Ryska posten

15 januari 2021

Dödligheten - en jämförelse


För ett par dagar sedan kom statistiken över dödligheten i Sverige 2020 jämfört med fem föregående år.

Dödligheten 2020 var högre än åren 2014-19, men lägre än 2010-13.Ovan syns dödligheten månad för månad. 7 av årets månader var dödligheten lägre än de fem föregående åren.

Om man jämför året 2015 med 2020 så får man ett intressant resultat. 

2015 avled 90 907 människor av en befolkning på 9,851 miljoner. Dödlighet 9,22 per tusen.

2020 avled 97 164 människor och befolkningen var 10,352 miljoner. Dödlighet 9,39 per tusen.

Om man antar att det skulle ha rådit samma dödlighet som 2015 skulle 95 445 människor ha avlidit. Skillnaden mellan den verkliga och den antagna dödligheten är i absoluta  tal 1 719 döda (97 164 -
95 445).

Det visar att påståendena om en överdödlighet på 7 000 människor och många fler ska tas med en stor dos skepsis.

Stefan Lindgren

8 kommentarer :

 1. Studerar man månadssiffrorna i diagrammet är det väl ändå väldigt tydligt att Coronapandemin påverkat dödligheten i hög grad? I januari och februari var dödligheten lägre än tidigare år, sen ökade den under våren när många blev smittade. Framåt sommaren lade sig smittan och dödligheten sjönk för att sen öka rejält under senhösten. Korrelationen mellan antal coronasmittade och total dödlighet ser ut att vara väldigt hög. Vidare tror jag att de åtgärder som vidtagits och folks försiktighet haft stor betydelse för att smittan begränsats. Folkhälsomyndighetens förutsägelse i våras om flockimmunitet redan under försommaren visade sig ju vara önsketänkande upp i det blå.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med vad du säger. Min poäng är att "överdödlighet" som det bollats med är ett relativt begrepp som beror på vad man jämför med. Att överdödligheten totalt inte är högre måste betyda att ovanligt få har dött av andra orsaker. Kanske säsongsinfluensan skördat färre liv - en bonuseffekt av skyddsåtgärderna mot coronan? Eller också kan det vara så att ett betydande antal människor som annars skulle dött under året av s k bakomliggande sjukdomar istället har trillat dit på covid19.
  Jag tror det är viktigt att se coronan ett sammanhang med andra sjukdomar. Det kan ju vara så att skyddsåtgärderna genom att tära på folkhälsan bäddar för ökad dödlighet framöver. Pensionärer som bara sitter hemma mår inte bra, för att inte tala om barn och ungdomar som förvägras många normala aktiviteter, som jag ser det av ren idioti. Varför stänga simhallar, skridskobanor, skidspår, bibliotek?

  SvaraRadera
 3. Är det en vänstertidning som kommenterar så här lamt? De har infört fascism för för ett virus med överlevnadsgrad som vilken influensa som helst. Är ni helt hjärntvättade eller? Den totala mediehysterin där man gör krigsrubriker för att 84-åringar dör. Ni måste väl ändå vara införstådda med hur makt styr genom rädsla och splittring? Nu står hälsopass med 24/7 digital övervakning av våra biodata inför dörren. Censuren flödar och kritiska frågeställare svartmålas som konspirationsteoretiker med man använder ett test som aldrig varit anpassat för diagnosticering för att driva en helt hysterisk politik som kommer göra människor helt blottställda, och det med avsikt. 10 triljader dollar har pumpats in i finansinstuten "som stimulans", medan vi ännu inte sett ngt förbud mot vinstdrivna äldreboenden. Är ni verkligen journalister?

  SvaraRadera
 4. Att kalla de överdrivna restriktionerna för fascism är väl ändå en överdrift, rentav en förolämpning mot dem som upplevt verklig fascism. I övrigt delar jag din misstro mot politiker som nu vällustigt stänger ner så mycket kommunala verksamheter de kan och journalister som försöker skrämma folk till tystnad, samtidigt som resterande offentlig sektor slaktas.

  SvaraRadera
 5. Ny är det 2021, fascism är det i en tid med ai, övervakning, censur, uppladdningsfilter, terroristlagstiftning, pandemilag, och snart "hälsopass" för dem som "chippar" sig. Vi är helt hjärntvättade och betalar för att få propagandan över oss. Hade Pinochets militärkup skett idag hade Ann Linde hurrat för demokratins vinst. Nog är det fascism alltid. Miljontals människor dödas i det krig mot terrorismen som våran riksdag helt understödjer. Nu kommer kriget mot den inhemska terrorismen, patriot act 2.0. Sv o eu kommer hänga på. Cyberkrig o bioterrorism. Nej det ser inte ut som 1939. Men fascism är det.

  SvaraRadera
 6. Att jämföra dödstal mellan enskilda år utan att sätta in siffrorna i sitt sammanhang leder lätt till bedrägliga slutsatser. Sedan början av 1990-talet har Sverige haft en kraftigt minskande årlig dödlighet från c:a 1100 döda/100000 till c:a 860 år 2019. Under de senaste 20 åren har den minskningen varit påtagligt jämn. Det framgår också delvis i stapeldiagrammet ovan även om det bara omfattar de senaste sex åren.

  I förhållande till utvecklingen hittills under 2000-talet hade vi under 2020 en överdödlighet på mellan 4000 och 6000 personer, d.v.s. 4000 till 6000 fler dog än vad som skulle varit fallet om trenden fortsatt. Att inte ännu fler dött är sannolikt tack vare att så många äldre valt att hålla sig undan ett normalt liv och isolerat sig socialt, alla de som solidariskt gjort sitt bästa för att hålla tillbaka smittspridningen och att sjukvården efter hand lärt sig effektivare behandlingsmetoder.

  Vilka effekter får det på folkhälsan och dödligheten framöver att många avstått från att söka vård av rädsla för att bli smittade av Covid-19 på vårdcentralen eller sjukhuset eller för att inte belasta vården ytterligare? Det vet vi inte ännu.

  Hur dödligheten kommer att se ut framöver kan vi inte veta men vi vet hur den har varit. Det finns ingen rimlig anledning att dölja att 2020 har varit ett förskräckligt år för dödligheten. Det har varit ett förskräckligt år för anhöriga i alla åldrar som inte kunnat umgås med sina nära och kära och alla som inte fått ta ett värdigt avsked av en älskad vän. Det har varit ett horribelt år för stora personalgrupper inom sjukvården och även inom äldreomsorgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr förenklar även du.

   Hur många som dör ökar av till exempel av depression som följd av minskad KBT vård. Vårdskulden är en annan faktor som är uppe i miljarder bara i C-län. Vi är uppe i 5-6 års dubbla heltidspass för läkare för att ta igen vårdskulden om vi tar tag i den idag!

   Så många läkare har vi inte i Sverige och vi har inte medicinskt utrustning för den kapaciteten heller.

   Hur många föer drabbas av cancer, dör i cancer, blir multisjuka av utebliven vård, får andra kroniska sjukdomar, kan ingen räkna ut.

   Det är alldeles för kortsiktigt att prata om några tusen döda men vi kan konstatera att det är betydligt fler som kommer att skadas.

   Det kan rent av vara så att samhällskostnaden kommer att bli betydligt värre för att staten i slutändan försökte rädda några få. Det är ingen som vet.

   Vad är valet? rädda en 80-åring mot att låta en 40-åring bli fri från cancer?

   Jag hade hellre dött som 80-åring om mitt barn fick bli frisk från cancer än tvärtom, se mitt barn bli svårt sjuk i cancer.

   Det är min åsikt, vi lägger för mycket resurser på fel saker och beklagar oss samtidigt som vi missar andra.

   Och folkhälsa ska vi inte prata om för då blir jag förbannad, var är alla barn som far illa? Ökad våld i hemmen och systembolaget slår nya rekord men ingen pratar om det - folkhälsan är åt skogen för kommande generationer. Detta säger jag utifrån erfarenhet.

   Hälsningar Alex S

   Radera
 7. Vi har ingen överdödlighet jmf över 2000-talet. Basta. Det jag förväntar mig av vänsterjournalistik är att försvara våra mänskliga rättigheter. De har nu på ngr månader slaktats i kombination med terroristlahstiftning, övervakning, censur och nu kommer sk hälsopass. En biometrisk övervakning dygnet runt av en makt som består av korporativ fascism. Var är vänsterjournalistiken!?

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.