4 december 2018

Varför så många kinesiska tjänstemän begår självmord

Liu Tienan, biträdande chef för Kinas ledande planeringsorgan, får sin livstidsdom.
Kinas tjänstemän är deprimerade. De har varit tvungna att säga adjö till sina bekväma liv och till slösaktiga livsstilar.

Nu har de även sagt farväl till ändlöst pappersarbete och ett hav av möten. Och som om det inte räckte fingranskas de i partichefen  Xi Jinpings obevekliga anti-korruptionskamapnj, skriver Wang Xiangwei, som varit chefredaktören för South China Morning Post men numera  är baserad i Beijing.

Strax efter att president Xi Jinping kom till makten för nästan sex år sedan lanserade han en aldrig tidigare skådad anti-korruptionskampanj för att befästa sin grepp om makten och stärka det regerande kommunistpartiets legitimitet. Sedan dess har det knappt gått en dag gått utan rapporter om statliga tjänstemän som grips eller fängslas för anklagelser om korruption.

Mer än en miljon tjänstemän har redan straffats och Xi och hans högra hand vicepresident Wang Qishan har gjort anmärkningsvärda framsteg när det gäller att tämja det som en gång var orimlig officiell korruption och därigenom nå den första fasen i målsättningen att se till att  tjänstemän "inte vågar, inte kan och inte vill vara korrumperade".

Men nu har allt detta lett till en ännu mer alarmerande trend, skriver Wang. Under de senaste åren har ett ökande antal tjänstemän dött i vad de statliga medierna kallar "onormala dödsfall", som i de flesta fall är självmord.

Bara denna månad rapporteras minst sex lokala tjänstemän att ha tagit sina egna liv, inklusive en tjänsteman med ansvar för social trygghet i staden Wafangdian i Liaoning (han hoppade från sitt kontor), en tjänsteman med ansvar för kommunekonomi i Shifang i Sichuan, en tjänsteman som tidigare var ansvarig för cyberadministrationen i Heilongjiang-provinsen, och en biträdande borgmästare i Hohhot, huvudstad i Inre Mongoliet (vilka alla hängde sig på sina kontor).

Trots att det saknas fullständiga uppgifter antyder kinesiska medierapporter att  åtminstone 243 tjänstemän har begått självmord mellan 2009 och 2016, huvuddelen efter att anti-korruptionskampanjen startade 2013.

Det mest anmärkningsvärda exemplet under det senaste året var Zhang Yang, en gång en av Kinas mest kraftfulla generaler, som hängde sig i november i fjol. Han satt i Centrala militärkommissionen och var chef för militärens allmänna politiska avdelning. Redan misstanken om korruption var för mycket för honom.

Ironin var att han kort före sin husarrest hade suttit ordförande för ett nationellt möte av toppofficerare om hur man förhindrar självmord i militären på grund av kampen mot korruption.


Förståeligt nog har de frekventa självmorden skadat myndigheterna, som har intensifierat forskning och vidtagit förebyggande åtgärder, inklusive att erbjuda psykologiska rådgivningstjänster.

Generellt har självmorden i Kina som var internationellt sett vanliga på 1980-talet och 1990-talet blivit mycket ovanliga. En undersökning av 81 självmordsfall bland tjänstemän visar att depression är den vanligast orsaken, följt av korruptionsanklagelser och hälsoproblem.

Depression har länge behandlats som en gåta i Kina. Det är en underrapporterad och underbehandlad åkomma, liksom andra psykologiska problem.

Detta är särskilt sant bland byråkrater, eftersom ett erkännande av psykiska problem kan betraktas som ett tecken på svaghet och ett hinder i karriären.

Mer än 1,2 miljoner personer tog en tjänstemannaexamen förra månaden och tävlade om 14 500 lediga platser. Medelantalet sökande var cirka 85,1 per ledig plats i år, en ökning från 58,1 i fjol. Anställningstrygghet och förmåner som bättre pensions- och hälsoförsäkring är fortfarande lockande  för unga akademiker.

Fram till 1990-talet var tjänstemannens liv tämligen lätt och de blev allmänt förlöjligade för sin dagliga rutin - beskriven som "att ha en tekopp, något att röka och en tidning för att klara sig igenom  hela dagen" .

När Kinas ekonomiska utveckling la in en högre växel under det nya årtusendet öppnade det för en mer hektisk rutin med ändlösa möten och massor av pappersexercis. Detta kompenserade sig många för genom att ta emot mutor från skrupelfria affärsmän.

Men sedan 2013 har Xis anti-korruptionskampanj effektivt stoppat sådana livsstilar och tjänstemännen har bara pappershögarna och mötena kvar. Liksom någon som tvingats bort från ett missbruk, lider många tjänstemän av allvarliga abstinenssymptom. De lever dessutom i ständig skräck för  den obevekliga anti-korruptionskampanjen.

Inte undra på att många har blivit deprimerade och valt en extrem utväg. ■

https://www.scmp.com/week-asia/opinion/article/2175401/why-are-so-many-chinese-officials-killing-themselves

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.