FiB

20 april 2017

Falska nyheter om Le Pen

Norsk statschef 1940-45? Eller Quisling Quisling?
Var Vidkun Quisling "norsk" statschef 1940-45 och kan därmed "Norge" hållas ansvarigt för hans handlingar?

Det är vad massmedia säger när de i elfte timmen försöker stoppa Marine Le Pen med ännu en lögn.

Den 10 april rapporterade Aftonbladet med hänvisning till TT och AFP:"Frankrike kan inte ses som ansvarigt för den så kallade Vélodrome d'Hiver-räden mot judar i Paris 1942, anser Nationella frontens partiledare och presidentkandidaten Marine Le Pen.
Uttalandet får skarp kritik från Israel. Tusentals judar samlades i slutet av juli 1942 ihop av den franska polisen i en sporthall Paris, för att därefter skickas till nazisternas koncentrationsläger. Det hela hade beordrats av den nazityska militären.

Men Frankrike kan inte hållas ansvarigt för räden, sade i går Marine Le Pen till tv-kanalen LCI - något som väckt ilska på flera håll. Bland annat har uttalandet fått skarp kritik från CRIF, en paraplyorganisation för judiska föreningar i Frankrike, som kallar det 'revisionistiskt'. Le Pens konkurrent om presidentposten, Emmanuel Macron, kallar det 'ett stort misstag'.

Under måndagen reagerade även Israel, vars utrikesdepartement fördömer utspelet:

'Uttalandet stämmer inte överens med den historiska sanningen, som tidigare har uttryckts av franska presidenter som har erkänt landets ansvar för det öde de franska judar som dog i förintelsen gick till mötes', skriver departementet i ett uttalande.

Både tidigare presidenten Jaques Chirac och nuvarande president François Hollande har tidigare bett om ursäkt för den franska polisens roll i räden. TT-AFP"

Så långt gängse media.

Denna lögnaktiga nyhet bygger på att AB, TT och AFP förtiger ett elementärt historiskt faktum. Den upprepas av Olle Svenning. (DN 19/4)

Lögnen är att "Frankrike" 1942 är detsamma som Frankrike idag eller vad man i dagligt tal menar med Frankrike. Frankrike 1942 var "Vichy-Frankrike", en tysk marionettstat som de Gaulle och det fria Frankrike i Brazzavillemanifestet från 27 oktober 1940 hade stämplat som illegitim.

Marine Le Pen säger i ett uttalande 10 april:

"Liksom Charles de Gaulle, François Mitterrand ... anser jag att Frankrike och Republiken var i London under ockupationen och att Vichy inte var Frankrike. Detta är en ståndpunkt som alltid har försvaras av statschefen, innan Jacques Chirac och särskilt François Hollande gjort misstaget att inte upprepa den. 

Denna ståndpunkt följer av statsordern den 9 augusti 1944 beträffande Vichyregimens juridiska icke-existens, en olaglig kollaboratörsregim.
 Det befriar inte de fransmän som deltog i den ökända Vélodrome d'Hiver-räden och alla grymheter som begåtts under denna period från personligt ansvar. 
De politiska manipulationer som vissa politiker ägnar sig åt idag är ovärdig. Speciellt befläckar de  gaullisterna och minnet av general de Gaulles verk."

Att säga att "Frankrike" var ansvarigt för händelserna i Paris i juli 1942 är ungefär som att framställa Quisling som norsk statschef och göra "Norge" ansvarigt för tortyren på Grini eller judedeportationer, vilket naturligtvis inte utesluter att enskilda agerade kollaboratörer.


Stefan Lindgren

1 kommentar :

 1. Ockupationen av Frankrike ledde som till att det förekom medlöpare och motståndare till ockupanterna. Ryska filmen Paradiset, Рай av Andrej Kontsaloвskij och hans fru Julia Wysotskaja klargör för detta komplicerade förhållande.

  Här är det inte frågan om det hur mycket judar har lidit och vem ska bära skulden för det. Julia är en ryska som har anslutit sig till motståndsrörelsen i Frankrike. Hon grips av en fransk överlöpare i hög post hos Gestapo. Julia vill redda sitt liv genom att locka honom till sex, men misslyckas för att motståndsmännen skjuter överlöparen kvällen innan. Julia hamnar i koncentrationsläger där det pratas ryska. Julias brott är att hon har gömt en judisk flicka.

  I koncentrationsläger hon hittas av en hög officerare i SS, som vill återuppta fredstiden kärleksförhållandet med Julia.

  Filmens budskap är att i ockupationen finns inga fronter. Alla är i tron att de skapar en paradis med grymma metoder. Koncentrationsläger är inte en aktion för att mörda judar, utan dit hamnar alla möjliga, helt utan orsak.

  Filmen inte vara med bland de 10 bästa utländska filmen i Oscartävligen. Det kommer knappast att visas i svensk bio just av den orsaken den ger inga entydiga påpekanden för de skyldiga. Alla får själv i filmen tala för sitt paradis.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.