8 oktober 2016

Försvarsfejk i Dagens Nyheter

Deutsche Weelles bild på en Iskandermissil i Kaliningrad 2013.

Dagens Nyheters panikreporter Mikael Holmström rapporterar idag att ryskt flyg kränkt Finlands och Estlands luftrum medan kärnvapenmissiler av typ Iskander fraktats till Kaliningrad.

Det enda som är sant är att Finlands försvarsdepartementet "misstänker" en att ett ryskt plan kränkt finskt luftrum.

Tydligen är man inte säker på det ens.Det finska försvarsdepartementet sade i ett uttalande att "misstänkt kränkning" pågick i ungefär en minut. Under 13 km av planets färd tros det ha kommit "så långt som" en kilometer in på finskt luftrum.

Rysslands försvarsdepartementet förnekade detta och förklarade att alltsammans var "en schemalagd utbildningsövning över neutrala vatten i Finska viken.

Finlands gränsbevakning utreder incidenten.

Vad gäller Iskander-missilerna kommer den uppgiften från Pentagon. Det är inte första gången USA larmar om detta.

Redan 2013 publicerade BILD i Tyskland bilder på Iskander-ramper
i Kaliningrad.

Kort senare sa Dmitrij Medvedev att Ryssland kommer att placera ut Iskander-missiler i Kaliningrad som svar på USA:s nya missilförsvarssystem i Östeuropa. Eftersom USA-systemet ingår i ett brett upplagt försök att vinna "förstaslagsförmåga" bryter det den tidigare jämvikten.

Ryssland har inget intresse av kärnvapenupprustning. Men från tid till annan måste landet markera att det fortfarande är en kärnvapenmakt, som USA inte kan trampa på. I Pentagon-jargong behandlas Ryssland som "en regional makt" - dock har man ännu inte kunnat enas om I VILKEN REGION.


Den enda vettiga reaktionen på hela detta spel är att förhandlingarna mellan kärnvapenmakterna om nedrustning måste komma igång igen.

Det är inte Ryssland som hindrar detta.

Senare på lördagen  kom bekräftelse från försvarsministeriet i Moskva att en Iskander-transport  verkligen skett med ett lastfartyg. Syftet sägs ha varit att kontrollera prestanda på en av USA:s spionsatelliter. Bekräftelsen kom blixtsnabbt..

red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.