FiB

4 april 2017

Hårdast drabbat i Europa

President Putin besöker platsen för gårdagens terrordåd i S:t Petersburg, där 11 människor omkom och 50 skadades varav fyra med livshotande skador.

Dådet var en påminnelse om att Ryssland är det land i Europa som drabbats hårdast av terrordåd.


385 människoliv skördades i Beslan 2004

293 i hussprängningar i Volgodonsk 1999

224 i flygplanssprängningen över Sinai 2015

170 i gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva 2002

168 i gisslandramat i Kizljar, Pervomajskoje och Sovetskoje 1996

140 i gisslandramat i Budjonnovsk 1995.

I samtliga fall har utom Sinaidådet, som IS tagit på sig, har det rört sig om tjetjensk terrorism. Så sent som igår benämnde Eva Elmsäter i Rapport de tjetjenska separatisternas kamp som en "frihetskamp". DN idag tar tillfället att älta ogrundade anklagelser om ryska grymheter i Tjetjenienkriget och i Syrien.

Den syriska terrorismen beskrivs fortfarande regelmässigt som ett legitimt motstånd mot Bashar al-Assads "regim", dvs. de lagliga valda myndigheterna i Syrien. Att man på senare tid gjort undantag för IS som "onda terrorister" ändrar inte bilden av att terrorism riktad mot Syrien, liksom mot Ryssland nästan alltid mätts med dubbla måttstockar.

red
1 kommentar :

  1. FIB Kulturfront rapporterar om en gemensam säkerhetspolitisk strategi från de nordiska vänsterpartiernas sida.
    I uttalandet nämns bl.a. kriserna i Syrien och Ukraina. Gällande dessa har vänsterpartierna lagt sig på samma linje som senator John McCain, den mest ökända seriekrigsförbrytaren, som inledde sin krigsförbrytarkarriär redan på 60-talet genom att bomba civila mål i Hanoi, i det imperialistiska kriget mot Vietnam. Sedan dess har McCain backat upp samtliga oprovocerade interventionskrig som USA startat, i Kiev tillsammans med nazister och i Syrien med al Qaida.
    Vänsterpartier brukade tidigare respektera akademisk forskning och om man hade hållit fast vid denna tradition kunde man ha lyssnat till Stephen F. Cohen gällande Ukraina och Tim Anderson gällande Syrien. Istället gör man gemensam sak med den mest blodbesudlade politikern av alla - och undrar varför man tappar förtroende.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.