FiB

30 januari 2020

Hörs vi nu då?

Över 4 miljoner människor i marsch mot USA:s närvaro i Irak
Åtminstone fyra miljoner människor krävde i torsdags vid en marsch i Iraks huvudstad att de amerikanska trupperna lämnar Irak med en marsch i Bagdad, sammankallad av prästen Muqtada Al-Sadr. Det var tre veckor efter mordet på den iranske generalen Qasem Soleimani.
I Iraks huvudstad fylldes gatorna med en oändlig kolonn av människor som krävde slut på den amerikanska militära närvaron i landet.

Banderoller visade slagord som ”Nej, nej till USA och ja till irakisk suveränitet”, ”Fria nationers vilja är starkare än den amerikanska aggressionen” och ”Global terrorism = made in USA.”

Medan vissa demonstranter brände bilder av Donald Trump, marscherade andra under plakat med foton av den amerikanska presidentens ansikte överkorsade med ett rött ”X”.

”Det enda USA gett oss är problem, krig och belägringar”, sa Ziyad Qasim Abdullah, en 39-årig chaufför.

USA har ”skapat sekteristiska konflikter i Irak och splittrat vårt folk för att kunda plundra landets rikedomar”, tillade han och förklarade att han vill ”kasta ut ockupationsstyrkorna” från sitt land.

Inledningsvis motiverade den amerikanska regeringen närvaron av sina trupper i Irak med kampen mot den islamiska staten, ISIS, som en tid lyckades kontrollera stora områden av Iraks territorium 2014.

Sedan den radikala gruppens nederlag 2017 har dess trupper emellertid inte lämnat landet.

Som ett resultat av USA:s bombningar den 3 januari, där Irans general Qassem Soleimani dödades, antog det irakiska parlamentet en plan för att få ut de utländska trupperna.

”Om USA uppfyller dessa krav, ska vi inte se USA som ett aggressivt land,” sade Al-Sadr men tillade att USA kommer att ses som ett ”fiendeland” om det bryter mot villkoren för dess avtåg.

Den högsta shiitiska religiöse ledaren i Irak, Ayatollah Ali Al-Sistani, bekräftade också ”behovet av att respektera Iraks suveränitet, dess politiska besluts oberoende och dess territoriella enhet.”

För sin del spred Iraks president, Barham Salih, ett foto av fredagens marsch på sociala medier och skrev att irakierna hade rätt att ha en ”fullständigt suverän stat som tjänar landets folk”.

Källa: http://www.informationclearinghouse.info/52905.htm
Artikeln publicerades ursprungligen av ”teleSUR”


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.