Ryska posten

25 juni 2018

Sveriges nästa regering?

 Tunna med plats för fem
Spelbolagens odds just nu talar för regeringsskifte. Men vad vet spelpubliken?

Är alliansen verkligen regeringsduglig? KD riskerar åka ut. Kristofferson-effekten verkar ha börjat arbeta i motsatt riktning - nedåt.


Så här ser spelbolagens odds ut just för Sveriges regering efter valet.

M+L+KD+C 4.50
M+L+C 5.00
S+MP+V 7.50
S 8.50
S+C 8.50
S+C+L+MP 8.50
S+C+MP 10.00
S+L+C 10.00
M 12.00
M+SD+KD 15.00
S+M 15.00
S+MP 15.00
M+SD 21.00
S+MP+V+FI 21.00


Att satsa på att den nuvarande regeringen med S och MP får sitta kvar ger hela 15 gånger insatsen och anses med andra ord inte så sannolikt.

Den mest troliga koalitionen av partier som regerar efter Riksdagsvalet 2018 är Alliansen: M+KD+L+C men det är inte helt hugget i sten då KD ligger farligt nära att åka ur Riksdagen, kommenterar spelbolaget. I de flesta opinionsmätningar ligger partiet en bra bit under 4 % spärren.

Spelpubliken bedömer en koalition M+SD, som sannolikt blir riksdagens två näst största partier, som osannolik.

SD jobbar dock hårt för att bli regeringsfähiga. Den enda kvarvarande skiljande frågan enligt en skribent i Dagens Industri idag är EU-frågan, där man vädjar till SD att ta sitt förnuft till fånga.

Men ju mer SD liknar M desto mer riskerar SD framstå som ett enfrågeparti i en fråga som inte längre är lika brännande. Partiet löper samma risk som Ny demokrati som på bara två år gick från 11 till 1 procent.

Hur som helst kan man fråga sig vad det innebär för vår s k parlamentariska demokrati att även politiken i en redan casinolik ekonomi tenderar att avgöras av slumpfaktorer. Samma sak händer i hela Europa - bara var tredje väljare hyser förtroende för parlament och regering som de själva röstat fram. Splittring gynnar dem som vill ha så svaga regeringar som möjligt, men det är knappast majoritetens önskan.

Att sannolikheten att komma fram till rationella beslut minskar ju fler som deltar i besluten bevisade för övrigt markis de Condorcet redan 1785.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.