21 oktober 2018

När Ortmark ville ta ner min skylt

Åke Ortmark är idag föremål för en helsideshyllning av Peter Wolodarski. Personligen tror jag att skjutjärnsjournalistikens betydelse är överdriven.

Det Ortmark framför allt hade var en stor närvaro i rutan.

När jag själv i valet 1976, som representant för SKP, hade den tvivelaktiga förmånen att intervjuas av Ortmark, tyckte jag att hans frågor var milt sagt malplacerade. Bl.a. hade Ortmark anbefallt mig att "inte visa några skyltar", vilket tvingade mig att göra just det (jag visade en kurva över storföretagens sagolika vinstökningar). Det tyckte inte stor-O:et om. Jag blev uppriktigt sagt så förbannad på honom att jag lämnade studion i direktsändning.

I rättvisans namn ska sägas att Ortmark ändå var mer än genomsnittet intresserad av hur saker och ting verkligen går till kungariket.
När Svea Hovrätt 1971 upphäva en 2 mån fängelsedom mot mig för "anstiftan till kränkande av främmande makts sändebud" (USA:s ambassadör) lyckades Ortmark få reda på att hovrätten - naturligtvis i strid mot alla instruktioner - fått en fingervisning från Kanslihuset om att en fängelsedom mot Vietnamaktivister skulle bli synnerligen kontraproduktiv. Det har han beskrivit i "Maktspelet i Sverige".

Frid över hans minne!

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Intressant info! Tack, Stefan!

  SvaraRadera
 2. I Rapport 19.30 (20181021) får vi tittare se och höra utrikes journalisten Erika Bjerströms naiva och språkligt samt tankemässigt undermåliga kommentarer om att USA:s president Donald Trump har för avsikt att säga upp USA:s åtagande i INR – avtalet från 1987.
  (Medeldistansrobotar har en räckvidd på 100-300 sv. mil)
  Kaliningrad - New York (670 mil)
  Chabarovsk – Washington (980 mil)

  Här är några av Erikas barnsliga kommentarer:
  ”Ryssarna har reagerat väldigt häftigt idag… ”
  ”men han (Donald Trump) kommer då att sätta press på ryssarna…”
  ”Dom här medeldistansrobotarna om ryssarna skulle”

  Vad är detta för barnspråk från en SVT journalist? ”Ryssarna”?
  Varför har Linda Nilarve, Erika och SVT inte bemödat sig om att låta någon av Rysslands politiker eller företrädare för ryska utrikes- eller försvarsdepartementet kommentera och bemöta detta uttalande och påståenden från president Donald Trump?

  Jag kan inte se att Erika Bjerström och Linda Nilarve skulle besitta en större kunskap om detta avtal och eventuella brott än dessa företrädare?
  På Linda Nilarves fråga om konsekvenser får vi återigen höra Erikas naiva tankearbete:

  ”Ja det här är farligast för oss i Europa. Dom här medeldistansrobotarna om ryssarna skulle
  skjuta dom mot USA så når dom inte fram. Men de når absolut fram till Baltikum och till resten av Europa.”
  Hur människorna i Ryssland känner sig saknar tydligen fullständigt någon betydelse!

  Denna tankenivå och detta språkbruk anser jag hör hemma i bästa fall på mellanstadiet i
  grundskolan och ska absolut inte som nu vara ett kännetecken på vad nåpgra journalister på SVT kan prestera.

  Det är vi tittare som är SVT:s målgrupp och vi ska ges möjlighet att själva skapa oss en uppfattning av opartiskt redovisat material från i inslaget berörda parter. Inte pådyvlas några selektiva
  gissningar, naivt tyckande och dessutom utan egentlig research.
  Vad Västeuropas ansvariga ministrar anser om Donald Trumps uttalande får vi tittare inte heller veta något om? Inte ens en ”expertkommentar” från vårt USA lojala FOI !

  Erika talar naturligtvis inte om att USA:s placerade medeldistansrobotar når fram till större delen av Ryssland.
  Hon undviker att berätta om att det är USA som placerat medeldistansrobotar i Europa och
  samtidigt bestämmer om och när de ska avfyras mot Ryssland.
  USA:s kärnvapen (medeldistans) kan sålunda nå större delen av Ryssland men att Rysslands dito inte ens kan nå USA:s fastland.

  Erika kan heller inte säga om Ryssland verkligen har brutit INR avtalet.
  Det räcker med påståendet om bevis att ”ingen kan granska detta” som hon uttrycker det ” bevisen är säkerhetsklassade”.

  Känner vi inte igen detta sätt med säkerhetsklassade bevis allt från SVT:s förnekande av en statskupp i Ukraina, Barack Obamas uteblivna satellit bildbevis och JIT utredningen? Om Rysslands
  påstådda nedskjutning av MH 17? Rysslands påstådda påverkan i USA:s
  presidentval och ”rysslandskopplingar”, Storbritanniens säkerhetsklassade bevis för att Ryssland låg bakom mordet på Aleksander Litvinenko och påstådda dito förgiftningen av paret Skripal?
  USA säkerhetsklassade bevis för att Iran bryter mot det ingångna kärnvapen
  avtalet? Och så nu INR avtalet.
  Ringer aldrig kritiska klockor på ett oberoende SVT och dess vuxna barn?

  Är det på detta naiva sätt som SVT tolkar världen. Vad har hänt med Lindas, Erikas och SVT:s research, ifrågasättande, kritiska granskning förmåga att göra relevanta slutsatser? De saknas ju helt! Dessa journalister har ju ett yrke och en betald anställning! Det journalistiska innehåll som förmedlas väcker reminiscenser från Farbror Svens programmet Barnens brevlåda. Är det på detta triviala sätt som SVT:s nyhetsförmedling ska ske?
  Med ett så undermåligt resultat som detta borde de båda journalisterna in på utvecklingssamtal alternativt omskolning till enklare göromål utanför SVT.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.