Ryska posten

8 januari 2021

Amerikanskt som äppelpaj

En affisch mot röstköp i USA 1953.

En del tycks tro att Donald Trump är den förste i världshistorien som talat om omfattande valfusk i USA.


Sanningen  är ju att detta varit ett allmänt samtalsämne ända fram till 2016 då media bestämde att det bara existerade i Trumps sjuka fantasi. Valfusk är lika amerikanskt som äppelpaj, menar många forskare.

Ja ställ in Googles sökmotor på att ta fram allt material före 2016 så dyker det upp 100-tals akademiska artiklar som behandlar USA:s mycket omfattande problem med valfusk.

Här några exempel:

https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/07/electionfraud_chapter.pdf

https://www.demos.org/sites/default/files/publications/EDR_-_Securing_the_Vote.pdf

https://www.demos.org/sites/default/files/publications/Analysis.pdf

Valfusk är något som omfattar alla led i den amerikanska valprocessen. Från registreringen av väljare och uteslutning av hela väljargrupper till den digitala rösträkningen med maskiner som naturligtvis är sårbara för manipulation.

Gore Vidal, själv uppvuxen i knät på mannen som tog Oklahoma in i Unionen, Thomas Gore, berättar om hur farfadern, som var blind, fick ta emot säckar med pengar av anonyma finansiärer. Själv utsågs han av farfar att köpa sig en karriär i New Mexico, men sjappade till Guatemala där han skrev en roman med homosex-motiv.

Hur som helst antydde Gore Vidal i "Evigt krig för evig fred" ett av de största problemet med amerikanska val, att politikerna är köpta:

"Senatorer som sparar miljoner i skattepengar åt företag behöver inte spendera för mycket tid på telefon för att tigga om bidrag när det är dags för honom - eller, ja, henne - att ställa upp för omval. Om inte - den omöjliga drömmen - kostnaden för val minskas med 90 procent, och inga valkampanjer får pågå mer än åtta veckor. Om inte nationell TV tillhandahålls gratis för nationella kandidater och lokal TV för lokala kandidater (så som civiliserade länder gör det) kommer det aldrig att ske någon skattereform. Under tiden jagar skatteverkets mullvadar, medvetna om den stora korruptionen hos deras herrar i kongressen, efter hjälplösa medborgare och undergräver staten."

Hans "omöjliga dröm" tycks längre bort än någonsin.

Som Tracy Campbell visar i  Deliver the Vote: A History of Election Fraud, an American Political Tradition - 1742-2004, är valfusk "djupt inbäddat" i USA:s politiska kultur.

"Valbedrägerier är ett brott som vanligtvis lönar sig", skriver Campbell.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.