27 november 2015

Vad döljer skägget?Allt fler politiker och makthavare dyker upp i skägg. Vad döljer skäggen? Vad signalerar de?

I Sverige har rätt samtidigt poilitiker som Jan Björklund (lib), Jimmie Åkesson (sd) och Hans Linde (v) - tidigare rakade - dykt upp med skägg. Jag undrar vad de har gemensamt?


I samtliga fall markerar skägget något slags vändpunkt. Björklund behövde något som Birgitta Olsson inte hade, och dessutom verka lite mer avspänd sedan hotet var avvärjt. Åkesson kom tillbaka med skägg efter sjukskrivningen - ville han säga att han blivit lite mjukare, kanske rentav lite mer muslimsk? Linde kom ut som homosexuell, gifte sig med en man och skaffade samtidigt skägg - vill han ändå bli "far" i den nya familjen?

Kanske är den enkla förklaringen att alla tre läser Svenska dagbladets glansiga söndagsbilaga där varannan modern man har skägg.

Hur som helst kan man fundera vad skäggen signalerar och vad olika skägg signalerar. I Orienten är signalspråket utvecklat.

Myndigheterna i Tadzjikistan har haft anledning att utfärda en affisch (ovan) med ett "Skäggreglemente" för landet.

Det framgår av bilden att det oansade helskägget anses olagligt och kopplat till salafitisk extremism. Ett godkänt skägg ska inte vara bredare än en knytnäve. Det rekommenderas också att exempelvis miliser har mindre hårprydnad, exempelvis en mustasch. Skepparkransen är förbehållen lärare som fyllt femtio år.

Men alla tre svenskarna ligger nog inom ramen för vad som är ett godkänt skägg för sunniter av den hanafitiska skolan. I Libanon (nedan) skulle de närmast klassas som Hizbollah-anhängare.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

Bara signerade inlägg tas in.