gerundium

26 januari 2016

Vad har Putin i sitt släp?

Vad har Putin i släpet han äger? Rester av pappans potatis och rödbetor?
Eller dollar och briljanter?

En företrädare för USA:s regering har för antagligen första gången direkt anklagat Rysslands president Vladimir Putin för korruption. Det sker i ett BBC-program som sändes på måndagen.

"På sig själv känner man andra", säger ordspråket.

Alldeles nyss fick vi nyheten att New Yorks borgmästare Michael Bloomberg kastar sig in i kampen om USA:s presidentpost.

Bloombergs främsta egenskap?

Han äger fler miljarder dollar och behöver inte tigga storföretagen om kampanjbidrag, vilket Hillary Clinton utan tvekan är bäst på.

I denna penningens diktatur, där den ende senator som någonsin avböjt en muta lär ha varit Gore Vidals blinde morfar, guvernören i Oklahoma Thomas Gore (död 1949), är man så självgoda och så självcentrerade att man tror att alla andra länder styrs på samma sätt, eller åtminstone borde göra det.

Det räcker med att påminna om att av Rysslands härskare under 1900-talet så var den ende som överlevde till pension Michail Gorbatjov, som idag lever ganska anspråkslöst. Hans alltför stora villa i Sparvbergen känns säkert för stor idag för Misja och hans akvariefiskar.

Och Putin då? Han måste väl ända ha stoppat undan några miljarder? Den som lever får se.

För min del tippar jag att det mesta som skrivits om hans undanstoppade miljarder är bullshit. Just bullshit - inte govno som vore en rysk ekvivalent.

En anglosaxisk uppfinning.

När brittiska tidningar anklagade oljehandelsbolaget Gudrun för att gömma Putins miljarder stämde bolaget dem och de FÖRBJÖDS att upprepa lögnen.

Alltså hittade man på nya lögner. I BBC-programmet citeras en hemlig CIA-rapport från 2007 som slagit fast att Putins förmögenhet låg runt 40 miljarder dollar. Enligt USA:s vice ekonomiminister Adam Szubin, som övervakar USA:s sanktioner, är Putin "sinnebilden av korruption".

Men Ryssland är inte längre ett samhälle där man kan stoppa undan miljarder. Allt registreras och kontrolleras om inte annat av ilskna media, varav merparten är fientliga till Putin.

Putins deklarerade inkomst 2014 var 7,7 miljoner rubel, vilket torde ha varit mindre än en svensk statsminister tjänade.

I 16 år har västvärldens underrättelsetjänster jobbat för högtryck med att skandalisera mannen som lyft Ryssland ur det horisontalläge där det hamnat under Gorbatjov och Jeltsin och inte fått fram så mycket som ett jota.

Det talar faktiskt för att Putins självdeklaration som offentliggörs varje år är korrekt.

Dessutom äger Putin en trerumslägenhet i Moskva på 77 kvadratmeter och en tomt på 1 500 kvm.

Som statschef disponerar han en lägenhet på 153,7 kvadratmeter med 18 kvadratmeters parkeringsplats.

Liksom tidigare år äger Putin tre bilar - en GAZ M-21, en M-21P GAZ, en terränggående VAZ "Niva" och ett släp "SKIF", som han har ärvt av sin far.


Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Anti-Putin -kampanjen går på högvarv, det är nästan så man kan tro att det är ett "ta fast tjuven" -scenario som pågår.

    På andra sidan Atlanten har nämligen presidenten där släppt uppgifter om att han kommer att föreslå en "modernisering" av kärnvapenarsenalen och är beredd att satsa en biljon dollar, eller en triljon som det heter där borta, på detta projekt. Javisst, det är samme herre som dekorerades med Nobels fredspris, för löftet att han skall arbeta för att begränsa och avveckla kärnvapenarsenalerna. Norska fredspriskommittén har således lurats tusen miljarder gånger - då måste man hitta på något alldeles extra för att avleda uppmärksamheten.

    Det nyaste upprustningstilltaget är så barockt att det fått många tidigare befattningshavare från den amerikanska sidan att stelna till av skräck, eftersom det innebär att säkerheten ingalunda stärks utan att riskerna kommer att växa dramatiskt. Den amerikanska ekonomin har utvecklats till en gigantisk upphandlingsautomat, där de fetaste vinsterna görs på leveranskontrakt till den federala regeringen. De skenande kostnaderna för jaktplanet F-35 är redan legendariska, och USA:s egna experter skrattar åt resultatet, "Sitting Duck". Just denna egenskap av vinstmaskin för leverantörerna innebär att kärnvapenupprustningen mycket väl kan bli verklighet.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.