1 oktober 2016

Sten Sjöström om rysk omänsklighet


Sten Sjöström var en gång en vettig Moskvakorrespondent, som nu gradvis har anpassat sig till russofob.


I Lördagsintervjun, där han fick dela en timme lika med Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev, sa han något ovanligt korkat.

Han sa att den brutalitet vi nu påstås se i den ryska krigföringen i Syrien är kännetecknande för ryssarna.

Han anförde talesättet На войне как на войне (I krig är det som i krig) som bevis på ryssarnas cyniska inställning.

Det här är kvalificerat skitprat. Det är sådana små fördomsfulla formuleringar som man bygger russofobin av, som man ytterst bygger krig av.

1. Rysslands flyginsats riktar sig mot terrorister (IS, Nusrafronten m fl) som hotar att ta över Syrien helt med hjälp av västs dollar, vapen och krokodiltårar.

Så har det varit hela tiden  Ryssland har kämpat mot terroristerna. Dubrovkateatern, Beslan, Tjetjenien etc.

I väst anordnar vi gigantiska demonstrationer när människor faller offer för terrorister i New York, Paris, London etc.

Men aldrig för Ryssland. Aldrig för Syrien.

I Irak använder IS kemiska stridsmedel och avrättar barn. Aldrig i Syrien. Om man får tro dessa osjälvständiga svenska journalister.

2. Även den s k USA-koalitionen bombar i Syrien. När hördes protester mot detta? Var det någon som sa ett knyst när USA för bara ett par veckor sedan "av misstag" dödade 62 unga syriska regeringssoldater i Deir ez-Zor - och dessförinnan kommunicerade med IS om attacken?

3. Personligen kan  jag berätta att under mina tre resor genom det sovjetockuperade Afghanistan aldrig såg exempel på sådan omänsklig grymhet som de amerikanska ockupanterna. Tvärtom såg jag ibland rörande bevis på motsatsen, t ex hur ryska läkare i Herat vårdade mujahedin som hade sårats.

För USA:s drönare går ingen säker. Landskapet är förgiftat med urlakat uran. Hundratals afghanska polismän och militärer har fallit offer för deras skjutgalna flyg.

Deras behandling av civilbefolkningen som djur - som ska registreras med iris-fotografering, torteras och ibland sättas i bur - överträffar det mesta.

Det officiella Sverige deltog i denna krigföring, vi svarade för USA-arméns olagliga telefonavlyssning. Våra journalister teg och tittade åt andra hållet.

На войне как на войне är ett internationellt talesätt om soldatens hårda vardag (A la guerre comme à la guerre) och används bl.a. av Leo Tolstoj i Krig och fred, parallellt med uttryck som "I krig är gäddan kött".

На войне как на войне är också titeln på en film från 1968 som handlar om befrielsen av Charkov, Kiev och Prag från de tyska nazisterna. Någon cynisk omänsklighet finns inte i detta, snarare är det en besvärjelse för att försöka komma över de egna förlusterna, det enorma offer som det ryska folket gjort - och gör - på mänsklighetens altare.

I går i kampen mot fascismen, idag i  kampen mot terrorismen.

Stefan Lindgren 2 kommentarer :

 1. Det är inte av en slump som Nick Turse gett sin bok om USA:s insats i Vietnam "Kill Anything that Moves", ett krig där Sverigevännen John McCain och John Kerry var med och vässade sina klor. Principen tillämpades redan i Koreakriget, där USA beslöt att eftersom det totala kriget trots allt inte gav dem hela kakan, tar man den halva man får. Ett samhälle som hört samman i över tusen år klövs itu, varpå sydlänningarna lärts i skolan att hata sitt egen historia. Samma öde skulle ha mött vietnameserna om de hade besegrats. T.o.m. Tysklands delning var ett resultat av USA:s vägran att kompromissa, Stalin hade inte förutsett någon delning.

  SvaraRadera
 2. Virginia state senator Richard Black
  Brev med beklagande av Usa's bombande av soldater vid Deir al-Zour
  Jag skriver för att uttrycka mitt djupa beklagande för den fruktansvärda tragedin vid Deir al-Zour
  De soldater som dödades och sårades var bland den Syriska nationens största hjältar. I åratal försvarade dom staden som var omringad av ISIS-terrorister allierade med Turkiet, Saudi-arabien och Quatar. Jag förenar mig med det Syriska folket i sorgen över förlusten av deras soldater, och jag uttrycker mina uppriktiga kondoleanser till deras familjer.
  Även om jag ej säkert kan påstå att det var en avsiktlig attack, så var stridslinjerna på platsen relativt statiska under åratal och flygplanen som attackerade deras ställningar var utrustade med GPS-målsökande anordningar. Jag blir sjuk över möjligheten att attacken kan ha var it avsiktligt iscensatt för att stödja ISIS-trupper att övermanna stadens ärbara försvarare. Jag ber en bön att så ej var fallet.
  Normalt skulle jag bedöma attacken som ett oavsiktligt misstag. Emellertid, state department har från och till funnit ISIS vara ett andvändbart verktyg i Usas förtäckta krig mot Syrien. I åratal tillät administrationen 2000 ISIS-oljetank(bilar) att utöva en massiv handel med Turkiet för att finansiera ISIS operationer. Det var Ryssland som till sist avbröt den osedliga handeln med Turkiet och tvingade ISIS att halvera lönerna.
  Vidare, mina resor bortom Palmyra i April lämnade inget tvivel om att den Usa-ledda koalitionen avsiktligt tillät ISIS att passera 100 miles av öppet ökenlandskap utan att en enda bomb släpptes på dem.
  Dom kunde enkelt ha förhindrat de hundratals tanks och andra fordon som ISIS samlat för att erövra staden. Det är tydligt att koalitionen hoppades att ISIS skulle kämpa sig vidare bortom Palmyra och vidare till huvudstaden Damaskus. De var ytterst villiga att låta ISIS påtvinga hela det Syriska folket sin gruvliga terrorregim. Jag tackar Gud för dom som ingrep mot att detta öde drabbade Syrien.
  http://www.larouchepub.com/other/2016/4340black_2_assad.html

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.