gerundium

30 december 2018

DN på historiefuskarnas sida

Skändade lik som lämnades efter en antisemitisk pogrom i Budapest 1956.
På en och samma dag, årets näst sista, meddelar Dagens Nyheter två historiska sanningar.

I båda fallen handlar det om att framföra en historisk "sanning", som inte behöver  - kanske inte tål - några undersökningar.


De finska ockupanterna under andra världskriget kan inte ha efterlämnat några lik i Sandarmoch i Karelen. Finns det några lik måste det vara NKVD:s.
Det behövs inga utgrävningar för att bevisa den saken, tycks Anna-Lena Laurén mena i ett stort reportage om en historiker från Memorial som står åtalad för pedofili.

Historikern  har haft sex bilder på ett naket barn i sin ägo. Det låter naturligtvis som en grotesk anklagelse, men är Laurén säker på att innehav av bilder av nakna barn inte skulle ha kunnat leda till en fällande dom i Sverige?

Man får naturligtvis hoppas att sanningen kommer fram i båda fallen. Härifrån kan man på sin höjd följa frågan.

I ett helt annat DN-reportage, av Ingmar Nevéus i Ungern, framförs uppfattningen att myndigheternas beslut att flytta en smula på en staty av Imre Nagy, upprorsledaren från 1956, måste vara uttryck för antisemitism.

I verkligheten hade ju upproret i Ungern 1956 starka antisemitiska inslag. Den som är intresserad av sanningen ska ta del av David Irvings "Uprising". Men så klart Irving är ju en historiker som fängslats i Europa utan att man ens behövt några anklagelser om pedofili. Han fängslades i Österrike för att ha framfört fel åsikter i historiska frågor och han har även åtalats i andra länder i Europa.

Här kan man bekanta sig med Irvings bok: http://www.fpp.co.uk/reviews/UR/Mink2.html

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.