Ryska posten

29 juni 2018

Besatta av arbete


Idag var det dags att gjuta på Horisontvägen i Skarpnäck. Vilket skådespel!

Jag har iakttagit de här killarna i tre månader nu. Vilka tuffingar!

Igår t ex arbetade de i nära 30-gradig värme från 7 till 4. Mestadels stod de dubbelvikta med ändan i vädret. Jag såg dom aldrig ta en paus.

Jobbet är mycket mer komplicerat än vad som framgår på bilden. Första ska platsen grävas ut. Sedan på med duk och grus. Dragning av vatten och avlopp, el och säkert också förberett för internetkablage. Därefter armeringsjärn i flera skikt.

Och själva gjutningen - den måste ske i ett svep utan uppehåll. Har pågått  i fyra timmar nu. Plant ska det ligga innan ytskiktet stelnar.

Jag tror man måste se filmen "Locke" med Tom Hardy i huvudrollen för att förstå vad en större betonggjutning innebär.

Men något som slår mig här att jag aldrig under hela processen sett en enda kontorsmänniska på platsen. Inte har det varit mycket snack heller (alla pratar inte samma språk). Men alla verkar ha vetat exakt vad de ska göra och har jobbat som besatta. Arbetsarga, hette det förr.

Nils Bejerot (frid över hans minne) brukar alltid säga att arbetsdriften är starkare än till och med könsdriften. Jag tror han har rätt. Den försätter berg och reser hus.

Stefan Lindgren

PS. Min enda invändning är att de här killarna inte fick bygga ett badhus som var planerat (och ritat). Men det är inte deras fel. Politikerna lovade och svek. Ljög.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.