24 juni 2018

Svampen och kommunisten Hjelm


Svampen i Örebro fyllde 60 i maj. Varje gång jag ser den tar hjärtat en glädjeskutt. En stilren funkisbyggnad tronande över 60- och 70-talens sociala framsteg.

Tacka kommunisterna för att Svampen inte bara är Svampen utan också heter Svampen. Djävulen sitter i detaljerna, som man brukar säga.

Svampen är inte bara snygg och en av Skandinaviens främsta sevärdheter. Konstruktionen är avantgardistisk och har sålts till en rad länder bl.a. Saudiarabien. Hatten göts på marken och lyftes sedan med 32 domkrafter medan foten därunder göts bit för bit.

Vad jag inte visste, förrän idag när jag fick tips av anonym källa, var att det var kommunisten Gustav Hjelm som såg till att Svampen fick heta Svampen, som den ju redan från dag 1 fått heta i folkmun.

Stadens honoratiores var inställda på att ge byggnaden ett svulstigare namn, såsom Bergkällan.

Gustav Hjelm, som ledde kommunisterna i stadsfullmäktige, var till skillnad från dagens v-politiker en riktig kommunist. Han var för folkmakt, även i det lilla således.

Han var vald till skoarbetarfackets ordförande av 1 500 Oscaria-anställda och drev hård lönekamp ända fram till sin pensionering. När fabriken sedan lades ner hjälpte han ett team unga dramatiker och skådespelare från Dramatiska institutet att göra en teaterpjäs om eländet.

Av någon anledning född och uppvuxen i Tyskland hade Gustav upplevt den tyska revolutionen 1918. Som pensionär skänkte han mig några böcker ur sitt bibliotek: "Der Russische Revolution" I-II - en unik dokumentation - och Karl Kautskys "Ursprung der Christentums" i frakturstil. Något att bita i för en 17-åring!

Men det som gjorde störst intryck på mig var de panoramabilder Gustav hade tagit från staden Charbin i Kinas Manchuriet. Området befriades av sovjettrupper och det var också ryssar som grep kejsaren Pu Yi i Mukden, men både kejsaren och senare området överlämnades till Mao och de kinesiska kommunisterna.

Gustavs panoramabild visade ett massmöte med en miljon deltagare i Charbin för att hylla den nya folkmakten. Han hade varit där med en tidig partidelegation i början av 50-talet. På den tiden var SKP-ledningen faktiskt varken "moskovitisk" eller "kinesisk" utan internationalistisk.

Så stödde Gustav varmt oss unga aktivister i Vietnamrörelsen, och var alls ingen bracka som Jonas Sjöstedt, som är fullt upptagen med att "hålla rågången" till Ryssland, fördöma den syriska regeringen och odla sina höga USA-kontakter.

Jag har för mig att Gustav hade utsikt mot Svampen från sin höghustvåa på Hjorttorpsvägen.

Stefan Lindgren



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.