1 oktober 2018

Vad var det vi sa?

Vavra Suk talar på Bokmässan - i Folket i Bild/Kulturfronts monter.
Idag kom i Dagens Nyheters krav på att avstänga Proletären från Bokmässan som ett brev på posten  efter avstängningen av Nya tider.

Det var det vi sa, vi som gick emot de "antirasistiska" och "antifascistiska" kraven på att avstänga Nya tider. Det var bara ett prejudikat som i morgon drabbar dig, lille vän, och i övermorgon vem som helst.

Det ligger i sakens natur att censurivrare aldrig blir nöjda. Ger man ett lillfinger åt censurlobbyn tar dom snart hela handen. Efter avstängningen från Bokmässan fann Göteborgspolisen förevändningar att även förbjuda den alternativa bokmässa som Nya tider organiserat.

Bojkottivrarna menade att det  inte hade några implikationer för yttrande- och tryckfriheten att avstänga Nya tider på Bokmässan för att det är en privat aktör. Nu ser vi ju hur det privata initiativet omedelbart följs av det offentliga - man kan bara hoppas att det på JO finns tillräckligt mycket oväld kvar för att pricka Göteborgspolisen. Men det är bara en from förhoppning, när väl censuranden släppts ur flaskan.

Det enda glädjande i historien är att Folket i Bild/Kulturfront plötsligt dammat av sin gamla principförklaring och i dess namn (Försvar av ytttrande- och tryckfrihet är en av organisationens tre grundpelare) inbjudit Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk att tala i FiB-montern.

Det kommer naturligtvis att väcka ont blod i liberal-totalitära kretsar. Men det är rätt att gå emot censurivrarna. Med alla medel. I alla sammanhang.

Stefan Lindgren

10 kommentarer :

 1. Intressant uttryck: liberal-totalitär. Det måste ligga i tiden, för jag tänkte just det när jag gick i tankar under helgen. DN m.fl. får ses som den liberal-totalitära statens torpeder.

  SvaraRadera
 2. Storslaget! Vad kommer härnäst? Ställa ut konstnärer misstänkta för hets mot folkgrupp och propagera mot HMF-lagen tillsammans med fascister? Ser fram emot framtida utveckling i denna nedförsbacke.

  SvaraRadera
 3. Leo, du insinuerar att FiB/K har hjälpt fascister. Ditt misstag ligger i det lilla ordet "misstänkta". Man är oskyldig tills man är dömd. (Och även efter dom har man kvar sin yttrandefrihet.) Men självklart ska FiB/K inte vara en plattform för att begå brott. Det är där gränsen borde ha gått för Bokmässan och där den tydligen går för FiB/K.

  SvaraRadera
 4. Från Folket i Bild/Kulturfronts hemsida:

  Med anledning av den uppståndelse runt FiB/Kulturfronts deltagande under Bokmässan kommentaterar styrelsens verkställande utskottet Vávra Suks medverkan i montern.

  För alla som oroar sig över vart Folket i Bild/Kulturfront är på väg, vill vi meddela att vi fortsatt värnar om våra stadgeenliga grundsatser: Försvar för yttrande- och tryckfriheten, stöd till de antiimperialistiska krafterna och för en Folkets kultur. Vår monters fokusering på kampanjen mot atomvapen var ett sådant stöd till de antiimperalistiska krafter som kämpar mot stormakternas vapenlobby och för att Sverige ska skriva under deklarationen för en kärnvapenfri värld. Vávra Suks korta inhopp, ansågs uppenbarligen av medlemmar i vår lokalavdelning FIB/Väst som ett sätt att försvara yttrandefriheten. Beslutet att låta Suk utnyttja vår monter för att försvara Nya Tiders rätt att delta i Bokmässan var inte förankrat i Folket i Bild/Kulturfronts styrelse och vi kände inte till denna s k inbjudan.

  Vávra Suks utnyttjande av vår monter tog kraft från tidningen och huvudfokus i montern och blev i dagsläget en onödig provokation mot vår tidning och vår förening.

  Med detta sagt står vi fortfarande bakom allas rätt att uttrycka sig fritt i olika forum i vårt svenska rike.

  För Folket i Bild/Kulturfront
  Styrelsens verkställande utskott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart kommer ett klarläggande från Föreningsstyrelsen, där otydligheter och konstigheter i VUs uttalande, rättats till! Håll ut!
   Dennis Zackrisson

   Radera
 5. Kalle Gustavsson heter en person som i "verkställande utskottets" namn desavouerar FiB/Västs beslurt att låta Vavra Suk tala i FiB:s monter på Bokmässan.
  Jag bara noterar att något verkställande uskott med exekutiva fullmakter att upphäva lokala avdelnings beslut inte finns i FiB/K:s stadga.
  Hade man velat göra ett uttalande hade väl åtminstone ordförande eller åtminstone vice ordförande undertecknat.
  Sen kan man notera att det inte är något som Vavra Suk har sagt som väckt anstöt. Det är det blotta faktum att han fått tala i FiB/Väsrt mikrofon som väcker anstöt, ja stämplas som "provokation"!

  Mot vad?

  Knappast mot FiB/Ks målsättning som enligt stadgans paragraf 1 föreskriver försvar av yttrandefriheten.

  "Verkställande utskottet" ställer sig istället på censurivrarnas sida. Under trycket av en medial mobb har polismyndigheten i Göteborg tubbats till ett ingrepp som uppenbart strider mot yttrandefriheten.

  Man stoppar en fredlig tillställning med svepskälet att bevakningen skulle bli så svår. I detta läge väljer "verkställande utskottet" att sluta upp bakom censurivrarna.

  Det är svagt! Man får bara hoppas att styrelsen återställer ordningen, för så här kan vi inte ha det. Vad ska vi med FiB/K till om organisationen inte ställer upp när verkliga angrepp på yttrandefriheten inträffar framför våra ögon?

  existens i FiB-m

  SvaraRadera
 6. Nej Stefan Lindgren du är felinformerad.
  FIB/K:s styrelses verkställande utskott består av ordförande Karin Rosenqvist, kassör Karin Falk och styrelseledamoten Eva Wernlid som också undertecknat uttalandet.
  Ingvar Erlandsson, styrelseledamot och Sigge Andersson, styrelsesuppleant var de som inbjöd Vavra Suk. Och inte FIB/K Väst!
  Du vet mycket väl av din egen erfarenhet att styrelsens VU kan besluta å föreningens vägnar. Dessutom har uttalandet stöd av en klar majoritet av styrelsemedlemmarna.
  FIB/K:s försvar av yttrandefriheten innebär inte att vi måste ge fascister utrymme i våra egna organ. Suk har en tidskrift till sitt förfogande.

  SvaraRadera
 7. Jag är inte felinformerad. Jag, liksom andra medlemmar, har hållits i totalt mörker om "VU:s" inhibering av paragraf 1 i stadgan.

  Kalle säger att majoriteten i styrelsen är med på saken. Hur vet han det? Har majoriteten sammanträtt för sig eller ringts upp? För om samtliga styrelseledamöter tillfrågats hade väl styrelsen kunnat fatta beslut?

  Det är nåt som inte stämmer här? Och hur vet Kalle G vad FiB/K-Väst anser? Man får väl ändå utgå från att IE och SA utsetts att sköta FiB-montern ENLIGT STADGAN.

  Kalle G förvärrar i sitt nya inlägg situationen genom att servera en färdig analys av Vavra Suk. Han är "fascist" kort och gott.

  Men hur kan man påstå det utan att med ett ord beröra VAD HAN HAR SAGT?

  Att Suk har en tidskrift till förfogande är väl knappast något argument. Jag har "8dagar" till förfogande. Diskvalificerar det mig från att yttra mig på något FiB-event?

  SvaraRadera
 8. För en utomstående betraktare känns denna diskussion lite hetsig.
  1. Bokmässan i Göteborg har ingen skyldighet att i yttrandefrihetens namn upplåta plats åt Nya Tider. Bokmässan beslutar självt vilka som skall delta. Sedan att Bokmässan fegade ur och inte upplät plats åt Nya Tider har inget med yttrandefrihet att göra. Detta var enbart en kommersiell bedömning.
  2. Därför är det inget slag för yttrandefriheten i sig att Göteborgsavdellingen av Fib/k upplåter talartid  åt Vavra Suk i sin monter på Bokmässan
  3. Förutsättningen för att ta låta Vavra Suk tala i Fib/k:s monter är att  talet ligger inom ramen för Fib/k:s plattform och i linje med de uppgifter som betraktas som viktiga för stunden.
  4. Det är ingen viktig uppgift för stunden, ingen uppgift över huvud taget, att kräva att få vara med på kommersiella evenemang.
  Arne Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man däremot fokuserar på att polisen  vägrade Nya Tider att hålla ett möte på Heden ligger det väl inom Fib/K:s ramar, mötes- och yttrandefrihet, och därmed låta Vavra Suk tala om DETTA i Fib/K:s monter på bokmässan.
   Arne Nilsson

   Radera

Bara signerade inlägg tas in.