FiB

27 juni 2017

Intervjun som Bonniertidning vägrade trycka - skribenten fick sparken

Den ukrainske författaren Oles Buzina mördad på öppen gata 16 april 2015.
Svetlana Aleksiejevitjs "förståelse" för mördarnas motiv har upprört Ryssland.


19 juni publicerade den ryska nyhetsbyrån Regnum.ru en lång intervju med nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj som journalisten Sergej Gurkin gjort för tidningen "Delovoj Peterburg".

Men tidningen, som till 20 procent ägs av svenska Bonnierkoncernen, vägrade att publicera intervjun och har avskedat journalisten.Här några avsnitt ur den bandinspelade intervjun som Aleksijevitj gav sitt uttryckliga medgivande till. Gurkins frågor och kommentarer i fetstil.

För en tid sedan gav du en sensationell intervju där du sa att ett religiöst krig mellan ortodoxa och katoliker kan börja i Vitryssland, eftersom "man kan slå i folk vad som helst". Gäller det er också?

- Mitt yrke är att se till att det inte sker. En del människors lever medvetet och kan försvara sig, kan förstå vad som händer runt omkring. Men de flesta människor går helt enkelt med strömmen och lever i banalitet….

Just nu lever vi i ett sådant tillstånd, där samhället förlorat sina riktmärken. Och eftersom vi är ett land av krig och revolutioner - och, viktigast av allt, vi har en kultur av krig och revolution - återvänder vi  efter varje historiskt misslyckande (t.ex. perestrojkan, när vi snabbt ville bli som alla andra), som beror på att samhället inte var redo,  till det militära, militaristiska tillståndet. Detta är vår normala tillstånd.

- Om folk var annorlunda, skulle de alla kommer ut på gatan, och i kriget i Ukraina skulle inte existera. Och på årsdagen av Anna Politkovskajas död skulle de var lika många människor på gatorna som i Paris där femtio- eller sjuttiotusen deltog.

Först var det en kupp [i Ukraina].

- Nej, det var inte en statskupp. Det är nonsens. Du tittar mycket på TV.

Jag föddes där.

- Det var ingen statskupp. Det har rysk tv gjort bra. Demokrater borde använda tv:n, det har de underskattat. Makthavarna idag tutar i folk vad makten behöver. Det var ingen kupp. Du har ingen aning om vilken fattigdom som rådde runt omkring...

Jo, det har jag.

- ...hur mycket man stal. Maktskiftet var folkets önskan. Jag var i Ukraina, gick till museéet över de "himmelska hundra" och vanliga människor som var där har berättat för mig. De har två fiender: Putin och den egna oligarkin, mutkulturen.

I Charkov deltog trehundra personer deltog i en demonstration till stöd för Majdan, men mot Majdan - hundra tusen. Sedan har man öppnat femton fängelser i Ukraina där flera tusen människor sitter. Men Majdananhängare gå med porträtt av öppna fascister.

- Och i Ryssland finns det inga människor som går med porträtt av nazister?

De sitter inte vid makten.

- Inte heller i Ukraina sitter de vid makten. Porosjenko och andra är inte fascister. Du vet, de vill bryta sig loss från Ryssland, för att gå till Europa. Det är samma sak i Baltikum. Motståndet tar sig våldsamma former. Sedan, när de blir en självständig och stark stat, kommer detta att försvinna. Men nu river de kommunistiska monument som även vi borde riva ner, och de utestänger tv-program. Ska de kanske titta på  Solovjov och Kiseljov? [Två programledare i rysk public service-tv].

Det gör de också, på Internet. Och trafiken har inte alls minskat .

- Nej, det är bara en del som gör det, inte folket.

Men hur kan ni säga det? De ryska kanalernas trafik överstiger ju de ukrainska kanalernas.

- Tja, vad tittar de på? Inte politiska program.

Livet i Ukraina har blivit fattigare - det är ett faktum. Och yttrandefriheten har också blivit mindre - det är också ett faktum.

- Det tror jag  inte.

Du vet vem Oles Buzina var?

- Han som dödades?

Och det finns hundratals exempel.

- Men det han sade orsakade också förbittring.

Sådana ska alltså dödas?
- Det säger jag inte. Men jag kan förstå motiven hos dem som gjorde det. Precis som jag inte gillar att man dödade Pavel Sjeremet, som älskade Ukraina. Uppenbarligen var det några kriminella uppgörelser eller liknande.

Ni finner många rättfärdiganden för dem.
- Det är inte rättfärdiganden. Jag bara föreställer mig att man vill bygga sin stat i Ukraina. Med vilken rätt vill Ryssland införa ordning där?

Vad är fria människor?
- Det är, låt säga, människor med europeiskt synsätt. Mer humanitärt. Som inte tycker att man ska kunna slå sönder ett land och lämna folket tomhänt. Vill ni verkligen påstå att Ryssland är fritt?

Jag frågar er.
- Hur skulle det kunna vara fritt. Några procent av befolkningen äger all rikedom och resten har ingenting. Fria länder - är till exempel Sverige, Frankrike och Tyskland. Ukraina vill vara fritt, men inte Ryssland och Vitryssland. Hur många människor ansluter sig till  Navalnyjs aktioner?

Fria människor är alltså sådana som har ett europeisk synsätt.
- Ja. Där har friheten kommit långt.

* * *

I det fortsatta samtalet anklagar Aleksijevitj Ryssland för att ha startat kriget i Donbass, med ryska kontraktsanställda militärer, stridsvagnar och vapen. Och hon finner det uppenbart att Ryssland sköt ner det malaysiska Boeing-planet MH17 den 17 juli 2014.

I alltmer förbittrad ton förklarar hon till sist att hon ogillar intervjun och "förbjuder" Gurkin att trycka den.

"Delovoj Peterburg" vägrade också trycka intervjun och avskedade istället reportern. I ryska media har en kör av liberala röster höjts för att intervjun inte borde ha trycks, att publiceringen var "olaglig" eller "oetisk".

Glömt var en intervju med dold mikrofon, nyligen publicerad i den västorienterade "Snob"  och en intervju publicerad mot intervjupersonens vilja i likaledes liberala "Novaja Gazeta".

Gurkin anklagades också för att ha förfalskat intervjun för att han strukit några uppenbara felaktigheter, bl.a. Aleksijevitjs påstående om att skolbarnen i Vitryssland bara läser vitryska språket två timmar i veckan, ett påstående som hon nu upprepar i Dagens Nyheter.

Där gör hon också ett mycket märkligt tillrättaläggande av vad hon sagt om den mördade Buzina:

"Som författare måste jag förstå hur folk tänker, även hur Buzina tänkte. Jag måste undersöka allas motiv. Det betyder ändå inte att jag stöder vad de gör."

Hon vill med andra ord inte kunna misstänkas för att ha stött vad Buzina gjorde.

Buzina var en ukrainsk författare vars viktigaste verk ägnades landets historia och den specifika symbiosen mellan ryskt och ukrainskt i landets historia. Han intog en närmast pacifistisk hållning och kritiserade dem som tog till vapen på bägge sidor. Han deltog regelbundet i Vladimir Solovjovs söndagsprogram i rysk public service-tv. När han mördades försvann en av de sista förkämparna för att hålla den rysk-ukrainska dialogen igång.

Han borde ha fått ett Nobelpris.

Stefan Lindgren


Virus-free. www.avg.com

1 kommentar :

  1. Den där Aleksejevitj är en otäck figur. Med sin till synes frihetsälskande liberala inställning kör hon på i samma stil som landsförrädare som Navalnyj och förhärligar den västerländska "friheten". Folk i väst är inte ett dugg mer fria än folk i Vitryssland eller någon annan stans. Inte heller i Sverige. Om man vill läsa sanningen får man söka sig till forum som 8dagar. Förfallet i den västerländska pressen är total. Och man får tycka vad man vill om Putin, om inte han hade styrt Ryssland de senaste 17 åren hade Ryssland varit uppstyckat och plundrat av de härligt fria och demokratiska krafterna i väst. De tio åren med fyllot Jeltsin vid rodret åstadkom en nästan monumental förstörelse. Uppgiften Putin har haft, att rädda Ryssland, är i det närmaste omöjlig. Och dessa Navalnyjs och Aleksejevitjar offrar gladeligen ungdomen och sådana som Buzina på altaret. I komplett motsats till sitt hatobjekt bryr de sig i själva verket inte ett skvatt om folket. Man säger att Ryssland är aggressivt och folk är vana vid krig och revolution. Tyskland har startat två världskrig, England koloniserade halva klotet. USA har fört krig största delen av sin existens, för att inte tala om genomfört det största folkmordet i historien. Ryssland har alltid fått försvara sig från överfall, militärt som ekonomiskt och lik förbannat är det Europa och USA som står för "sanningen, friheten och demokratin"?? Världen är galen. Leve Ryssland! Leve Putin!

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.