18 mars 2016

Därför läser jag SvD idag
Med jämna mellanrum bör man kosta på sig en provmånad på Svenska Dagbladet om inte annat så för att försäkra sig om att Sveriges toppmilitär ljuger som hästar travar.

Just idag körs lögnen i stereo med Säpos årsbok 2015.

Ryska krigsförberedelser är temat.Låt mig börja med SvD:s kolumnist, örlogskapten Niklas Wiklund, ledamot av Kungl. Örlogasmannasällskapet.


"Ett land som enbart har för avsikt att försvara sitt eget territorium bygger inte landstigningsfartyg", skriver han och pekar finger mot Ryssland, den evige angriparen.

En hastig koll på Wikipedia ger vid handen att en mängd olika stater har amfibiekapacitet i sin krigsmakt (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_amphibious_warfare_ships).

USA har ett trettiotal landstigningsfartyg - vid första gulfkriget fick man ihop 40 st.

I Europa har även Storbritannien, Polen, Spanien, Holland, Italien och Frankrike amfibiekapacitet.

Samtliga dessa länder bär enligt kapten Wikllund på onda avsikter, liksom Thailand, Sydkorea, Venezuela, Chile m fl.

Och var var örlogskaptenen i juni i fjol när Nato övade landstigning med 13 000 man mot svensk territorium i Östersjön?

Det är ingen slump att dumheterna kommer från en marinofficer. Marinen ljuger värst, som Hårsfjärdenreprisen 2014-2015 visar.

Alla som godhjärtat vill tro något som den svenska marinen säger bör läsa "I mörka vatten" av Mathias Mossberg, sekreterare i den senaste ubåtsutredningen. I förordet citerar Mossberg f d ÖB Bengt Gustafsson som på fråga om marinens ständiga "upptäckter" säger:

"Det skulle i och för sig inte vara underligt om den svenska marinen bett om hjälp [underförstått av Nato] med att förbättra sitt skydd av örlogsbaserna eller om den amerikanska marinen efter U137 erbjudit sig att hjälpa till med kontroll av detta".

Det viktiga här är tonfallet. En svensk ÖB talar om sin egen marin närmast som om en främmande makt, som kan tänkas ha ingått allianser helt vid sidan om lagfäst svensk utrikespolitik.

* * *

Säpo-rapporten som lanserades samma dag led samma skriande brist på allsidighet och logik som Wiklunds orerande. Det talas om det ryska "informationskriget" mot Sverige.

Vad syftar man på då? Är det någon som det senaste året överhuvudtaget har hört några ryska röster i nyhetsförmedling och debatt? Hör i så fall av er till mig. Jag lovar hittelön!

Oleg Mezjuev, en ryskättad svensk, är anställd i en Stockholmskommun, där han har ett helt vanligt arbete, råkade härförleden yttra några avvikande tankar i Sveriges radios "Konflikt". Stora larmet gick.

Det var nästan som en rysk gäst hade inbjudits till samtal med Skavlan - o, hädiska tanke!

"Konflikt" skälldes ut av en pösmagad russofob i SR:s "Medierna" och "Konflikts" programledare tvingades till en förnedrande avbön genom att i efterhand meddela att Mezjuev var "en prorysk bloggare".

Antiryss - ingen etikett. Proryss - etikett.

Det enda som har hänt på området rysk information till Sverige som jag kan se är att nyhetskanalen på Internet Sputnik har lagt ner sin svenskspråkiga sida. Och radioledningen har under russofobernas tryck beslutat lägga ner Sveriges radios ryskspråkiga sändningar.

Jag förstår att Sputnik haft en synnerligen otacksam uppgift, men tycker, men är det verkligen någon som ser de båda nedläggningarna som en seger för mellanfolklig förståelse och allmänhetens tillgång till mångsidig information?

Jag ser tvärtom en tragik i detta. Det har gått knappt 80 år sedan Aleksandra Kollontaj tog initiativet till att ge ut en liten stencilerad nyhetsbulletin med ryska nyheter på svenska.

Nu har vi inte ens det. Vi är nere på nivån fimbulvinter i utbytet med Ryssland.

För övrigt kostade russofobin det svenska folkhushållet nio miljarder i fjol i uteblivna exportintäkter. Mest av allt saknar mina vänner i Moskva Arlas vispgrädde. Vad hade den gjort för ont?

Jakten på al Qaida i Boliden säger i övrigt allt om Säpo:s kompetens.Kanske är den enorma mediashowen till 90 % riktad mot Ryssland ett sätt att skyla det egna misslyckandet. 40 000 migranter som finns i Sverige men som inte har sökt asyl borde väl ge Säpo meningsfull sysselsättning.

För övrigt anser jag att ett Säpo värt namnet bör hålla tyst med vad de vet och helst ska väl tjänstemännen - hur snygga och välondulerade de än är - inte röja sin identitet.

Stefan Lindgren

Kom med i Svensk-ryska föreningen och arbeta för allsidig Rysslandsinfo!

1 kommentar :

  1. Mycket bra skrivet Stefan. Jag är så trött på denna idotiska propaganda mot Ryssland, när det istället är USA och dess allierade som är det stora hotet mot världsfreden.
    Bertil Selminger
    besel70@gmail.com

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.