FiB

14 augusti 2017

Historisk blinkning från Pyongyang

Ett meddelande till er, mr Trump!
En pikant bakgrund till det nordkoreanska missiltestet den 11 februari i år, som av en händelse (?) sammanföll med den japanske premiärministern Shinzo Abes besök i USA och Mar-a-Lago.

Läs vad vår Bruce Cummings vet att berätta:
"Detta är vad som verkligen ligger bakom Nordkoreas nukleära provokationer

av Bruce Cumings
23 mars, 2017

Donald Trump åt middag i Mar-a-Lago med den japanska premiärministern Shinzo Abe den 11 februari när ett meddelande anlände mitt i måltiden med hälsningar från Pyongyang: Nordkorea hade just testat en ny ballistisk missil med fast bränsle.
(...)
Faktum är att denna missil riktades direkt mot Mar-a-Lago, bildlikt sett. Det var en fin blinkning till historien som inga amerikanska m,ssmedia begrep: "Premiärminister Shinzo", som Trump kallade honom, är sonson till Nobusuke Kishi, en före detta japansk premiärminister som Abe vördar. Nobusuke ansågs vara en krigsförbrytare av klass A av de amerikanska ockupationsmyndigheterna efter andra världskriget och han bedrev ammunitionstillverkning i Manchuriet på 1930-talet, då Gen. Hideki Tojo var ståthållare där. Kim Il-sung, som barnbarnet Kim Jong-un likaså vördade, kämpade mot japanerna samtidigt och på samma ställe".


***

Hur började den akuta konflikten mellan USA och Nordkorea?

Tisdagen den 4 Juli, på den amerikanska nationaldagen, bekräftade Vita Huset att Nordkorea testat en Interkontinental Ballistisk Missil (ICBM) och förklarade att: ”The United States will use the full range of capabilities at our disposal against the growing threat.” (USA vill använda hela skalan av resurser till vårt förfogande mot det växande hotet).

Missilen landade i havet mellan Nordkorea och Japan och var i luften 37 minuter. Dagen därpå, den 5 juli, genomförde USA tillsammans med Sydkorea provskjutningar med ballistiska missiler utmed den koreanska halvöns östra kust.

Nordkoreanska myndigheter meddelade samma dag att man avsåg att fortsätta utveckla både missiler och kärnvapen så länge "USA:s fientliga politik och kärnvapenhot består".

Nordkorea uppgav samtidigt att missilen Hwasong-14 är kapabel att nå det amerikanska inlandet med stora tunga kärnvapenstridsspetsar. Provskjutningen uppgavs med framgång ha testat missilens två steg och stridsspetsens förmåga att motstå upphettning och vibrationer vid insteg i atmosfären.

Pentagon beräknar att den nordkoreanska missilen i bästa fall hade en räckvidd på 670 mil och kunde nå Alaska, inte de folkrikare södra delstaterna. Experter betvivlade också att Nordkorea bemästrat svårigheterna att producera en fungerande missil som t.ex. att avskilja och styra stridsspetsen mot sitt mål.

Nordkorea hävdar att problemet med skadliga vibrationer och upphettning ska ha lösts med att missiler skjuts upp i en högre bana och således passerar atmosfären i högre hastighet och kortare tid, än tidigare och att upphettningen reducerats.

Den 29 juli utför det amerikanska flygvapnet demonstrativa flygövningar över den koreanska halvön med det amerikanska  bombflygplanet B-1B Lancer

Den 1 augusti beslutar alla 15 medlemmar i FNs säkerhetsråd om en åttonde omgång sanktioner de gångna elva åren mot Nordkorea, som beräknas reducera landets expertintäkter med en tredjedel.

Den 6 augusti högtidlighåller världen minnet av atombomben över Hiroshima.  Samma dag meddelar US Air Force att B52-bombplanen stationerade på Guam i Stilla Havet ska ersättas med moderna och kraftfullare B-1B Lancerplan.

Den 8 augusti rapporterar Washington Post att Pentagons "Defense Intelligence Agency" återigen hävdar, som man gjorde redan den 11 augusti 2013, att Nordkorea kan producera tillräckligt små kärnvapenstridsspetsar att bestycka Interkontinentala ballistiska missiler. Det framfördes av kongressledamoten Doug Lamborn i ett utskottsförhör i representantskapshuset. Påståendet dementerades direkt av Pentagon, som förklarade att man inte hade sådana upplysningar. Washington Posts uppgifter har inte verifierats eller åberopats av andra media.

Samma dag, den 8 augusti, läser Trump innantill från ett papper och varnar Nordkorea från middagsbordet vid sin golklubb i New Jersey att hota USA, som i så fall kommer att svara med ”fury and fire like the world has never seen” (raseri och eld som världen inte skådat förut). Ett citat som är identiskt med det uttalande dåvarande presidenten Truman gjorde inför Hiroshimabomben 1945.

Den 10 augusti förklarar nordkoreanska media att landets militär planerar för att avfyra fyra missiler riktade mot ett område i Stilla Havet, 40 km utanför Guams kust, där USA har en militärbas som bland annat används för verksamhet riktad mot Nordkorea. Guam är en ö som USA lade beslag på i spansk-amerikanska kriget 1898 och 1949 gjorde till "amerikanskt autonomt territorium".

Den 11 augusti är Trump fortfarande kvar vid sin golfklubb i New Jersey och varnar Kim Jung Un: Om han gör något mot Guam, "eller något annat amerikanskt territorium eller en amerikansk allieradt, kommer han verkligen att få ångra det och det snabbt". Senare ringer Trump guvenören på Guam och försäkrar att befolkningen kan vara trygg och har USAs beskydd. Han lovar också att turismen till Guam kommer att tiofaldigas nu när de blivit hotade av Nordkorea.

Fortsättning följer...

PePe

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.