FiB

13 juni 2017

Kan Gaddafi rädda Libyen?


Enligt sensationella nyheter från Libyen har Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam, som frigavs  från sitt fängelse i Zintan i fjopl, lyckats ta sig till  Al-Bayda i östra Libyen.
Detta är en mycket viktig vändning på marken.


Det rapporteras också att Libyens Nationella Armé (LNA) lyckats frita Saifs bror Saadi och förre premiärministern Baghdadi Mahmudi från fängelse.

Dessa händelser har förstärkt en dynamik som syftar till att skapa ny nationell enighet.Tanken är bl.a. att etablera en sannings- och försoningstribunal, liknande Mandelas i Sydafrika, för att öka chanserna till enighet. 

Specifika libyska stammar stöder Saif Gaddafi och med stöd av Libyens representanthus och LNA-chefen general Khalifa Haftar kan en ny och förhoppningsvis fredlig återförening ske när striderna upphör och Saif kan komma att spela en mycket viktig och historisk roll i detta . 

De flesta stammar som stödde Saifs far, Muamar Gaddafi, stöder också sonen - enligt urgammal tradition  och de ser honom som en frälsare. 

General Haftar står när de äldste i Warfallastammen, landets största stam med fästen i  Bani Walid och Sirte-området. Även Warshfanastammen är emot extremister och många är sympatiskt inställda till Saif Gaddafi.

ICC, Internationella brottmålsdomstolen, som genom sin exklusiva inriktning på Afrika fått rykte om sig att vara rasistisk, utfärdade 2011 en arresteringsorder mot Saif. Nu kräver domstolen på nytt att han utlämnas till Haag, trots att det direkt skulle skada fredsansträngningarna. Frågan är om inte ICC i framtiden bör uttydas "Internationella kriminella domstolen".

Stefan Lindgren

Källa: Ron Paul Institute

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.