9 augusti 2017

Sanktioner skrämmer inte ryssarna













De flesta ryssar har tagit nyheterna om nya USA-sanktioner ganska lugnt, men deras inställning till USA har blivit mer negativ, visar en färsk opinionsmätning..


Bedömningarna av sanktionerna var i stort sett oförändrade i juli jämfört med mars. 35 procent tror att de får positiva effekter för Ryssland och 26 procent tror att att de försämrar situationen i landet.
Mer än en fjärdedel, 29 procent, tror inte på någon större inverkan i någondera riktningen. 79 procent sa att de inte känt några konsekvenser av sanktionerna hittills.

Hur vill då ryssarna i gemen besvara västs åtgärder? 19 procent tycker att Ryssland ska slå tillbaka ”öga-för-öga”, 4 procent förordar en mer kraftfull reaktion, medan en tredjedel av de tillfrågade inte tycker att några motåtgärder behövs.

Ryssarnas sympatier för Trump har minskat från 27 procent till 18 procent sedan mars och fler är nu negativa än positiva, även om de flesta, 43 procent, är neutrala.

I onsdags kokade emellertid Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev över med anledning av de amerikanska sanktionerna. I ett inlägg på Facebook beskrev han Trump som ”impotent”:

”…hoppet om att förbättra vårt förhållande till den nya amerikanska administrationen är över”, skrev han och beskrev sanktionerna som ”ett fullskaligt ekonomiskt krig mot Ryssland”.

Frågan är nu om Moskva kommer att nöja sig med den utvisning av drygt 700 amerikanska diplomater som president Putin meddelat.

På en rad punkter i USA-lagen finns en ”waiver” (ett förbehåll) i lagtexten som ger en antydan om på vilka områden USA är känsligt för ryska motåtgärder. Bl.a. görs förbehåll för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa som är starkt beroende av ryska leveranser. Sedan 2011 har Nasa varit helt beroende av ryska bärraketer för att nå kosmos.

Dessutom är Boeing, som utvecklar ett alternativ till den ryska bärraketen Sojuz beroende av ryska raketmotorer.

Andra alternativ som diskuterats, att avbryta leveranser av konstgödning till USA, stoppa amerikanska läkemedel etc har alla egenskapen att de skulle stå även Ryssland dyrt.
Det troligaste är därför att Ryssland tills vidare avstår från ytterligare motåtgärder.

tass 4/8 

Detta och mycket annat stod att läsa i veckans numner av Ryska posten, en eposttidning som kommer en gång i veckan och kostar 250 kr/år (47 nr). Beställ gratis provmånad genom att skriva red@rysk.info.

1 kommentar :

  1. Den pågående sanktionsivern tog sin början med Magnitskijförordningen som vilar på ett falsifikat producerat av den amerikanske oligarken William Browder, som av någon anledning numera har tagit brittiskt medborgarskap. Mycket lägligt har RT.com idag 9 augusti en lång intevju, 20min, med advokaten Natalia Veselnitskaja (NV), som blivit känd för sitt möte med Trump jr.
    NV kommer med synnerligen intressanta uppgifter och speciellt juridiskt intresserade personer borde se hela intervjun. Hon kom tidigt Browders förskingringar, skatteflykt och manipulationer på spåren genom att representera klienter som berördes negativt. Hon har kommit till samma slutsatser som filmregissören Nekrasov men redan tidigare och på ett mer detaljerat och faktabaserat plan. Nekrasov träffade hon första gången i Washington i juli.
    Eftersom Magnitskij -sanktionerna bygger på rena bluffen inger det inte mycket hopp för den närmaste framtiden. Nya hittepå -historier kommer att fabriceras alltefter behov. Sanktionsfrenesin är ett tecken på att jätten vacklar och inte vet vart den skall trampa härnäst.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.