset. Det innebär att den turkiske köpman som säljer oljan vidare kan lägga en nätt vinst på 22 dollar fatet i egen ficka. En tankbil rymmer ca 200 fat.

Att köpa olja från privata källor i Syrien är legalt enligt EU:s beslut från 2013, men enligt en FN-resolution är det förbjudet att köpa olja från terrorister. Genom att blunda för att den syriska oljan säljs av terrorister kan Erdogan fortsätta trafiken.

Han riskerar nu svåra konsekvenser i form av rysk turist- och handelsbojkott och den upplysta världsopinionens fördömande.

Se det här reportaget från Irans PressTV: http://www.presstv.ir/Detail/2015/11/27/439391/Russia-Putin-Turkey-Recep-Tayyip-Erdogan. Bilderna har tagits från ryska flygplan. Sekunderna senare sprängs IS oljekaravaner i luften. Men trafiken pågår dag och natt.

red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.