19 januari 2016

Tisdagsnöje

Långa kyssar var länge förbjudna på vita duken i USA.
Lustfyllda mord, aldrig.
Så mycket talas om vapen och dödsskjutningar att man nån gång emellanåt måste nypa sig i armen och fråga:

Hur kommer det sig att detta är ett jätteproblem i USA, men inte i vapentäta Gävleborg?
I Gävleborg fanns det 2012 c:a 90 000 vapen. Befolkningen är enligt senaste siffra 282 000. Det blir 32 vapen per 100 invånare.

En hög siffra.

I USA, som har den obestridliga ledarställningen, finns det 112,6 vapen per 100 invånare.

Sveriges siffror är dock de tredje högsta i Europa, efter Serbien och Schweiz.

Hur är det då med mordfrekvensen?

Finns något samband mellan vapeninnehav och mordfrekvens? Ni minns när Michael Moore gjorde sin berömda jämförelse mellan Seattle och Vancouver, två miljonstäder med mycket - alltför mycket - vapen.

Ändå är mordfrekvensen på USA-sidan skyhög och i Vancouver fann Moore till sin häpnad att folk till och med lämnade dörrarna till sina hem olåsta - en helt annan brottssituation.

Som ett litet experiment tar jag alla data över länders vapeninnehavsfrekvens och mordfrekvens från Wikipedia och kör i Pearson Correlation Coefficient Calculator.

Pearson svarar att sambandet är -0.1621. Tekniskt sett ett negativt samband (ju mer vapen, ju mindre mord) men sambandet är bara svagt.

Hur som helst finns det ingen grund generellt att anta att det finns ett positivt samband.

Det finns inga vapen som är ute på egen hand och mördar. Det är någon som har fingret på avtryckaren och det är den personens motiv, tankar, beslut, ideologi och själva situationen förstås som avgör.

Det finns mer eller mindre mordiska kulturer.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

  1. Vancouver och Seattle är dessutom nästan tvillingstäder, på var sin sida om gränsen

    SvaraRadera
  2. Jag tror kulturen i hög grad beror på - kulturen. Även en marxist som anser att klassmotsättningarna är källan till våld måste inse att våld föder våld. Det räcker med att granska TV-progammen på "svenska" kanaler en vanlig kväll och registrera andelen våldsamt innehåll/extremt våldsamt/sadistiskt och lustfyllt våldsamt/folkmordiskt våld för att inse vilken väldig utveckling vi genomgått på bara de senaste 30 åren. Kultureliten slår som regel ifrån sig, hänvisar till katharsis och varnar för yttrandefrihetsinskränkningar. Ett faktum är att vi göder våra unga med extrema mängder våld. Detta påverkar oss redan politiskt i form av växande stöd för militarism och krig i Natos ledband. Vi får betala det i en allt våldsammare vardag.

    SvaraRadera
  3. Carroll Quigley's Weapons Systems and Political Stability presenterar resultat i överensstämmelse med funderingarna i artikeln. När handeldvapen under 1800-talet i Usa blev allmänt tillgängliga till överkomligt pris sjönk våldsbrotten kraftigt.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.