16 augusti 2021

En historisk seger

Talibaner lyssnar till en andlig sång inne i presidentpalatset.

Det blev ingen ordnad reträtt för USA från Afghanistan. De fick lämna lika panikartat och lika vanärade som i Saigon 1975.

Det afghanska folket har än en gång bevisat att världens mäktigaste imperier är kolosser på  lerfötter.
Jag tackar fd Rödluvanredaktören Michael Winearski för ett sant ord, i DN idag: Det som har hänt i Afghanistan är ett gigantiskt nederlag för USA.

Det inser minsta barn.

Men märkväl att USA.s utrikesminister Anthony Blinken håller fast vid fiktionen att USA:s 20 år långa krig varit en framgång:

"Vi åkte till Afghanistan för 20 år sedan med ett enda uppdrag i åtanke, och det var att ta itu med de människor som attackerade oss den 9/11, och det uppdraget har varit framgångsrikt."

Får man kanske påminna om att det var saudiarabiska medborgare som utförde 11 septemberdåden. När USA anföll lämnade Osama bin Ladin Afghanistan och dödades sedan på pakistanskt territorium. Sökte man honom där i 20 år, även långt efter att USA-flottan dumpat honom i Indiska oceanen?

Man häpnar över vilka konstruktioner som anses duga för ett biljondollarkrig (tolv nollor).

Anmärkningsvärt är att lilla löjliga Sverige in i det sista försöker emulera de amerikanska nödlögnerna. Jo, säger Ann Linde, om inte USA fällt bunker-buster-bombs och dödat mängder av bröllopssällskap och låtit sina drönare förfölja varje pickup som rört sig i natten, om inte USA förorsakat hundratusentals döda så hade inte Afghanistans flickor fått gå i skola.

Därför är inte de där pengarna - ca 30-40 miljarder för den svenska truppen - bortkastade, försäkrar hon.

Om inte om vore hade käringen skjutit björnen med kvastskaftet.

Men om Linde inte anser att något varit förgäves tycks Carl Bildt förstå de djupare implikationerna för den "demokratiska" världen:

Han twittrar:

"Detta är tragiskt för Afghanistan, traumatiskt för USA och oroande för resten av den demokratiska världen.

Det är en tung dag av sorg. Många många från olika delar av världen har arbetat hårt för att hjälpa afghanerna till en bättre och demokratisk framtid. Detta oanständiga uttåg är en skam. "

Alltså inte intåget var det skamliga, utan uttåget enligt CBs bakvända logik.

Men han har rätt i att det nu kommer att bli svårare för den "demokratiska" världen att påtvinga andra länder sina diktat, det må vara Polen, Ungern, Vitryssland, Libyen, Syrien eller något annat land som hamnat under järnhälen.

I bästa fall kan segern över USA-ockupanterna i Afghanistan leda till ökad förståelse av olika kulturer och vägar till framsteg.

När talibanerna förra gången marscherade in i Kabul utlöste det ett inbördeskrig med 100 000 döda. Den här gången har det skett i stort sett fredligt. Det är en bra början.

Framtiden kan vi i omvärlden påverka genom att stödja afghansk återuppbyggnad och satsningar på utbildning och sjukvård, nu befriade från  amerikansk militär överrock. Tänk så många härliga miljarder som nu kan gå till civila ändamål!

Stefan Lindgren 

5 kommentarer :

 1. Instämmer helt! Ynkligt att höra riksdagsmän som Allan Widman nu säga att Sverige borde satsat mer på civilt bistånd, att det varit för ensidig militär insats - nåt som påpekats för 20 år sen! Nu står riksdagsledamöterna där med långa näsor, från V till M. Fiaskot går inte att dölja, men lär de sig nåt?

  SvaraRadera
 2. Du glömmer att Widman var en av de ytterligt få som vågade tänka själv och kom fram till att Sveriges trupper borde tas hem. https://sverigesradio.se/artikel/5055926

  SvaraRadera
 3. Kan någon av SVT:s opartiska och oberoende journalister idag gå och lägga sig med rent samvete? För att inte tala om vår regering?

  SvaraRadera
 4. Å andra sidan vilka riksdagspartier stod upp och sa pengarna skulle vara bistånd istället för militär?

  Nu när imperialistisk våld inte längre fungerar ska man muta till sig ännu mera för att få åtkomst till landets resurser?

  Russia Today rapporterar att den flyende Afghanska presidenten Ashraf Ghani hade flera bilar fulla med pengar som anlände till flygplatsen.

  Det var så mycket biståndspengar att allt fick inte plats i helikoptern utan fick lämnas på marken.

  Är det rimligt att skicka ännu mera biståndspengar?

  https://www.rt.com/russia/532163-afghanistan-ghani-fled-dough-rob/

  Mvh Alex S

  SvaraRadera
 5. Ja ingen normal människa blir klok på svensk utrikespolitik när imperialistisk makt tar befälet ! Ingen normal människa blir klok på svensk utrikespolitik när samma imperialistmakt tar svansen mellan benen och Sverige beter sig dito.
  Kan vi konstatera att svensk utrikespolitik är starkt inlemmat med USAs militära operationer , att Sverige är ett lydrike under USA militåra operationer ! Så är verkligheten i det s.k fredliga Sverige !
  Sverige som fredsnation = ??????

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.