15 oktober 2016

Wallström vill "kommentera" Ryssland


I gårdagens Expressen kräver utrikesminister Margot Wallström utvidgade sanktioner mot Ryssland.

Är det verkligen möjligt?

Relationerna är nu bottenfrusna. Wallström har sprängt alla broar. Av den fredliga feministen har blivit en skränig valkyria.


Hårdare sanktioner kan komma redan i samband med EU-ledarnas toppmöte i Bryssel nästa vecka, varnar Wallström.

– Jag tror att diskussionen kommer att handla om huruvida man ska sätta upp fler namn på sanktionslistan. Det tycker vi är bra, säger hon.

DETTA TROTS att hon vet att den enda effekten är att Ryssland utökar sin svarta lista. Relativt vettiga svenska politiker som Marietta Pourbaix-Lundin (m) som sitter i Europarådet kan inte längre besöka Ryssland, vilket naturligtvis försvårar hennes arbete.

Expressen: Margot Wallström öppnade nyligen för ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Vad vill du prata med honom om?

– Ja, det säger sig väl självt att vi behöver kommentera det som händer både i Ukraina, på Krim och det som händer i Syrien. Men vi vill också tala om någonting som kan leda mot framtiden och de relationer som Sverige och Ryssland har.

LÅTER DET SÄRSKILT TROLIGT att Lavrov skulle vilja avsätta tid för att lyssna på Margot Wallströms "kommentarer" till Ukraina, Krim och Syrien. Megalomanin ropar ur dessa formuleringar.

Sverige har i dessa frågor agerat som springpojk åt USA och de gamla kolonialmakterna Frankrike och Storbritannien. Varför skulle Ryssland ta omvägen över Sverige?

Wallström har dessutom agerat ovänligt genom att säga att Putin inte är välkommen. Ett helt opåkallat uttalande.

Hennes tystnad om massmordet på 140 jemeniter och saudiernas utdragna krig i Jemen med 10 000 döda hittills avslöjar hennes partiskhet.

ETT FAKTUM är att Margot Wallström är den svagaste utrikesminister Sverige haft på länge. Exempelvis Ola Ullsten var åtminstone bra på att tiga. Det bekymrar henne tydligen inte alls att EU:s ryska sanktioner saknar en klart definierad juridisk grund.

På EU:s hemsida kallas de eufemistiskt för "självförsvarsåtgärder" eftersom sanktioner är våldshandlingar förbehållna FN:s säkerhetsråd och EU-sanktioner därmed per se olagliga.

Och retoriken kring dessa har hela tiden skiftat - från Krim, Donbass till MH-17 och nu Rysslands påstådda ickeuppfyllnad av Minskaavtalet, ett avtal som Ryssland inte ens är part i.

Däremot Ukrainas president Porosjenko som i någon mån är Sveriges baby är signatär av detta avtal och har i stort sett inte uppfyllt en enda punkt.Vilka sanktioner föreslår Wallström mot Ukraina?

Bara för några dagar sedan sköts en helikopter ned över Donbass med Nato-rådgivare ombord. Helikoptrar är förbjudna över Donbass enligt Minskavtalet.

Agerade Wallström? Skulle inte tro det.

Hon har en lång väg att gå för att återvinna någon sorts trovärdighet.Det är inte säkert att Lavrov har tid att hjälpa henne med det.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Hillary Clinton, John Kerry, Boris Johnson. T.o.m. i USA förstår man nog att Sergej Lavrov spelar i egen division, 10-talets ledande diplomat, breda kunskaper i historia, språk, politik, utstrålande charm och respekt mot alla som förtjänar det, blick för det spontana som CNN fick uppleva; too many pussies around.
    Margot Wallströms tondövhet vore futtig och komisk om den inte var så symptomatisk och farlig. Brittiske historikern Mark Almond sade häromdagen att det känns som vid upptakten till Första världskriget om man jämför dåtida och nutida medias aningslöshet,självupptagenhet och förljugenhet.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.