12 oktober 2018

Chrusjtjovs sko
Har du hört talas om när Chrusjtjov bankade med skon i FN? En underbar händelse - det är bara det att den inte är sann.

Fake news! Det hände inte idag för 58 år sedan.


Det var den 12 oktober 1960, FN:s generalförsamling i New York. Krusse höll ett mycket emotionellt tal, varunder han drack kopiösa mängder Borzjomi mineralvatten (en sovjetprodukt han gjorde ljudlig reklam för).

Han ironiserade över USA:s representant som försökt förneka att USA för en imperialistisk politik.

- Men hela världen vet det! sa Krusse. Till och med sparvarna på hustaken pratar om det.

Han drog ner väldiga applåder för Sovjet hade stort stöd i de länder som just fått sin självständighet.

Under föredragningen av en rapport om Sovjets intervention i Ungern tog Chrusjtjov av sig en sko och började avsiktligt skaka den, länge och demonstrativt och slå den några gånger lätt i bordet, som om han försökte få ut en sten. Därmed visade Krusse att han inte var intresserad av rapporten.

Nästa dag publicerade New York Times en artikel med rubriken "Chrusjtjov slår sin sko i bordet" I det publicerades ett fotografi där Chrusjtjov och Gromyko är avbildade och framför dem på bordet en sko.

Generalförsamlingen antog en resolution om koloniernas frihet, men genast skickade USA upp Filippinernas ombud som förklarade att resolutionen också borde gälla Sovjets "kolonier" i Östeuropa. När generalsekreteraren Hammarskjöld, som Krusse just skällt ut för att vara imperialistagent, inte låtsades som om Sovjetdelegationen begärde replik började de banka ljudligt i bänkarna.

I sitt svar kallade Chrusjtjov filippinaren för "USA-imperialismens tallriksslickare" (choluj) vilket satte översättarna på svårt prov.

Men faktum kvarstår att Chrusjtjov aldrig bankade med sin sko i FN:s talarstol. Det är en skröna bland tusentals om förfärliga ryska brott mot världsordningen.

Stefan Lindgren


Överst en förfalskad bild, använd i bl.a. Time och nertill originalet.

2 kommentarer :

  1. Ja men precis som det var minns jag det. Vem har pratat om talarstol?

    SvaraRadera
  2. Det finns bla en falsk bild där det syns hur han bakar med skon i talarstolan. Det var t ex publicerad i Time 23 sept 2008. se ovan.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.