Ryska posten

2 juni 2017

Sveket mot Parisavtalet

Björn Gillberg, väntar sedan många år på regeringen.Donald Trumps beslut att lämna Parisavtalet har mötts med förvånansvärt lama reaktioner.

Den vanligtvis Trumphatande DN:s vetenskapsskribent Maria Gunther skriver:

"Kanske klan det leda till bättre resultat för klimatet än om Trump hade bestämt sig för att stanna".

Har hon rätt borde man ju applådera Trumps beslut. Men låt oss vänta med jublet.


På ett mer näraliggande plan ser vi en utveckling som går stick i stäv med klimatambitionerna från Paris.

Till år 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som inte behöver fossila bränslen. Det har sju av riksdagens åtta partier ställt sig bakom.

Vad vi sett 2015 och 2016 är tvärtom en rekordstor försäljning av bensinbilar. 2016 såldes 372 318 nya bilar i Sverige, varav elbilarna utgör mindre än 1 procent. Andelen miljöbilar minskar.

Över hela Europa minskar försäljningen av elbilar.

I fjol var det långa tider svårt att ens få tag i E85 och detta bränsleslag anses nu av förståsigpåare uträknat. Däremot dieseln med dess farliga partiklar och bensin flödar som aldrig förr.

De låga oljepriserna har antagligen omintetgjort en stor del av de vettiga miljösatsningar som gjorts.

Björn Gillberg väntar fortfarande på besked från regeringen om tillverkning av metanol som skulle kunna driva hela den svenska bilflottan. (Se  http://www.dn.se/ekonomi/motor/faltprov-med-metanol-utan-driftstorningar/)

Charity begins at home, heter det. Det gäller väl också miljöarbete. Det är lätt att hacka på Trump men tycks närmast omöjligt att rucka marknadskrafterna i vårt eget lilla land.

red

   Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.