FiB

31 augusti 2017

DN ljuger om Zapad 2017
Dagens Nyheters ledarskribent Gunnar Jonsson är en ståndaktig tennsoldat, i varje läge beredd att utkämpa det kalla krigets konfrontationer - då tragedi, nu alltmera fars - på nytt och på nytt.

30 augusti påstod han utan minsta belägg att den rysk-vitryska militärövningen Zapad 2017 omfattar 100 000 soldater, inte 12 700 man som länderna själva uppger.

Han påstår också helt felaktigt att manövern genomförs utan observatörer i den ryska delen av övningen. Har kanske ingen sådan inbjudan till Nato utgått?
Jo det har det. Nato kommer att skicka två experter för den vitryska delen av övningen. Ryssland har inbjudit en expert till den ryska delen, trots att OSSE:s regler inte förutsätter några utländska observatörer för en övning av den storleken.

Ryssarna deltar med 5 500 man, 70 flygplan och helikoptrar och 680 stridsfordon, inklusive cirka 250 stridsvagnar, 200 artilleripjäser, raketuppskjutningssystem och granatkastare samt upp till 10 fartyg.

Samtliga siffror ligger under OSSE:s gräns för observatörsplikt.

Det är naturligtvis beklagligt med militärövningar i kalla krigs-stil inpå Sveriges knutar.

Men vad ska man då säga om den övning i samma stil, Aurora -17, som genomförs samtidigt i Sverige?

Det är sannerligen inte Ryssland som leder rustningsspiralen. Det gör USA med 10 gånger större försvarsbudget - mer än resten av världen tillsammans - och deras vasaller i Nato.

USA har i djupaste fred fortsatt att rusta. Även Sverige tillhör den lilla minoritet av länder som aldrig för en stund bromsade militärutgifterna när Kalla kriget 1.0 var slut.

2017 genomför Nato mer än 40 övningar i europeiska länder, Turkiet, Östersjön och Medelhavet.

I Estland genomfördes i maj "Spring Storm" med 9 000 soldater varav 2 300 från andra Nato-länder. Amerikanarna körde sina Abrams-stridsvagnar bokstavligen ett stenkast från den ryska gränsen.

Samma månad genomfördes i Estland även "Baltic Fortress" med örlogsfartyg från en rad länder, 15 mil från den ryska kusten.

I juni genomfördes "Saber Strike 2017" i Lettland med över 2 000 från USA och andra Nato-länder.

I juni genomfördes även "Iron Wolf 2017" i Litauen (ett land där f ö Hitler hade en "varglya" under invasionen av Sovjet) med 5 300 soldater från 11 länder.
I juni genomföres flottmanövern "Baltops" med 4 000 soldater från 14 länder.

Steadfast Cobalt i Litauen, Noble Jump i Rumänien, Sea Breaze i Ukraina, Arctic Challenge med Nato, Sverige och Finland, luftvärnsövningar i Litauen, Tjeckien och Rumänien  är andra exempel på Nato-övningar som ägt rum FÖRE den traditionella rysk-vitryska höstmanövern Zapad 2017.

Så vem hetsar vem här?

Efter den rysk-vitryska övningen har Nato fortsatt fulltecknad kalender med manövern Rapid Trident i Ukraina 2017 - ett land som inte ens är Nato-medlem eller sökt Nato-medlemskap.

Ryssland, ett land som just skurit ned sina försvarsutgifter till den lägsta nivån sedan 2011 och kommer att skära i militärbudgeten även 2018, kan svårligen beskrivas som ett militärt hot mot hypermakten USA och dess imperium.

Men kanske "hotet" ligger just i ryssarnas och vitryssarnas obändiga vilja att styra sig själva.

Karl XII, Napoleon, Hitler - spåren borde förskräcka. Dock aldrig den ståndaktige tennsoldaten på DN.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

 1. hej vi måste sprida detta till alla maila dn svt svd gp mgp etc bra John bevegård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du skriver är ju kommunistpropaganda. Vilket oerhört oseriös sida det här är. Flytta till Ryssland om du vill uppleva dina drömmar om ett eländigt samhälle utan mänskliga rättigheter.

   Radera
 2. USA sänkte sina militära utgifter under Obama. Inte ökade som du säger. Sverige har gått från 2.5 procent av BNP till drygt 1 för försvarsutgifter sedan kalla kriget. Vi har inte behållit samma utgifter för militären som du säger. Du kanske tänker på absoluta mått, dvs om man låtsas om som om inflation inte finns, men då blir jumbon slutpoäng ännu roligare; Ryssland har ökat sina militära utgifter sedan 2000 med 250 procen, och låtsas vi interim inflationen blir det runt 1000 procent.

  På svar vem som hetsar vem: Ryssland annekterar delar av Georgien och Ukraina. Nato håller försvarsövningar som svar (självklart med inbjudna observatörer).

  Bra med en blogg emot krig, men det är viktigt att hålla reda på sin fakta. Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Philip!
  Om vi går på SIPRI:s deflaterade siffror https://www.sipri.org/sites/default/files/Milex-constant-2015-USD.pdf får jag fram att Obama ökade anslagen i genomsnitt med 11,9 % jämfört med Bush¨åren.

  Ryssland ökade under samma tid sina kostnader med 80,7 %.

  Under Bush var USA:s försvarskostnander 18,5 ggr större än Rysslands i snitt, under Obama 12,1 ggr större i snitt.

  Angående Georgien har Heidi Tagliavinis EU-rapport vederlagt snacket om rysk aggression. Ryssland hade och har med FN:s godkännande fredsbevarare i Sydossetien.

  Vad gäller Rysslands annektering av Krim är du lite sent ute. Närmare bestämt 240 år. Men du kanske är en sån där som vill omförhandla Skåne och Jämtland också?

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.