10 november 2015

Sveriges ekonomi som på räls


Vem försöker man lura med de stora rubrikerna i alla dagens tidningar? ”Svensk ekonomi som på räls”.

Grunden för den nyhetslögnen är en OECD-rapport av mycket ringa betydelse.

Får man tro OECD kommer svensk tillväxt de närmaste åren att ligga på ungefär genomsnittet i världen. Jag skulle vilja säga inom felmarginalen. Sveriges ekonomi med negativa styrräntor kan fortfarande bara karakteriseras som en stagnerande spekulationsekonomi, där allt mindre kapital går till produktiva verksamheter och allt mer landar i bank- och fastighetssektorn.

En bostads- och fastighetsbubbla är oundviklig. Exporten går för övrigt knackigt och industrisektorn krymper.

Arbetslösheten ska enligt OECD stiga  från dagens 7.2% till 7.7% för helåret 2015 och sedan landa på 7.3% nästa år och 6.7% år 2016. You’ll get pie in the sky…

Vi har hört det förut. Först måste det bli lite sämre… Med 10 000 nya arbetssökande i veckan är det nog det enda som är säkert.

Det går idag 2,9 personer utan gymnasieutbildning på varje jobb som inte kräver särskilda kvalifikationer. De regionala skillnaderna är stora; i vissa län går det 4,3 personer på varje enkelt jobb.

Och det handlar ju inte om några ödesmättade naturkatastrofer. Det är problem som går att lösa med kompetenta och modiga politiker.

"Det kommer inte att bli någon spontan återhämtning förutom i den mån statens politik bidrar till att bibringa den", sade Wigforss 1933. Arbetslösheten sjönk från 139 000 (1933) till under 10 000 1937-38 med en serie konkreta åtgärder..

Av den här regeringens jobblöften har det ännu inte synts några konkreta resultat. En rad politikområden verkar utom kontroll, naturligtvis mest av allt just nu invandringspolitiken där ord som gränskontroll och tiggeriförbud utlöser ögonblicklig moralpanik i regering och på ledarsidor.

I energipolitiken är det nedläggning av fungerande kärnkraftverk som gäller (dyrare än att låta dem tjäna tiden ut), istället för att hålla nere elpriserna i vårt kalla klimat.

Visst, Sveriges går på räls … men när kollades den rälsen senast? Och vart går färden?

Stefan Lindgren







Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.