FiB

16 juni 2017

Finland fick sitt DÖ, parlamentet DOG

Jussi Halla-aho, mannen som nästan utlöste regeringskris. Är i det civila
docent i fornryska.Parlamentet har blivit ett besvärligt instrument för att driva globalisering och behålla gränserna öppna. Folket hänger inte med och det bildas nya partier som erövrar 20% av platserna i parlamentet.

Sverige har varit först att finna en lösning på detta, det kallas DÖ, decemberöverenskommelsen. Parlamentet som demokratiskt forum för folkopinionen verkligen DÖR.

Seppo Isotalo om den finska parlamentariska krisen.

Vi vet inte om det finns en möjlighet tillbaka till en demokratiskt parlament, men åtminstone I Sverige går man längre och längre på den vägen. Hösten 2018 kommer att visa hur det går med parlamentarismen.

I Finland började det med att Sannfinländarnas medlemmar sparkade partiets grundare, Timo Soini och valde Jussi Halla-aho som förespråkar snål invandring och kritiserar EUs utveckling till en federation. Regeringen där Soini har varit en av de tre pelarna kom i gungning. Riksdagsmajoriteten som stöder regeringen försvann. Det var dags att komma på en finskt DÖ. 20 % av riksdagsmännen måste elimineras utan nyval.

Det som vi inte visste var att redan innan Sannfinländarna hade hunnit välja Halla-aho, lovade partiets fem ministrar att sitta kvar och lämna partiet. De kunde berätta för statsministern att de representerade 20 riksdagsmän, vilket räckte till majoritet för regeringen, 106 av 200 mandat.

Nu leds Finland av en regering som stöds av 20 personer utan parti. Parlamentet bygger på att folket väljer partirepresentanter, som sedan röstar fram en regering.

Dessa uppgifter finns att hämta i finsk media, men statsministern försöker blanda korten genom ett skådespel. Först han kallade Halla-aho till en diskussion. Surpris, surpris! Konstaterades att under Halla-ahos ledning kunde inte Sannfinländarna behålla sina fem platser i regeringen.

Vägen till nyval var lika öppen som i Sverige i december 2014. Skillnaden är att Sannfinländarna har förlorat hälften av sina väljare för att de suttit i regeringen. Efter valet skulle regeringen inte kunna fortsätta sin politik i frågor som invandring och globalisering. Möjligheten att bilda 18 landsting i Finland och privatisera sjukvården som i Sverige skulle också försvinna.

Statsministern påbörjade en resa till presidentens sommarställe för att inlämna regeringens avskedsansökan. Han flög i eget plan, satt själv bakom spakarna. Under resan "avslöjades" att fem Sannfinländare stannade kvar i regering och lämnade sitt parti. Piloten vände i luften och satsministern konstaterade att krisen var över. Den finska parlamentarismen hade fått sin DÖ.

Den allmäna uppfattningen är att Sannfinländarna under Halla-ahos ledning spelar samma roll som SD har i Sverige. Men Halla-aho är inte Jimmy. Halla-aho har under skådespelet hållit en sträng linje. Han gjorde allt som kunde sabotera statsministerns skådespel. Han meddelade att under hans ledning kommer paritet att följa det gemensamma regeringsprogrammet. Det fans inte någon sakskäl att utesluta fem ministrar.

Halla-aho är ett undantag bland de partiledare som inte får vara med och därför ökar hans stöd. Han har en klar social inriktning på att begränsa globalisering och invandring. Hur pass populär han är visar som inom några veckor när en första Gallup publiceras.

Seppo Isotalo1 kommentar :

  1. Finska medier beskriver det hela som en värderingarnas kollision. Halla-ahos värderingar påstås skilja sig så pass markant från sittande SF-ministrars värderingar att partiet sprack. Personligen kan jag inte se varken att skillnaderna skulle vara särskilt stora eller att övriga partier skulle ha ett dugg bättre värderingar - politisk teater alltihopa, förutom att som Seppo Isotalo skriver, Halla-aho inte är beredd att spola allt som sannfinländarna deklarerat som sina krav. Tidigare ordföranden Soini kastade allt överbord såfort det stod klart att han fick bli utrikesminister. Som sådan översåg han den största oreglerade invandringsvågen någonsin.
    Halla-aho är nog en slemmig figur, men det är de övriga också, han bara inte är villig att upprepa hela refrängen som Bryssel föreskriver, och då blockeras man omedelbart.
    Men när det gäller att vara russofob, fjäska inför USA, Bryssel och Nato ställer alla upp. Bomba Mellanöstern och Ukraina enligt Pax Americanas krav - inga problem - det är värderingar som alla undertecknar över hela partiskalan. Finland återupplever sitt trettiotal med smärre modifikationer, eller som dåtida presidenten Svinhufvud deklarerade: alla som är Sovjetunionens fiender är Finlands vänner. De svenskspråkiga trakasseras inte, men ser sina forum krympas - och deras "eget" parti, SFP, låtsas som ingenting händer.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.