Ryska posten

18 juni 2018

Världens dyraste dokumentär


– eller vad sägs om en 40 sekunders film som gjorde att stormakterna spenderade en miljard dollar på vapen?

USA, Frankrike och Storbritannien anföll den 14 april 2018 Syrien med 103 kryssningsmissiler till en kostnad av en miljard (billion) dollar. Missilattacken uppgavs vara svar på ett förmodat kemiskt anfall den 7 april mot civila i Douma, en fejkad händelse som filmades av medlemmar i organisationen Vita hjälmarna. Filmen spreds blixtsnabbt via nyhetsbyråer och visades på ett stort antal Tv-stationer. 

Attacken blev ett totalt politiskt, militärt och moraliskt fiasko, rapporterar Franz Smidek.När nukleära Nato-länder attackerade Syrien med bl a kryssningsmissiler så bröt de mot:

– FN-stadga, artikel 2
– Washingtonfördraget, dvs Natos grunddokument där i första artikeln sägs att parterna förbinder sig att avstå från att använda våld
– Amerikansk lag. Utan kongressens auktorisation var bombningarna illegala, vilket påpekades bl a av senatorerna Tim Kaine och Bernie Sanders.
– Angrepp är svårt att försvara för att ingen av de anfallande staterna har hotats av Syrien eller har förklarat krig mot Syrien.

Attacken drabbade ett mindre område med hög befolkningstäthet. I attacken användes kryssningsmissiler, raketer och glidbomber som uppges ha riktats mot bl a lager av kemiska vapen. De mest omtalade missilerna är Tomahawk som innehåller ca 400 kg explosiva ämnen vilka kan jämna t ex ett stort hus med marken. Syriska armen uppgav att 71 missiler sköts ner samt att två missiler på grund av tekniska fel landade oskadda. Turligt nog uppgavs det att förlusten av människoliv mirakulöst har undvikits.

Kostnaden för "straffexpeditionen", som blev något av decenniets största militära fiasko, uppskattas ligga i närheten av en miljard dollar.

Anledningen till attacken var en påstådd användning av kemiska vapen av syriska militärer. Uppgifterna härleddes från en ca 40 sekunder lång "filmrulle" som gjordes av okända medlemmar i Vita hjälmarna, en organisation som verkar i symbios med olika terroristgrupper bl a Daes och al-Nusra. Filmen från Douma väckte avsky och ledde till att stormakterna spenderade en miljard på sina missiler vilket i sin tur gjorde filmen till världens dyraste kortfilm.  Mer om "filmrullen" längre fram.

Ingen kemisk attack i Douma
Att inget kemiskt anfall inträffade bekräftades av läkare på sjukhuset där händelsen filmades. Journalister från franska AFP, tyska ZDF, amerikansk CBS samt av den legendariske mellanösternkorrespondenten Robert Fisk på plats i Douma rapporterade att "Assads kemiska anfall" inte inträffat. Till sjukhuset kom inga skadade civila och rapporter om några som dödats av kemiska vapen har inte styrkts. Inspektörer från organisationen för förbud mot kemiska vapen, (OPCW) var på väg till Douma för att undersöka anklagelser men stoppades av kommande anfall av Nato-länder.

Bilderna från nedslagsplatser visade människor som utan skyddsdräkter rörde sig bland ruinerna på vad angriparna påstod vara lagringplatser för kemiska vapen – vilket skulle vara omöjligt om angriparnas uppgifter stämde.

Hot och bitska ord från den arroganta västvärldens ledare och deras representanter i FN – innan bombningarna startade – visade sig vara ren hatpropaganda och humbug. I vår upp- och nervända värld börjar angriparna leta efter bevis för användningen av kemiska vapen först efter att deras "straffexpeditionen" avslutades.

Ta fast tjuven!
När det gäller kemiska vapen verkar det gamla ordspråket där tjuven skriker ta fast tjuven stämma väl.

– I januari 2016 förstörde Syrien sina lager av kemiska vapen under ett överseende av OPCW, vilket varken de anfallande nukleära Nato-länderna eller grannländerna gjorde.

– Enligt obekräftade uppgifter har syriska armen efter befrielse av Douma hittat en mindre anläggning för tillverkning av kemiska vapen från bl a Saudiarabien, med tyska inskriptioner på klorförpackningar och leveransnoteringar från Nederländerna, Storbritannien, Saudiarabien och Georgien. (1, 2)

– USA har en lång tradition av användningen av kemiska vapen i t ex Vietnam och i deras grannländer. Uran-anrikad ammunition som Nato-länderna har använt i Irak och på Balkan har bl a förgiftat grundvatten, lett till ökad förekomst av cancer hos befolkningen samt otäcka missbildningar av nyfödda – långt efter att stridigheter avslutades.

Trots detta har det aldrig rests några krav från t ex neutrala länder om att Nato-ländernas lager av kemiska vapen och urananrikad ammunition ska bombas för att hindra användningen av dessa barbariska vapen.

Douma filmen
Filmen från Douma kommer för alltid att förknippas med exempel på ett så extremt dyrt och misslyckat militärt anfall som genomfördes på grund av en "falsk flag" operation där de anfallande blev lurade av "sin" egen organisation, en organisation som de själva skapat och stött ekonomiskt! Gör ett uppehåll här och försök suga på den här karamellen!

I filmen visas en situation där skrikande och skräckslagna barn ovetande utnyttjas som maktlösa figuranter. Efter att filmen visades på all världens tv berättade barnens föräldrar hur barnen togs in från gatan med löfte om mat och godis. Väl inne på sjukhuset skapar medlemmar i filmteamet panik genom att skrika "gas" och sedan använda vatten för att spola bort de inbillade kemiska stridsmedlen.

Inspelningen gjordes med handhållna kameror med aktörer utan några skyddskläder. Resultatet blev en "skräck film på riktigt" en effekt som förhöjdes med rop på hjälp, höga röster, snabba klipp, detaljbilder av skrämda ansikten, med fokus på desperation och panik. Kamera eller kameror fokuserar mest på barn. Efter att man har fått tillräckligt med filmmaterial så drog sig filmteamet undan.

Douma filmen är intressant på flera sätt:

– För att kunna göra filmen krävs ett yrkeskunnande, det var inga amatörer som höll i kamerorna. Filmen har en potential att användas i undervisningen på filmskolor, t ex för att visa att film är ett av de mest kraftfulla medier som finns.

– Videokameror, kringutrustning, kraftfull dator för redigering, redigeringsprogram och möjligen också tillgång till en satellit telefon för att kommunicera och skicka ut "reportage" kostar en hel del. Det är inget som några amatörer eller filmintresserade kan bekosta själva.

– En annan fascinerande fråga är hur gruppen, från en liten omringad krigszon med kringskurna förbindelser och utan internet fått ut filmen? Filer från filmkameror blir ofta stora, de kan troligtvis inte skickas från ett internetcafé eller liknande.

– Vem och när har man redigerat materialet? Vi kan nästan utesluta att det gjordes på plats i någon källare i närheten av sjukhuset – troligtvis med skral tillgång på el. Det mest troliga var att obearbetade filer skickades till en studio och professionella redigerare i Israel, Storbritannien eller Kanada klippte materialet.

– För de som jobbar med film känner väl till att ingen "spontan" filmproduktion kan ske utan planering och förberedelser. Idag kan vi bara spekulera om det inte bakom finns en eller flera internationella PR-byråer. Ungefär på samma sätt som vi sett tidigare när det gällde spridningen av falska rykten om utkastade barn från kuvöser i Kuwait eller utdelningen av Viagra till soldater i Libyen.

– Hur bar man sig åt för att få ut materialet till nyhetsbyråer och via dem till världens olika Tv-stationer? Även detta kräver en viss erfarenhet och upparbetade kanaler. Det kan definitivt inte göras från en omringad krigszon, utan telefon och internet.

– De som söker på nätet efter filmen med t ex sökord " Douma chemical attack" hittar inte filmen. Det verkar som att filmen har plockats bort. På YouTube finns det däremot kvar många TV-inslag som refererar till och visar klipp ur filmen.

– De som gjorde filmen var hänsynslösa, utan moraliska skrupler. De utnyttjade skrämda barn för att provocera fram en situation som kunde leda till en konflikt mellan stormakterna.

Filmens syfte var att frammana hat. Vita hjälmarnas uppgift var att "tillverka" en anledning för att stormakterna skulle kunna legitimera attacken inför världsopinionen på temat "Animal Assad". Filmen från Douma är de facto en krigsförbrytelse som borde leda till att de skyldiga identifieras och får ett rättmätigt straff.

Resultat och konsekvenser
I Douma har Vita hjälmarna visat sig vara lite för "duktiga". Med sin falskhet lyckades de misskreditera såväl sin organisation som sina uppdragsgivare vilket ledde till en rad konsekvenser:

– Ledarna i USA, som i efterhand förstod att de blev svindlade av vita hjälmarna, har den 4 maj 2018, bara några veckor efter attacken, dragit in bidrag till organisationen.  (3)

– Vita hjälmarnas agerande blev pinsamt för de som stödde organisationen bl a USA:s utrikesdepartement, USAID, Storbritanniens Conflict, Stability, and Security Fund samt av och regeringarna i Danmark, Nederländerna, Japan samt i viss utsträckning även av Sverige. (4, 5)

– De enda som hade fördel av Doumafilmen var aktieägare i vapenindustrin som såg en ökad omsättning och värdet på sina aktier stiga. Vapentillverkarna har fått avsättning för sina produkter och fått in nya beställningar.

– Den stora förloraren var det syriska folket som inte kan motverka ett välfinansierat stjärnteam av propagandister ledda av en hänsynslös PR-byrå som sprider falsk information.

– Ledarna i Nato-länderna trampade på bl a FN-stadgan och Washingtonfördraget, vilket borde väcka avsky och ha konsekvenser i respektive angripares hemländer. Att det inte har skett beror bl a på att händelsen snabbt sopades under mattan av medierna. Dessa ägs idag av några få stora koncerner vilka normalt inte är intresserade av alltför kritiskt granska politikers handlande och de egna inslagen.

– Förtroende för organisationen vita hjälmarna naggades i kanten, vilket i och för sig är inte något nytt. Detta skedde även tidigare i andra sammanhang. (6)

– Anfallet genomfördes utan större protester från andra länder. Har inga förstått allvaret när politikerna från USA, Frankrike och Storbritannien agerar som om de stod över alla lagar? Det irrationella och kriminella beteendet av nukleära Nato-länder är en varningsklocka och borde leda till att t ex Sverige ska ompröva diverse militära avtal med både USA och Nato. (7)

 Sammanfattningsvis

1.      Det har inte skett något kemiskt anfall i Douma

2.      Fejkad film från Douma ledde till att stormakterna spenderade vapen för ca 1 miljard dollar, vilket gjorde inspelningen till både världens och historiens dyraste kortfilm.

3.      Namnet Douma kommer att gå in i historien som ett exempel på en misslyckad militär attack som genomfördes på grund av en så kallad falsk flag operation. Det unika med Douma fallet är att de anfallande själva blev svindlade av "sin" egen organisation, en organisation som de själva skapat och stött ekonomiskt!

4.      Stormakternas ledare är selektiva i sin upprördhet. De riskerade världskrig på falska rykten men – under samma period – var ursäktande och kallsinniga när prickskyttar från israeliska armen, "den mest moraliska i världen", som på riktigt sköt och dödade försvarslösa palestinska barn och ungdomar i Gaza.

5.      USA, Storbritanniens och Frankrikes ledare agerade som ett gäng laglösa banditer. De har inte erkänt sitt misstag eller betalat ett krigsskadestånd. De fortsätter tro att de är exceptionella, men det visade sig att de bara var exceptionellt korkade.


Presstopp
Den 14 juni har president Trump något överraskande godkänt en utbetalning på 6,6 miljoner dollar till Vita hjälmarna, finansieringen som stoppades efter Douma attacken. Har måhända Monty Python-gänget tagit makten i Vita huset?

US Officially Resumes Funding For The White Helmets In SyriaReferenser

1. Syrian army finds militants’ chemical weapons workshop in Eastern Ghouta

2. Syrian Army Finds Militants’ Plant for Manufacturing Chemical Weapons https://youtu.be/v5_LH4514zg

3. White Helmets rescue group have US funding frozen

4. Who's Funding The White Helmets?

5. Reality Check: Who's Funding the White Helmets?

6. White Helmets' bizarre ‘mannequin challenge’ in Syrian warzone
The video that shows members of Syria’s White Helmets partaking in the popular 'Mannequin Challenge' with an injured man, was first posted online by the Revolutionary Forces of Syria Media Office (RFS), an anti-Assad media outlet. https://www.youtube.com/watch?v=b8bIupYSZeU

7. Unintended Consequences Of Trump's Syria AttackInga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.