FiB

24 april 2017

Arvet från fattig-Sverige

Bilden en annons, troligen från 1860-tal. 1868 ersattes idiot av begreppet sinnesslö, som i sin tur blev psykiskt efterbliven 1955 och psykiskt utvecklingsstörd 1968.

Ingrid Hedström skriver i DN idag om vad hon upptäckt i efterlämnade dokument från Dalarnas landstingsdrivna sinnesslöanstalt, Haggården i Hedemora.

Skakande läsning, men hur ska den förstås?

 "Sex veckor före sin ettårsdag togs Erik in på Haggården. Två månader senare var han död.
Nästa ansökan i mappen gällde Nils. Han var ett år och tio månader gammal när han togs in på Haggården och hann aldrig fylla två år. Efter bara fem dagar på anstalten var han död.
Sedan kom Maj-Britt, ett och ett halvt år när hon fick plats på Haggården, och åtta år gammal när hon dog där."

Endast för 14 av 75 intagna saknas dödsdatum i liggaren.  81 procents skulle alltså ha dömts att leva hela sitt liv på Haggården.

Antagligen är Hedström något mycket viktigt på spåren. Sinnesslövården är säkert ett mörkt kapitel i social-Sveriges historia.

Vi vet något om efterhistorien. Karl Grünewald har berättat om hur kategorin "sinnesslöa" och "efterblivna" sensationellt reducerades till en bråkdel av de forna talen när levnadsstandarden höjdes under efterkrigstiden. Det visade sig att "sinnesslöa" under andra och bättre omständigheter utvecklades till fullt normala ungdomar. Kanske är det en av fattig-Sveriges fulaste uppenbarelseformer.

Och det är ju dit borgerligheten - då patriarkaliskt konservativ, nu nyliberalt marknadsorienterad - vill ha oss tillbaka.

Under rop om "frihet" och "marknad" har hundratusentals människor de senaste årtiondena förpassats till trångboddhet utan hopp om egen bostad. Sociallagen har torpederats genom att tillåta "tiggare" som en särskild kategori som faller utanför lagen.

Kanske är Ingrid Hedström väl snabb att göra kopplingar till rasism och rashygien. De "sinnesslöa" inlemmas lätt i en berättelse om ett rasistiskt Sverige. Att Herman Lundborg, den svenska rasbiologins anförare och pronazist, 1935 ersattes av en uttalad antirasist, Gunnar Dahlberg, kringgås som vanligt när 30-tals-Sverige ska brunmålas.

I den tidigare debatten om tvångssteriliseringar svingades rasargumentet flitigt utan att det i något enda fall kunde påvisas att indikationerna för sterilisering var rasmässiga.

Stefan Lindgren2 kommentarer :

  1. Enligt DN-arkivets sökmaskin toppade ordet "idiothem" frekvensstatistiken 1886, men förekom då och då några år n på 1900-talet. Ströfall är från 1924, 1932 och 1935.

    SvaraRadera
  2. Alldeles riktigt, Stefan. Det handlar om välfärdsstaten contra fattigdomsstaten och i det offentliga samtalet bör det senare begreppet förekomma minst lika ofta som det förra.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.