FiB

8 april 2017

Gårdagens terrordåd 

Låt oss börja med det oomstridiga. Presidenten för världens största militärmakt beslutar att ödelägga en flygbas i Syrien. Den syriska regeringen uppger att 16 personer omkom i anfallet, därav en del civila.

Han har varken  FN:s stöd för detta eller sökt den egna kongressens stöd, vilket landets författning kräver.

Det måste entydigt beskrivas som ett terrordåd, i synnerhet som det direkt spelade i händerna på Islamska staten och al-Qaida-klonen Jabhat Fateh al-Sham.


 Islamska staten kunde fira igår! Israel firade och DN:s Nathan Sachar hörde ända till sin bunker i Jerusalem hur folket hurrade i Hama, Syrien.

För bolagsmedia från MSNBC till CNN var det enda Trump behövde göra för att bli en populär president att starta ett krig! Hillary Clintons läger jublade.

UD:s folkrättsprofessor Ove Bring sade det enda rätta, att det var fråga om ett folkrättsbrott.

Detta mildrades i utrikesministerns version till en blyg fråga:-

– Nattens robotattack reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten.

Margot Wallström missade ännu ett tillfälle att visa ryggrad.

Nu skickar Ryssland hangarfartyg till Syrien och bygger ut landets luftvärn. Men att de ryska reaktionerna varit dämpade har att göra med de rapporter som kom från nedslagsplatsen.

General Igor Konosjenkov kunde på en presskonferens konstatera att av USA:s 59 avfyrade Tomahawkmissiler nådde bara 23 Shayrat-basen. Vart tog de andra vägen? Hamnade de i några byar på vägen eller landade de i havet?

Trots att Tomahawkmissiler inte är några leksaker (100 stycken räckte till att krossa Libyens motståndskraft) har skadorna visat sig förvånansvärt små. Inte en enda missil träffade start- och landningsbanorna kunde Konasjenkov visa med drönarfilmer.

Samtliga flygplan utomhus var oskadda. Endast en verkstadsbyggnad träffades och där förstördes ett antal plan.

Ryssland säger nu upp samarbetet med USA i Syrien. Enligt Konasjenkov måste USA ha förberett anfallet långt innan gasattacken i Idlib.

När Rex Tillerson kommer till Moskva om några dagar har han väldigt mycket att förklara.  

* * *

När det gäller "angreppet på Sverige" (Stefan Löfven) eller det något mer blygsamma "angreppet på vår huvudstad" (Dagens Nyheter) är mycket ännu oklart.

Carl Bildt var föredömligt samlad i SVT. Istället för att älta formeln "terrordåd" beskrev han det istället som ett verk av "sjuka hjärnor".

Enligt honom hade inget riktigt terrordåd inträffat i Sverige sedan 1976, sprängningen av västtyska ambassaden.

Modet svek ju Taimour Abdulwahab när han skulle spränga sig 11 december 2010 och han nöjde sig med att ta sitt liv och efterlämna en skriftlig protest mot Sveriges deltagande i Afghanistankriget, som Säpo fortfarande inte offentliggjort.

I skolskjutningen i Trollhättan 22 oktober 2015 dödades fyra och det klassades officiellt som terrordåd, men det inte ens nämnde Bildt.

Jag håller med honom om att ska något klassas som terrordåd räcker det inte med att någon 1) blint försökt mörda människor i sin omgivning och  2) visat intresse för IS eller någon annan terrororganisation, typ tittat på en hemsida, länkat på Facebook.

Om det rör sig om en psykiskt sjuk människa kan ett uttalat terrorstöd vara något påklistrat, ett ideologiskt halmstrå. Det borde ställas tydliga krav på organiserade kopplingar till terrororganisation, eller väldokumenterat politiskt försvar för terrorism, för att våldsgärningar ska kallas terrordåd.

Hur det nu är med den 39-årige uzbeken framtiden utvisa. Antingen är han psykiskt sjuk eller också har han haft organiserade kontakter terrororganisationer. Den uzbekiska floran av terrororganisationer är rätt elakartad. 2004 genomfördes bombdåd i Tasjkent där 47 dödades. 2005 togs en hel stad som gisslan i Andijan, Ferghanaprovinsen.

I Sverige beskrevs den senare händelsen som ett "folkligt uppror" mot myndigheterna. Kort senare kom en våg av uzbekiska flyktingar till Sverige. Det finns skäl att tro att en del av dem hade terroristkopplingar. I så fall är det nu ett pris för de svenska myndigheternas godtrogenhet vi fått betala.

Stefan Lindgren4 kommentarer :

 1. Undrar om ryssarna använde sin berömda elektroniska krigföring för att se till att kryssningsmissilerna hade svårt att hitta fram? Om så är fallet (jag bara gissar!) så är detta i sig ett budskap till USA som ungefär säger att "våra kryssningsmissiler är mycket bättre än era skrothögar".

  SvaraRadera
 2. Polisen lyckades vilseleda inte bara allmänheten utan göra statsministern och kungen hysteriskt, Sverige är hotad!! Undan för undan måste polisen släppa uppgifterna och i Sverige kan vi sörja offren för en vansinnesdåd.

  Utomlands har en skrämmande Sverigebild skapats - om ett land med övermäktigt mottagande av flyktingar, som nu har skapat ett terroristvälde i sitt nya hemland. Det går inte att tvätta bort.

  Jag har redan drabbats. Först de släktingar som råkade på polisens åtgärder i centrum ringde och krävde min medverkan i hysterin. Sedan kom samtalen från Ryssland där jag har många vänner som är oroliga för min personliga säkerhet.

  Jag började meddela fakta redan innan polisen och media satte i gång att skrämma. Min första varningen gick i väg 15.53, när median forfarande berättade om lastbilsattacken. Tack vare detta kan jag räkna med besök inom kort från Ryssland.

  SvaraRadera
 3. Jag ber att få haka på efter Björn Nilsson som nämnde Rysslands "... berömda elektroniska krigföring ...". Den är ett stort problem för USA.

  Mitt antagande om anfallet är att det var ett storskaligt test som militären behövde få utfört. Först arrangerades gas-händelsen som sedan användes som förevändning att sända 59 missiler mot flygbasen.

  Bara 23 kom fram. 59 missiler mot en flygbas är väldigt många, så bara det gör att man undrar vad meningen med det hela var. Troligen var de programmerade eller utrustade på olika sätt för att se vilka som kunde ta sig igenom rysk elektronisk störning. De som kom igenom hade användbara metoder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hypotes: de lömska ryssarna störde ut missilerna med sämst elektronisk styrning. De bästa fick slinka igenom - den här gången. Flygbasen fick tjäna som ett rätt obetydligt bondeoffer i händerna på smarta ryska spelare. Kanske. Jag bara gissar. Men USAmerikanska militära planerare bör nog fundera åt det hållet också.

   Radera

Bara signerade inlägg tas in.