3 oktober 2018

Jan Myrdal om Suk och yttrandefriheten

Var det rätt av FiB/K att låta Nya Tiders redaktör Vavra Suk  tala på Bokmässan?

Suk hade stoppats från att delta med sin tidning Nya tider och en alternativmässa han tog initiativ till stoppades av Göteborgspolisen.
Författaren Jan Myrdal, en av FiB/K:s grundare påminner om portalparagrafen i FiB/K:s stadga som bl.a. förpliktar till försvar av yttrande- och tryckfriheten.


Jag anser uttalandet mot att Göteborgsavdelningen inbjudit Vávra Suk att framträda på FIB/K:s monter suddigt och olyckligt och i strid med vår tradition och våra paroller. Vi har när det gällt yttrandefrihetsparollen genom åren stått för principfasta och långt mer kontroversiella ståndpunkter än den at värna Vávra Suks yttrandefrihet.


Kan bara påminna om vår korrekta hållning när det gäller Matti-affären. För att inte tala om att vi faktiskt hävdade Faurissons yttrandefrihet när han besökte Stockholm. Vi måste stå fast vid principerna och parollerna också i en tid när bibliotek bowdleriserar och bränner böcker och allmänna "vänstern" medvetet arbetar för censur och förbud.


Detta bör noga diskuteras.


Jan Myrdal

9 kommentarer :

 1. Yttrandefriheten gäller även de som man inte är överens med. Man skulle kunna säga att yttrandefrihet gäller främst de man inte är överens med.

  Bokmässan i Göteborg har inga skyldigheter att upplåta plats åt Nya Tider. Att Bokmässan fegar ur när det gäller Nya Tider är ett tecken i tiden på att uppfattningar som strider mot normen skall bekämpas med organisatoriska och inte politiska medel.
  Arne Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, Arne. Så är det! Yttrandefrihet gäller alla ( om det skall räknas som yttrandefrihet, vilket står i Konstitutionen i Sverige)

   Radera
  2. På sin blogg
   http://www.nilsfuncke.se/bokmassan-och-yttrandefriheten/
   förklarade Nils Funcke redan förra året vad som gör att Bokmässan har skyldighet att upplåta plats åt inte bara Nya Tider utan ex vis även Proletären.
   Och analogt därmed gör tillämpning av YGL och TF relevant.

   Sker så ett brott mot dessa grundlagar måste tryckfrihetsvänner som klarar av att skilja mellan sak och person agera.
   Allt annat är en kapitulation inför påståendet att Bokmässan inte behöver fullgöra sina åtaganden.
   Att ta så lätt på yttrande- och tryckfrihet är oansvarigt.
   Vi kan nog lugnt utgå från att censurivrarna tar hela handen (och mer därtill) om vi ger dom lillfingret.

   Radera
 2. Sorgligt att fib-ledningen fegade ur!😭

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart är det med stor sannolikhet fib-ledningens egen tur att mista sin yttrandefrihet. Politikeradel och finanskapitalets fulmedier har nämligen redan gett sig på en massa andra medier, både vänstermedier och andra medborgarjournalister som ökar i popularitet, men inte håller sig till till det godkända narrativet.

   Deras egna storvulna formuleringar och svepskäl är genomskinliga och utan minsta självkritik.

   Några väl valda ord om principen för yttrandefrihet från: The Jimmy Dore Show - Alex Jones Banned By Facebook/Apple/Youtube/Spotify.

   Radera
 3. Jan Myrdal är uppenbarligen med på ett den enda bowdleriserade bok som finns är Pippiboken där "negerkung" ändrats till "söderhavskung" - av förlaget då.

  Det kan man inte få till att "biblioteken bowdleriserar" böcker. Det där med bränner (som man uppfattar det i hans text) stämmer väl inte heller.

  SvaraRadera
 4. Bokbål är på något vis mer öppet och ärligt, medan små kontinuerliga modifieringar, smygcensur, den långsamma omformningen av språket och mörkningen av texter är mycket farligare, eftersom allmänheten bedras, steg för steg, lite i taget.

  Hitler tog med sina bokbål ett öppet kliv in i diktaturen, medan den andra metoden sakta, likt en boaorm, ringlar sig om vår demokrati och sedan steg för steg, vid varje utandning, sakta kväver yttrandefriheten.

  SvaraRadera
 5. Försvar av yttrandefriheten måste kanske inte innefatta aktiv inbjudan att yttra sig i FiB/Ks egen monter på mässan. Konstaterar att FiB/K förväntas göra yttrandefriheten för demokratins värsta fiender till sin främsta prioritering. Det är ovisst om denna självuppoffrande attityd egentligen gynnar yttrandefriheten.

  SvaraRadera
 6. Du strör grus i ögonen på folk. Vad är det FiB/K "offrat" genom att stödja NT:s yttrandefrihet mot olaglig censur? Men jag tolkar dina "kanske" och "ovisst" som att din stenhårda oförståelse håller på att krackelera. Hoppfullt!

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.