Ryska posten

5 februari 2021

Helmersons lista


Igår, torsdag den 4 februari, sammanfattade Erik Helmerson på DN:s ledarsida (”Så går det för Putins fiender”) en anklagelseakt mot president Putin.

Det är en samling påståenden som man tror och hoppas ska få trovärdighet genom blotta mängden. Men ingen beviskedja är starkare än sin svagaste länk.

I Helmersons fall är svagheterna många. Han kan inte ämnet och har uppenbarligen ägnat det ett förstrött intresse. Vem i svenska media synar en bluff om Putin?

Så här ser Helmersons lista ut:
Putin fängslade 2003 oligarken Chodorskovskij, ”ägare till oljebolaget Yukos”, börjar Helmerson sin lista.

2006 mördades journalisten Anna Politkovskaja, underförstått för att hon var Putins fiende.

Någon månad senare avled f d FSB-agent Aleksandr Litvininko efter att ha förgiftats med polonium, även han ”Putins fiende”.

2009 ”torterades och avled i fängelse” en ”åklagare” vid namn Sergej Magnitskij efter att ”ha avslöjat rysk statskorruption”.

Sommaren 2012 dömdes tre medlemmar av Pussy Riot till för att de var ”en nagel i ögat på presidenten”.

Den ”liberala politikern” Boris Nemtsov sköts 2015 ihjäl ”inom synhåll från Kreml”.

Nemtsovs vän Vladimir Kara-Murza utsattes för två förgiftningsförsök, medan Sergej och Julija Skripal lyckades undkomma ”Putins män” 2018.

Som kronan på verket har Aleksej Navalnyj dömts till tre och ett halvt års fängelser, i en rättegång som enligt DN-korren Anna-Lena Lauren var ”kort sagt en fars”, ehuru hon inte själv säger sig inte ha uppfattat vad som sas.

Inte i något av dessa fall anför Helmerson några bevis som talar för att Putin ska ha beordrat eller tolererat de gärningar som beskrivs.

Chodorkovskij var en oligark som dömdes för bedrägeri till 14 år i fängelse, men benådades av Putin efter 10 år. Han hade genom omfattande stölder gjort sig till en av världens rikaste män med 15 miljarder dollar i förmögenhet. Han var ansvarig för minst fem dokumenterade mord, som han dock inte kunde dömas för (https://life.ru/p/513124). Efter frigivningen och exilen har han fortsatt att med västliga domstolars hjälp pressa sina landsmän på enorma belopp.

Politkovskaja var ingen särskild fiende till Putin.  I hennes bok från Tjetjenien berättar hon - förutom över ryska truppers övergrepp - om en romans med en rysk officer. Mördarna agerade troligen på uppdrag från någon gruppering i Tjetjenien.

Litvinenko utnyttjades som avhoppad FSB-agent av brittisk underrättelsetjänst och av oligarken Boris Berezovskij, som senare tog livet av sig. Scotland Yards utredning kunde aldrig binda någon till mordet.

Magnitskij var inte alls åklagare som Helmerson påstår utan en enkel frilansande revisor, som amerikansk-brittiske finansmannen Bill Browder lämnade att sopa upp efter sig när han lämnade Ryssland med kappsäckar fulla med pengar. Det finns inga bevis för att  han skulle ha torterats. Sannolikt var hans tragiska död en kombination av hans kroniska sjukdom och dåliga fängelseförhållanden. Browder gjorde inget för att hjälpa honom.

Pussy Riot dömdes inte för någon Putinkritik utan för att ha stört kyrkofriden m m när de ställde till spektakel i Kristi Frälsarekatedral, en gärning som skulle gett reella straff i ett flertal europeiska länder.

Nemtsov mördades av en tjetjensk liga och fem personer har dömts för delaktighet. Man kan spekulera i varför Nemtsov blivit måltavla, men uttalanden han gjort om muslimer kan ha varit utlösande för en sammansvärjning mot honom.

Kara-Murza försökte förgäves få FBI att intyga att han verkligen hade utsatts för förgiftningsförsök. Det kunde inte FBI.

Skripal är alltjämt till stora delar en gåta som britterna inte vill lämna åt offentligheten. Sergej och Julia hålls ännu incommunicado. Precis som i fallet Navalnyj har de västliga underrättelsetjänsterna vägrat lämna ut de data som de stöder anklagelserna mot Ryssland på.

Det är ett faktum att ”novitjok” idag tillverkas i en rad Nato-länder sedan först svensk militär lyckats identifiera den kemiska föreningen och tillverkningsprocessen. Eftersom redan innehav av Novitjok skulle strida mot konventionen om förbud mot kemiska stridsmedel, måste varje förekomst av Novitjok mörkläggas och skyllas på ryssarna.

Listor som Helmerson ska vi nog vänta oss flera av. Numera har både EU och Nato inrättat särskilda organ där man tillverkar sådana listor, som serveras slöa journalister som stekta sparvar.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

 1. Några kommentarer;

  Pussy riot slog även sönder kyrkans inredning vilket är ett brott.

  Yukos - där blev fabriksanställda pistolhotade för at avyttra sig sina aktier som hamnade hos chodorovskjy till slut.

  Magnitsky - var det inte Swedbank genom sitt Sperbank som tvättade...

  Nemptsov bad fsb om skydd.. märkligt att springa till dem man fruktar eller?

  Orkar inte kommentera mer dumheter.

  DN är en skattefinansierad propagandaverksamhet. Ordet troll har slutat användas för det går inte längre att urskilja propaganda från lögn. Den allövergripande nätcensuren är en reaktion, alla som motsäger DNs lögner om Putin kommer att filtreras ut.

  Alex S

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.