Ryska posten

13 december 2018

Budget för ökade klyftor
Den som tänker rösta på M-KD-SD i ett kommande extraval ska studera den budget som de nyss trumfade igenom extra noga.

Märkväl, en budget som de är oförmögna och ovilliga att själva ta ansvar för!
20 miljarder i skattesänkningar som förberedelse för lågkonjunktur! Det går tvärtemot vedertagen ekonomisk teori.

Sänkningarna har konstruerats så att de gynnar de som tjänar över 30 000 i månaden. Dagispersonal, vårdbiträden, städare etc göre sig ej besvär. Samma grupper drabbas av slopad avdragsrätt för fackavgifter.

Slopad flygskatt liksom sänkta anslag på miljö och klimatområdet talar sitt tydliga språk. Efter oss syndafallet! Ansvarslöshet är ledordet.

Byggsubventionerna avskaffas, vilket driver ner bostadsbyggandet ytterligare. Vandalerna som tagit över Stockholms stadshus har omedelbums dragit tillbaka s-styrets löfte om bostad till alla bostadssökande 28-åringar. De får fortsätta att bo hos pappa och mamma...

Men småaktigast av allt var ändå indragningen av 200 miljoner på kulturområdet (redovisas ej av DN ovan), vilket innebär att den fria entren på statliga museer slopas och bidragen till Kulturskolan sänks.

Enligt en moderat räknenisse sker detta för att "det är mest välbärgade som utnyttjar förmånerna". Med samma argument kan man slopa barnbidragen eller avskaffa den (inte längre helt) fria sjukvården.

Den debatten genomled man 1948 när man övergick från inkomstprövade barnbidrag (som införts 1937) till generella. Efter moget övervägande kom fram till att det många gånger var bättre att göra en förmån generell för att snabbt och obyråkratiskt nå särskilt behövande. De välbärgade fick ändå betala tillbaka efter skatten som på den tiden följde principen "efter bärkraft".

Men nu är vi tydligen tillbaka på 20-talet någonstans. Vår tids borgerlighet saknar historiskt minne. Den är korkad, obildad och har nu till råga på allt tagit upp gökungen SD i boet.

Vart  tog socialliberalismen vägen? Socialkonservatismen? Är det ingen av dem som kan tänka längre än det egna villakvarteret längre?

3 kommentarer :

 1. Håller med till 99 %. Men varför skall den stora majoriteten av svenska folket betala inträdet på de statliga muséerna som nästan alla ligger i Stockholm? De flesta svenskar har inte råd att lägga tusenlappar på att resa på muséebesök i huvudstaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker likadant som högern gör om skatteutjämningssystemet. En bra anledning till gratis inträde är att så många människor bor i närheten till dessa museum och att 200 miljoner är en fis i rymden i det stora hela. Jag är dessutom av den åsikten att kultur borde göras billigt och gratis för så många människor som möjligt - oavsett var de bor.

   Radera
 2. Kenneth Lundgren sa
  Jag tror Palm gör tankefel när han skriver ”Men varför skall den stora majoriteten av svenska folket betala inträdet på de statliga museerna som nästan alla ligger i Stockholm?” Min erfarenhet är att många av mina bekanta i Stockholm sällan utnyttjar möjligheten att konsumera kultur som teater, opera eller gör museiebesök trots att tillgängligheten av sådant är mycket större i huvudstaden än i landet i övrigt. I skriften ”Besöksutveckling för de centrala museerna 2016 Redovisning av ett regeringsuppdrag 2017-04-26” har man undersökt besökarnas geografiska hemvist. Man kom fram till att då det gällde Tumba bruksmuseum hade haft en väldigt stor andel av besökarna från det egna länet. Hela 85 procent av deras besökare kommer från Stockholms län. Även Tekniska museet, Världskulturmuseet och Etnografiska museet (Göteborg respektive Stockholm) hade höga andelar besökare från det egna länet, cirka 70 procent.
  Medan är Vasamuseet bara hade 10 procent som kom från Stockholms län. Även andra museer som Nordiska museet och Historiska museet hade en låg andel besökare från det egna länet. Cirka 20 procent av dessa 2 museer hade besökare som kom från Stockholms län.
  Palm skriver ”De flesta svenskar inte har råd att lägga tusenlappar på att resa på museibesök i huvudstaden! Det har han nog rätt i, det vill säga det få reser till Stockholm och Göteborg bara för att göra museibesök. Men att man passar på då man av olika anledningar besöker dessa orter att göra museibesök.


  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.