FiB

2 april 2017

Mental långvård


Dramatikern Lars Norén har kallat Godmorgon, världen! för mental långvård och programledaren i "Efter tre" Thomas Nordegren för en groda.

Som den skickliga dramatiker han är har han valt de bilderna med omsorg.


"Godmorgon, världen" (GV) är en samtida variant av Gökboet, där syster Ratched och hennes medarbetare ser till att ingen ska slinka ut ur åsiktskorridoren. Syster Ratched är naturligtvis en trotjänare. Vi har hört hennes röst i årtionden och kan inte hysa minsta hopp om att den ska bytas ut.

Syster Ratched rapporterar nästan viskande från ett land hon kallar Belarus, men som vi andra i generationer kallat Vitryssland, att nu har diktatorn Lukasjenko infört skatt på arbetslöshet (en uppenbar lögn).

Alla arresterade var bara ute och promenerade när polisen kom och slog dem i huvudet.

Sedan meddelar syster Ratched från Balkan att diktatorn Putin försöker styra valet av serbisk president så att det splittrar EU.

Komplikationen: att Putin nyss tog emot premiärminister Vucic i Kreml, den kandidat som står för EU-alternativet, förtigs. Så fort han tar emot en EU-motståndare är det förstås en toppnyhet.

Nyheterna utifrån serveras så att alla intagna ska förstå att de befinner sig i den bästa av världar.

Undra sen på att Gökboet är mest sedda film någonsin i Sverige.

Stefan Lindgren


1 kommentar :

  1. Norén är nog ganska träffsäker i sin analys.
    Det finns totalt meningslösa radioprogram. Min mor som är född 1932 och jag skulle kunna göra ett bättre jobb, eller varför inte jag och mitt barnbarn Malcom, född 2011.
    En massa tjattertrattar som pladdrar nonsens och trivialiteter och flabbar åt sina egna kassa skämt.
    Vidrigt.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.